пароль
пам’ятати
[uk] ru

«Новий громадянин» відфільтрує Верховну Раду.


«Новий громадянин» відфільтрує Верховну Раду.
Це не просто набір слів, а ні багато, ні мало – «громадська ініціатива, мета якої – посилення впливу на суспільні та політичні процеси в Україні, пошук нових механізмів тиску і контролю на владу».
 
Принаймні, приблизно така інформація подається на сайтах обох цих рухів – «Партнерства «Новий громадянин» та «Чесно». Ініціатива має бути схвально сприйнята суспільством, однак кого ж м бачимо серед майбутніх «контролерів»?
 
Окрім вже діючих (самих партій, чиї представники посідають місця в парламенті), а також тих партій та рухів, що рвуться у Верховну Раду, виокремлюється цілий пласт нещодавно створених «громадських об’єднань», «незалежних рухів» тощо.
 
Партнерство «Новий громадянин» – успішна, політично незаангажована громадська ініціатива…» Все, далі можна не читати. Після такої «презентації» в автора виникло кілька питань. По-перше, хто визначив, що «успішна»? По-друге, чия конкретно ініціатива, бо поняття «громадська» – то дуже розпливчато. Про «політичну незаангажованість» доводиться промовчати, оскільки в людей думаючих ця теза викликає сміх.
 
«Чесно» – партнери «Нового громадянина» по важкій та невдячній справі змін в українському суспільстві. Мета – така ж сама, заявлені способи – приблизно такі ж, як і в колег. Рух утворився наприкінці жовтня минулого року під час акції «Фільтруємо парламент за 24 години» – рівно за рік до чергових парламентських виборів.
 
Можна згадати і про «ФРІ» – «Фундацію незалежних ініціатив». Про себе це молодіжне об’єднання повідомляє наступне: «Діємо з метою зміцнення молодіжного руху, навчання і забезпечення активних учасників об’єднань молоді, розвитку студентських та загалом молодіжних ініціатив. Стратегічною метою діяльності ФРІ є збільшення кількості молодих активістів громадського життя, щоб почати невпинну ланцюгову реакцію позитивних змін в суспільстві. ФРІ є незалежною неурядовою організацією, не належить до жодної з політичних партій, не підтримує жодного партійного лідера і не бере участі у виборах як сторона виборчого процесу».
 
Що ж об’єднує ті та інші подібні «незаангажовані проекти»? Відповідь: Світлана Заліщук, соратниця екс-глави Секретаріату Президента України Олега Рибачука, а нині – його колега по громадській організації «Центр.UA».
 
Кажуть, що ця моторна симпатична молода жінка встигає взяти участь у роботі кількох названих вище громадських організацій, але й «Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Дебатна Академія», що стало співзасновником «Нового громадянина», та ще близько десятка подібних «рухів».
 
У чому ж питання? А питання – у грошах, точніше у фінансуванні подібної «незаангажованої діяльності». З цією метою пані Світлана з 27 грудня по 6 січня виїздила за кордон. Кажуть, шукала майбутніх спонсорів для фінансування виборчої кампанії однієї з політичних сил.
 
Якщо взяти до уваги, що діяльність пані Світлани знаходить відгук у таких неоднозначних «нових громадських діячів», як відома дешевенькими скандалами блоггер Олена Білозерська, то можна припустити, що з початком виборчої кампанії градус пристрастей в українському політикумі та суспільстві в цілому має піднятися до захмарних висот. Тому питання, кого можуть в разі перемоги за іноземні гранти привести до парламенту такі «контролери», як Світлана Заліщук, залишається відкритим.
 
Нагадаємо лише, що подібна активність на іноземні інвестиції останній раз розвивалася за кілька років до подій листопада-грудня 2004-го, коли «нові лідери» збирали «молодих та ініціативних для проведення позитивних змін у суспільстві».
 
Далі буде...
© Octopus [04.03.2012] | Переглядів: 2261

2 3 4 5
 Рейтинг: 27.6/23

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook