пароль
пам’ятати
[uk] ru

НЕ ДИТЯЧІ ПИТАННЯ АБО «БЛЕБА ЛЬОСІ»


НЕ ДИТЯЧІ ПИТАННЯ АБО «БЛЕБА ЛЬОСІ»
Давно-давно, коли мої діти були ще малі – Юрі було три рочки, а Ірі рочок з хвостиком віз я їх з садочку додому. Іринка зручно влаштувалась у візочку а Юрчик, як істинний джентльмен стояв на приступці того возика тримаючись руками за поручні. Погода тоді була такою, як зараз: сніг по коліна, морозець. Наш маршрут пролягав повз вітрини супермаркетів з їх привабливим вітринами, де були виставлені напоказ різні товари, особливо багато того краму видно було на вітринах магазину дитячих іграшок. Все яскраве таке, привабливе… І тут Юрчик тримаючись однією рукою за поручні возика другою рукою почав показувати на іграшки примовляючи: «Пуки мені це! І це пуки! І це! І це!...». З тих пір тодішні купони я почав називати «пуконами». Іринка трохи поспостерігала за такими жвавими тілорухами братика і піднявши вказівного пальця догори наклала резолюцію: «Блеба льосі!»…
 
Діти підросли і почали задавати питання про «льосі», яких постійно «блеба» і що на них можна «пукити». Питання, я вам скажу, далеко не дитячі:
- Чому у нас із зарплат знімають такі великі податки (нарахування і відрахування), десь поза 70%? В Грузії, до прикладу, коло 20%?
- Чому у нас такі маленькі мінімальні зарплати (1073 гривні) та й з них знімають ті самі податки? В Бангладеші, до прикладу, із зарплати в еквіваленті розміром менш ніж наших приблизно 2000 грн ніякі податки не знімаються. В Польщі, до прикладу, мінімальна зарплата 430 дол.США?
- Чому у нас такий великий пенсійний фонд (2 під’їзда, 7 поверхів) і навіщо він взагалі потрібен?
- Чому у нас така величезна податкова інспекція (3 корпуси, 9 поверхів)? Якось мені попались на очі фотографії Даньського скромненького такого будинків уряду та парламенту. Так ось, вони обидвоє спокійно би розмістились в 1/3 нашої обласної податкової (!!!). ще й місце лишилося б. І цей весь величезний персонал податкової і пенсійного потрібно якось (якби то якось!) утримувати. Я так підозрюю, що з бюджету…
- Чому ми всі сплачуючи за послуги «Укртелкому», «Теплокомуненерго», «Міськводоканалу» тощо ще й платим якийсь ПДВ? Як не крути, як не верти, але одна справа, припустимо, за річ платити 100 грн і зовсім інша справа за ту саму річ платити вже 120 грн. (вкл.ПДВ). Яку додану вартість ми, споживачі, виробляємо? Чому ми, споживачі, повинні платити той податок? І куди потім діваються ті астрономічні суми з податку на додану вартість? Ясно, що в держбюджет, а потім куди? (Я припустив, що це сувора державна таємниця). Про те що пересічним українцям це ПДВ ніколи не буде повернуто ще Поет казав: «Казлу панятно!»
 
Ну добре, це питають допитливі юнаки та юнки (признатись чесно, я своїми відповідями їх не задовільнив, простіше кажучи – не зміг вичерпно відповісти). Бог з ними, з питаннями тими, як казав в таких випадках Поет: «Перетопчемся!». Але є куди серйозніші питання: МВФ від нашої влади останнім часом офіційно вимагає (не запитує!): “Припиніть так сильно захоплюватись офшорами, бо в бюджеті суцільні «дірки» і з чого це ви збираєтесь віддавати кредити? Та й повертайте платникам ПДВ не менше ніж 75% того ПДВ, а не… (дальше нерозбірливо) …якщо хочете отримати черговий транш…»
 
І, взагалі, взаємовідносини з МВФ, ВБ, ЄБРР та іншими міжнародними фінансовими установами – це далеко не дитячі питання. Хто що би не говорив про той самий МВФ, але якщо країна отримала кредит, то значить треба його віддавати. Тим більш Україна – країна-член МВФ і повинна виконувати взяті на себе зобов’язання. І тут знову виникають питання про «льосі»:
- Чи дійсно Україна так потребувала цих кредитів і на яких умовах вона їх продовжує отримувати? Під які, так би мовити, гарантії?
- Куди пішли вже позичені кошти і куди уряд планує витратити наступні, які так прагне отримати? Чи дійсно Юрій Луценко не жартував, коли казав, що суми, отримані від МВФ за розмірами і за часом їх поступлення дивним чином співпадають з доходами наших, так би мовити, олігархів?
- Хто конкретно, коли і як буде гасити ці всі кредити? Щоб не вийшло, як в тому анекдоті, коли один пожежник якось щиро признався: «Найважче мені було гасити банківський кредит!».
Розумію, що це далеко не дитячі питання, і хотілось би отримати на них ясні, чіткі і конкретні відповіді, позаяк, це стосується кожного з нас однак. Ще й як стосується!
 
А ось замість відповіді на питання моєї Ірини (вона зараз підприємець) як заповнювати Декларацію про доходи я впав в «легенький ступор». Посудіть самі:
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства фінансів України
07.11.2011 №1395
Зареєстрований в Міністерстві
Юстиції України
27.12.2011 за №1532/20270

ПОДАТКОВА ДЕКЛАРАЦІЯ
ПРО МАЙНОВИЙ СТАН І ДОХОДИ

Код
рядка
… … …
01.12   Кошти або майно (нематеріальні активи), отримані як хабар, викрадені, чи знайдені як скарб, не зданий державі згідно закону, у сумах, які визначені обвинувальним вироком суду
01.13   Додаткове благо
01.14   Сума нецільової благодійної допомоги  
… … …
 
Як в нашому селі в таких випадках кажуть: no comment!
 

 
© Максименко В.Ф.
© MVF [21.02.2012] | Переглядів: 2356

2 3 4 5
 Рейтинг: 47.9/35

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти або зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Відновити пароль :: Реєстрація
пароль
пам’ятати