для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Лікар як такий (спроба наукової класифікації)


Лікар як такий (спроба наукової класифікації)
    Лікарі, як і пацієнти, – живі люди і, отже, різні. Різні не тільки тому, що вони мають різну спеціалізацію, а тому, що теж люди. Канєшна, спеціальність теж накладає свій стійкий відбиток: достатньо подивитися на хіхікаючого психіатра, як відносно його роботи відпадуть усі сумніви.
    Зустрічаються два психіатри.
    – Так, у тебе все добре. А у мене?
    Спробуємо ж подивитися на лікарів, так би мовити, збоку.
 
   Звичайний, він же хрестоматійний Айболить. Чуйна, добра людина, завжди втомлена, бо задрючена начальством за неповноту і стислість його записів у числених медичних паперах. Його звіти скромні, хоч йому є чим похвалитись і чим пишатись. Не змовчить, рішуче вступить у полеміку з чинушами. Не хабарник, у всякому разі подарунків не вимагає. Ніколи не вибивається у високе медичне начальство, довго не живе, і на похоронах такого за гробом завжди йде довгий натовп людей у щирій скорботі. Велика бібліотека виручає сім'ю у скрутні часи, якщо не зберігається як свята пам'ять про батька.
 
    "Єдиний розумний на весь світ". Вилікуватися можна лише у нього, бо навколо одні ідіоти, дипломи їхні куплені за сало, готову дисертацію у нього вкрали недруги і успішно захистили. Не читає записи в амбулаторній картці (навіщо читати откровення ідіотів), рентген не дивиться (бо й так наскрізь бачить), аналізами не цікавиться (робили їх, звичайно, сліпі недоумки). А якщо й загляне в картку, то довго і подивовано лупиться потім на пацієнта і тихо промовляє: "Н-да,.. дивно, що ви ще живий після цих коновалів…".
    Такі нерідко вдаються в езотерику, починають трахати людям мізки, чистити чакри і аури, обрубувати енергетичні хвости, знімати порчу, продавати пірамідки Сунь-Хунь і Сунь-Ще і африканські порошки із зубів усурійського носорога. Справляє сильне враження на слабких духом з початковою освітою.
 
    "Скромний послідовник". Видатна посередність. Ніякої користі, ніякої шкоди: тупо повторює призначення попередників, свято вірить у цілющу силу аспірину, на всяк випадок тримає під склом на столі десяток-півтора рецептів. Не підозрює про існування "Відаля", страшенно поважає начальство і чини. Глибоко всередині свого єства мріє про посаду головлікаря.  Повна відсутність власної думки про щоб то не було, втім, як і відсутність особливих прикмет.
 
    "Брат по нещастю". Це унікальний тип. Зворушливо рідний. Ледь вислухавши скарги пацієнта, перебиває його і радісно ділиться горем: "О! У мене те ж саме! А як ви лікуєтеся, що вам помогло?". Старанно конспектує відповідь – для себе. Пацієнт іде від нього через півгодини, приємно вражений: 1) і серед "них" є люди!, 2) він полікував лікаря!, 3) яка ж чуйна людина!
 
    "У мене й без вас повно проблем!". Унікально неадекватний тип. Ілюстрація з життя.
    Проклятий радикуліт звалив мене. Викликали дільничого терапевта (для довідки). З порогу чути крик: "Що це таке! У мене зранку понос, а я повинна ходити туди-сюди! Могла б жінка зайти, зробила б довідку на місці, а не туди-сюди"… . Синок мій стоїть за нею, зачудовано витріщивши очі на те чудо.
"Вибачте", – кажу смиренно, – "я ж не знав, що у вас понос…".
"Та що понос,.. я вже й привикла,.. у мене пятнадцять викликів туди-сюди! А у мене клімакс, мензіс і давлєніе! А вам, канешна, харашо,.. – на роботу не йти. А я тут, як Ізаура, туди-сюди!"…
Ледь не помер від сміху.
 
    "Лікар - мережевий консультант", він же Продавець дорогих ліків. Має талант залякувати і вішати локшину на вуха, щоб продати якомога більше дорогих ліків від фірми, з якою співпрацює: "Це єдине, що може вам допомогти! Унікальна розробка египетських жреців, удосконалення секретних технологій НАСА, від виробника, по унікально низькій ціні, мертвих з могил підіймає! Мого діда, а йому 105, паралітика і маразматика із 30-літнім стажем, підняло! Ні копійки на цьому не заробляю, все – для людей". Втім, нерідко препарати дійсно хороші.
    Якщо підробляє з лабораторією, призначатиме кучу непотрібних, але дорогих аналізів. Потім лупиться в них уніматільно так, "тіпа понімає". Не підкопаєшся – все для людини.
 
   Чинуша, воно ж кар'єрист. Починає свою гнидну кар'єру ще першокурсником, без мила пролазячи раніше у комітет комсомолу, зараз – у студпрофком. Не відрізняючи тонометра від клізми, умудряється одержати тепле містечко подалі від пацієнтів. Якщо зовсім дурне – то в медичні статистики, якщо напівдурко – то три-чотири роки, і воно – "начмед по сєті". Любить їздити по всяких дурацьких управлінських конференціях і вивішувати на стінах кабінету "дипломи" про участь в них – для понту і живлення власного жалюгідного самолюбства.
    Небезпечний підвид "чинуші" – "провєряющій". Це піпець… . Справжній майстер "виловлювання жучків". Має, сцуко, добру пам'ять на закони, постанови і розпорядження Кабміну і МОЗ. Не дружить із здоровим глуздом, не сприймає ніяких аргументів і пояснень, "чого так". Його абсолютно не цікавлять ні кваліфікація лікаря, ні результати  його роботи. Належне оформлення паперів, у т.ч. і нікому не потрібних, – єдине, що його цікавить. Сухар і зануда, морда пісна, очі мутні, воля непохитна, вопчім, – екзекутор.
    Якщо ж "провєряющій" ще й гнида, то – ще й хабарник. Мстивий, злостивий, бздливий, слизький, неприємний тип. Втім, нічим такий не відрізняється від будь-якого іншого хабарника. Обожнює приймати участь у роботі різних комісій і допитах практичних лікарів. Якби міг, узаконив би тортури. Вставляючи куди попало заумні медичні терміни, формулює свої питання звинувачувально і так, що зрозуміти, чого він, власне, хоче, неможливо. А хоче, сцуко, хабаря.
    Для потенційних пацієнтів безпечний, бо не має з ними ніяких справ. Для лікарів – термінатор, якого, проте, теж можна успішно посадити на його чугунне гузно.
 
    Санітарний лікар. Не коментую – клава глючить, віндуз висне, а антивір верещить. За все своє життя не бачив жодного порядного. Втім, вірю, що такі десь є. Можливо, у Червоній книзі.
 
    Психіатри. Мало чим відрізняються від своїх пацієнтів. Дві надійних ознаки, що дозволяють їх безпомилково розрізняти: на відміну від пацієнтів, психіатри а) в білих халатах і б) носяться з ключами-відмикачками, схожими на ті, якими користуються провідники у вагонах. Всі інші ознаки непевні, ненадійні і можуть ввести в оману навіть Еркюля Пуаро і Шерлока Холмса разом.
 
    Хірурги. Якими б вправними вони не були, всі без винятку трохи тупуваті. Бо за межами свого фаху не бачуть нічого. Все ж, як їх бувший колега, поважаю. smile3
 
    Стоматологи. Поважаю всіх. Люди з руками, головою і гумором.
 
    Вопчім, всі категорії схожі на людей і інших професій. Люди як люди. Всякі є.
    Та не всякі потрібні.
 
    Не хворійте! drinks
© PiligrimK [20.02.2012] | Переглядів: 4428

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.9/51

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook