для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Міфи для електорату.


Міфи для електорату.

Історія, в перекладі з грецької, -  міф, казка. Радянські і пострадянські науковці стільки разів переписували історію, що дійсно перетворили науку на легенду. Це пів біди. Біда – коли політики починають маніпулювати лже-історичними фактами і вносять розбрат в суспільство, відволікаючи увагу «електорату» від своїх «елітних», не зовсім безкорисливих, справ.
Міф 1. В СРСР жилось краще. Радянська історія почалась з братовбивчої громадянської війни і закінчилась війною проти литовського народу. За 74 роки «народна влада» воювала: з священиками (1920-ті рр.), куркулями-хліборобами (1927-1930 рр.), українськими селянами-колгоспниками (Голодомор 1932-1933 рр.), однопартійцями, воєначальниками, лікарями (репресії 1935-1953 рр.), Польщею та Фінляндією (1939 р.), українськими повстанцями (1944-1953 рр.), угорським (1956 р.), чеським (1968 р.), афганським (1979-1989 рр.) народами. В СРСР жилось не краще, а спокійніше. Бо про все вищесказане говорити категорично не рекомендувалось, а ЗМІ не освітлювали фактів вивозу до Сибіру сотень тисяч українців, кримських татар, молдаван, чеченців, прибалтів.
Міф 2. Сталін був вимушений проводити жорстку політику. Фінляндія  входила до складу царської Росії, але в 1917 р. звільнилась від протекторату «старшого брата». Без репресій, голодомору, каторжної праці зеків та керівної ролі партії фіни збудували економічно розвинену державу і вже в 1939 р. дали відсіч навалі більш чисельній Червоній армії. Рівень життя населення Фінляндії в десятки разів вищий ніж в пострадянських країнах. Вихід з орбіти політики Москви інших «окраїн Росії» (Польщі, Литви, Латвії, Естонії) теж пішов їм на користь.
Міф 3. У всьому винувате татаро-монгольске іго. Монголи завжди були кочовим народом і випасати свої табуни могли виключно в степах. 300-річної «окупації» в містах і селищах, які знаходились переважно в лісовій зоні, не було. Були періодичні набіги за даниною, яку збирали місцеві князі, не обділяючи і себе. Гальмом розвитку Московського царства стало рабство. В 1861 р., коли в Лондоні пустили перший потяг метро, російський цар Олександр ІІ відмінив кріпацтво. З середини 20-х до 60-х років минулого сторіччя селяни СРСР, не маючи паспортів і працюючи за «трудодні» або символічну оплату, були фактично рабами-колгоспниками. Англійський економіст Адам Сміт, характеризуючи неефективність підневільної праці, казав: «Раб старається більше їсти і менше працювати».
Міф 4. При Брежнєву ми жили вже у комунізмі. Україна до 1913 р. була лідером світового експорту зерна і цукру, а вже в 1920-х рр. радянське керівництво змушене було продавати європейським країнам конфісковані у церкви та населення коштовності з метою прогодувати населення. З 1961 р. СРСР почав щорічні закупівлі зерна, м’яса, продукцію легкої промисловості  на біржах Європи та Америки. Натомість продавали газ, нафту, деревину та іншу сировину. Левову частину бюджету сучасної Російської федерації формує продаж енергоносіїв. Український валютний бюджет наповнюють металургійні та хімічні підприємства, які фактично проводять первинну обробку сировини. Якщо комунізм це розпродаж вичерпних ресурсів, то ми й досі живемо при комунізмі.    
Міф 5. Росія – старший брат. В Придніпров’ї вже в VI ст. н.е. існували державні утворення слов’ян. З IX ст. розвивається Київська Русь. Київські князі підкорюють слов’янські племена, засновують нові міста. В  XІІ ст. син Володимира Мономаха Юрій підкорює фіно-угорські племена і починає володарювати над ними. Новий княжий город назвали Москва. Московське князівство (пізніше царство) таки молодше за український Київ! А чи брати слов’яни та фіно-угри? Всі нащадки Адама та Єви  родичі.
Міф 6. Об’єднання України і Росії вигідно українцям. Російська федерація займає перше місце в світі по запасам газу, нафти, кам’яного вугілля та інших корисних копалень. Територія в тричі перевищує розміри США. Має величезну кількість дуже заможних людей. Але по рівню життя середньостатистичний росіянин посідає місце поряд з бідними мешканцями африканських держав. Наївно сподіватись, що російські нафтові магнати будуть щедрішими до українців. Не всім до вподоби і звичка російського керівництва воювати з суб’єктом федерації Ічкерією з 1995 р.
Міф 7. Перебування флоту РФ в Криму не несе загрози. Чорноморський флот був використаний в російсько-грузинській війні в 2008 р. Згідно норм міжнародного права Грузія мала право у відповідь нанести удар по базі ЧФ. А база знаходиться на території українського Причорномор’я. До речі, чи багато знайдеться бажаючих інвестувати в розвиток курортної зони, розташованої поряд з ядерним арсеналом?
Міф 8. Обирати треба старих політиків – бо ці вже накрались. В Верховній Раді вже котре скликання «конституційну більшість» посідають депутати з офіційними мультимільйонними статками. «Накрались» вони в 90-ті роки, коли «маленькі українці» познайомились із словами: рекет, замовне вбивство, рейдерство, викрадення з метою викупу. Маючи такий досвід первинного накопичення капіталу, публічно заявляючи про корумпованість судової та правоохоронної системи, ці народні обранці ідуть до влади з метою покращити життя зубожілому виборцю?  Пригадуєте прислів’я: «Очі – яма, а ж…па без дна»? Грошей багато не буває.
Міф 9. Од мого голосу нічого не залежить. Ви – мисляча людина, платник податків, виборець. А може Ваш голос стане вирішальним?
© Циган [11.02.2012] | Переглядів: 2377

2 3 4 5
 Рейтинг: 45.9/61

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook