для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

З Новим середньовіччям?


З Новим середньовіччям?
Вчора моє місто було подібне на спустошену людину. Людину, яка жила певними мріями й сподіваннями, та рік минув, а нічого не справдилося, нічого не збулося.
 
Є лише спустошення, порожні пляшки по всіх закутках, зім’яті пластикові стаканчики під ногами, брудні розбиті тротуари, роздовбані дороги, обідрані будинки.
 
Таке враження, що місто навіть не намагалися прикрасити до свят. Самотня ялинка в центрі якось навіть підкреслює загальний занепад. На тлі відсутності снігу, який би створював бодай якусь ілюзію доглянутості й ошатності, весь цей бруд, всі ці ями стають ще очевиднішими, ще дошкульнішими й ще образливішими.
 
Так, так – саме образливішими, бо мене, мешканця цього міста, ображає таке ставлення до наших вулиць, площ, будинків всіляких заїжджих «варягів», котрі позаймали різноманітні ключові посади й сприймають ці посади не як стимул до сумлінної праці на благо міста, а лише як трамплін для подальшої політичної кар’єри.
 
Втім, в нашій державі цим нікого вже не здивуєш. І чим вище посада, тим більше занедбаних обкрадених території. Закономірний наслідок успішної політичної кар’єри, чи не так.
 
«У наші часи вже очевидно, що ті правителі, які мало дбали про благочестя і вміли хитрістю заморочити людям мізки, перемогли врешті решт тих, хто покладався на свою чесність».
 
Попередній абзац належить Нікколо Макіавеллі, котрий народився у Флоренції в 1469 році.
 
Як не прикро, але риси, притаманні Європі часів пізнього середньовіччя, дуже точно характеризують те, що відбувається в Україні в 21-му столітті.
 
Чому так? Та тому, що «людині, котра прагне за всіх обставин бути доброчесною, залишається тільки гинути серед безлічі тих, хто недоброчесний». Ви вгадали – це знову слова Макіавеллі. І знову наче про нас.
 
Спитаєте, до чого тут середньовіччя, Макіавеллі й моє занедбане місто?
 
Та ось такі дивні асоціації виникають, коли дивишся на спустошені села, занедбані міста, пограбовану країну, розкішні кортежі пихатих феодалів і особняки, які все більше нагадують середньовічні замки (з поправкою на технологічні досягнення сьогодення).
© R`n`R [10.01.2012] | Переглядів: 1887

2 3 4 5
 Рейтинг: 47.9/37

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook