для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

ПОДВІЙНА БУХГАЛТЕРІЯ ВЛАДИ


ПОДВІЙНА БУХГАЛТЕРІЯ ВЛАДИ
Останнім часом у ЗМІ багато наводились цитат із висловлювань Прем’єр-міністра України М.Я. Азарова. Любить він у своїх виступах здивувати слухачів та читачів якимись економічними показниками. Особливо часто він нагадує про успішну економіку та вагомі економічні прирости економічного виробництва. Нерідко посилається на Державний комітет статистики.
 
Неодноразово він і нарікав, що йому в Україні чомусь не вірять.
 
Звичайно, таким успіхам економічного зростання неможливо не порадіти. Ось і останні такі повідомлення:
Как сообщила Государственная служба статистики, средняя зарплата в Украине составила в ноябре 2011 года 2727 гривень. Это на 0,1% (на 2 грн.) меньше, чем в октябре, и на 0,4% (на 10 грн.) меньше, чем в сентябре. 29.12.2011 (Юрій Глухов Зарплата падає два місяці поспіль - такого ще не було ніколи!)
http://www.epravda.com.ua/columns/2011/12/29/311456/
Та:
Кстати, премьер-министр Николай Азаров заявил, что в последнем месяце этого года средняя зарплата штатного работника составит 2,8 тыс грн. "Средняя зарплата за декабрь (по Украине) составит 2,8 тыс грн. Да, это немного, но это не 1,6 тыс. грн, как было еще год назад", - отметил он. (там же).
 
Автор даної інформації також відмічає про дуже вже занижений показник зарплати річної давнини. Але тут я хотів би повести мову про інші питання.
 
Я не полінувавсь і вибрав показники середньої зарплати в Україні за останні роки, що представляє Державний комітет статистики. Нормальна динаміка за роками, що не може не радувати навіть самий критичний погляд. З року в рік вона зростала. І, навіть, не даючи порівняльного аналізу в який рік вона зростала більше, а в який – менше. Хоч, звичайно, і тут є також питання над якими потрібно подумати, що вона в різні періоди мала і різну динаміку. Звичайно,у різні роки була у нас і різна влада.
 
Поряд із даними статистичними показниками середньої зарплати по країні виявляється ще є і інші показники цієї середньої зарплати, але яку вже використовує Пенсійний фонд України для обрахунку розмірів пенсій для пенсіонерів. А вона вже почала із деякого періоду суттєво відрізнятися від показників Держкомстату.
 
Неважко здогадатись, що Державний комітет видає на-Гора значно вищі показники. Оскільки вона свідчить про успіхи влади в управлінні економікою. Але ПФУ бере інші показники, значно менші, які суттєво зменшують  розміри пенсій. Оскільки розмір пенсії залежить від того розміру середньої зарплати по країні за останні роки і на яку перемножують його, персональний коефіцієнт зарплати. А він визначається як частка від ділення заробітку працівника на середню зарплату. (формула розрахунку пенсії:
Розмір пенсії = Кз (ваша сер. зарп. / сер. зарплата по країні) х Стаж х 1,35% х З (сер. зарплата по країні);
 
До речі, в даному випадку ця середня зарплата проявляється у двох місцях. Але, коли у першому випадку (у коефіцієнті зарплати) вона відіграє значно меншу роль, то в другому вона вже має вирішальну роль. В першому випадку це проявиться у долях десятих, у другому вже у сотнях гривнів.
 
Порівнюючи середню зарплату за даними ПФУ і Держкомстату видно, що до 2005 року вона була спільною для обох центральних відомств управління. І в цей рік, як Державний комітет статистики показав середню зарплату у 806 грн, так цей розмір і ПФУ взяв для розрахунку розмірів пенсій. Але вже починаючи із 2006 року вона пішла різними дорогами. І картина в наступні роки стала виглядати таким чином:
Роки   Дані ПФУ    Дані Держкомстату    % відхилення
2006 р.     928,81   1041   112.1 %
2007 р.     1197,91   1351   112.8 %
2008 р.     1573,99   1806   114.7 %
2009 р.           1650,43      1906       115.5 %
2010 р.      1982,63    2239   112,9 %
2011 р.          2451,80    2729    111,3 % (дані за жовтень 2011 р.)
 
Тут можна, звичайно, навести філософські роздуми над запитанням: чому це стало відбуватись? І якими саме показниками послуговується Пенсійний фонд України. відмінними від Державного комітету статистики? Можна і зрозуміти проблеми ПФУ над формуваннями доходів, щоб забезпечити виплати пенсій. Адже із вересня 2004 р., коли запровадили доплати до мінімальних розмірів пенсій до рівня прожиткового мінімуму для непрацюючих громадян, виплати суттєво зросли. І ще в тому 2005 році все це витримали, то далі почали запроваджувати оті сумнозвісні пенсійні реформи. Які завершили в минулому році прийняттям того, я не постидаюсь назвати, дискримінаційного закону і який вступив у законну дію із жовтня минулого року.
 
Так виходить подвійна бухгалтерія обрахунку середньої заробітної плати для політики - високі показники Державного комітету статистики, які можна навести і якими можна похвалитись. І для розрахунку розмірів пенсій - утаємничений показник середньої зарплати, про яку чують окремі представники суспільства при виході на пенсію, але часто не ознайомлені із показниками цієї зарплати Держкомстату.
 

© dobryj51 [04.01.2012] | Переглядів: 3870

2 3 4 5
 Рейтинг: 47.1/38

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook