пароль
пам’ятати
[uk] ru

Йшов Микола лужком…


Йшов Микола лужком…
Від хати і до хати,
Снігами через лід,
Спішить, спішить завзято
Старенький сивий дід.
 
Він в шапці-невидимці,
У теплім кожушку.
Приніс усім гостинці
У чарівнім мішку.

 
(Н. Тріщ)

 

 

 
Ні, це не видуманий в СРСР Дід Мороз. Це наш, віддавна шанований Святий - Миколай чудотворець, день вшанування якого є частиною свят різдвяних.
 

 

Відчиняйте двері — йде Миколай,
Він благословить весь рідний наш край.
Пропаде руїна, а ненька – Україна
Буде процвітати із краю в край.
 
Вже у вашій хаті святий Миколай,
Поклоном, господар, його зустрічай.
В біді він розрадить і кожному порадить,
До смаку дарунки собі вибирай.
          
(Слова народні)
 

 

 

 
Коли християнська релігія заступила місце старожитніх політеїстичних обрядів, з’явились і нові свята, такі як день Святого Миколая. Одні  оповідають, що святий Микола, єпископ - чудотворець з Мири, воскресив  трьох хлопців, яких злий корчмар тримав у бочці з солоною водою, щоб потім приготувати їх для своїх гостей.
 

 

 
Але найбільш відома легенда про трьох сестер, що розповідає про доброчинні дії Святого.
 

 
Один збіднілий чоловік не міг забезпечити своїх трьох доньок приданим. І, оскільки, відповідно до тамтешніх звичаїв, вони не зможуть вийти заміж, батько збирався відправити їх займатись проституцією. Дізнавшись про це, Миколай, на той час ще не єпископ, вирішує скористатись батьківським спадком, щоб зарадити біді. Протягом трьох ночей він пробирався до убогої хатини та щоразу закидав крізь вікно, у кімнату де ночували сестри, шмат золота — на придане для кожної з дочок….
Саме завдяки цій легенді засновано традицію анонімних подарунків на Миколая (6 або 19 грудня), особливо бідним та дітям.
Wiki
 

 
Він  був цілком сучасним чоловіком того часу, може, хіба що, трохи не схожим на інших. Отримав у спадок великий маєток, але розділив його весь поміж бідних. От такий от "мізантроп".  Тепер  Миколай зайняв достойне місце серед святих, особливе місце. На його честь побудовані церкви, його образ беруть із собою в дорогу мандрівники, а головне, це заради його уваги дітки поводяться чемно, в очікуванні подарунків.
 

 

 

У Фінляндії та Нідерландах цей день називають Днем подарунків. Напередодні вечором за двері біля порога кладуть мішок, а вранці знаходять його з подарунками для всієї сім”ї. А діти з нетерпінням чекають 18 грудня, щоб покласти надвечір біля каміна черевик, поставити поруч воду і трохи сіна або моркви – для коня святого Миколая. Вранці діти з великою радістю знаходять у своїх черевиках шоколадні фігурки Святого.
Дивіться тут
 

 
День Святого Миколая – це чудове свято надії. Кожному потрібна надія, що хтось слідкує за його успіхами (може, це - азаровська податкова?), хтоcь гарантовано оцінить його досягнення (плагіатор, що привласнить твою інтелектуальну працю??), що на когось можна покластися (партія злодіїв???).
 
Особливо це важливо для  дітей, які залишились без батьків. Будь ласка, не забудьте зайти в найближчий дитячий будинок чи притулок і занести туди предмети першої необхідності: пральний порошок, предмети гігєни, нові дитячі шкарпетки, ну і звісно, цукерки і шоколад.
 

Святий Миколай увійшов в наш світ, як і багато казкових персонажів, але це єдина постать, яку можна чекати в реальності, з надією на несподіванку.
 
Не очікували? Сучасний Святий Миколай - він такий як ми.
 

Він працює:
 

 

 

 

Він відпочиває:
 

 

 

 

 

 
Не здивуюсь, якщо й серед нас живе той святий. Може він збирає кожного ранку волосся в хвіст, слухає ССR, носить джинси та  зимові бути Lowa Ranger? А може це не він, а ВОНА?
 

 
Наостанок, вітаю усіх з різдвяними святами!
Це час примирення: із самим собою і з іншими. Ну що, пригадаймо,  якими ми можемо бути добрими, мудрими та уважними?

 
Веселих свят!!!  


 

 

 
  
© Лимонка [19.12.2011] | Переглядів: 3106

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.5/34

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Реєстрація