пароль
пам’ятати
[uk] ru

МАРІШКА


МАРІШКА
Багато років тому в кінці серпня ми летіли тодішнім чудом техніки Іл-18Б з аеропорту Наримановка, що поблизу Кустанаю, до Москви, щоби далі поїздом вже дістатися Києва. Через пару днів починалися заняття в інституті – 4-й курс. В кишенях у нас - страшні для тих часів гроші, десь біля 1000 радянських рублів. Майже у кожного – новенький радіоприймач (здається ВЭФ-210).
Спритний директор сільського магазину радгоспу «Приреченський» спеціально завіз їх у кількості 30 штук саме перед видачею грошей студзагону «Эфир».
 
Щоправда в степах Казахстану радіостанцій станцій було небагато та й не було часу слухати, бо в останні дні здавали об’єкт – коровхаус довжиною з футбольне поле.
 
…Декілька годин в Москві. Куди податися? Звісно – до Червоної площі. Між чергою до вождя та чергою в ГУМ вибираємо останнє. Не тому, що антикомуністи, а тому, що  черга в Мавзолей дуже велика. Щось купуємо, пам’ятаю – румунські черевики за 30 рублів, якісь сорочки, краватку (галстук - тьху!) – вона (він) обов’язкова для «воєнки».
 
...Новий Арбат, хмарочоси. Ідем, вмикаємо приймач, КВ2 або КВ3 (КВ – короткие волны), йдемо круті (хоча такого слова ще не було), модні - з ВЭФом. Як гарно! Ми молоді, здорові, багаті, декого з нас чекають… Що ще треба для повного щастя! І раптом!
 
http://www.youtube.com/watch?v=U2DBcbZc3ck&feature=related
 
Це ми зараз все можемо прочитати, гуглячи та ютубуючи. А в ті роки Шизгара, Venus, Shocking Bluе… - це було щось з іншого світу!
 
...Я за рік перед тим вже був у столиці. Бачив кришалеву труну, Останкінську вежу, ВДНГ, ГУМ та ще Старий Арбат. Тому повів хлопців в найцікавіше місце - на Старий Арбат. Там були потаємні місця, де «фарцы» продавали те, чого майже не було в Києві, зокрема платівки. «Фирмовые плиты» були, але ціни були захмарними навіть для нас. Мені тоді пощастило купити магнітофонний запис, одна сторона - Doors, інша - Shocking Bluе! Продавець у підворітні з гордістю сказав – записано на «Яузе-5»!
 
Мари́шка Ве́реш (венг. Mariska Veres) родилась 1 октября 1947 года в Гааге  — нидерландская певица, солистка группы Shocking Blue. Отец, Лайош Вереш, венгерский цыган по национальности, был скрипачом в цыганском оркестре. Мать — французско-русского происхождения, уроженка Германии. В детстве Маришка пела с цыганским ансамблем, в котором работал её отец…
 
В 1969 году группа Shocking Blue выпустила первый официальный альбом, а в 1970-м стала всемирно известной после того, как «Venus» стала  хитом в США, Италии, Бельгии, Франции, Испании, Германии, Нидерландах…

Вона була хітом і у нас. Про групу ми дізнавались з польського радіо... Щось таке: "Мове Варшава, младєжова студія «Ритм»…
А також від студентів з «братского социалистического лагеря». Я недовго хизувався своєю касетою, хоча разів двадцять скопіювали. Невдовзі з’явилися платівки, здається Balkanton...
 
…Марішка Вереш (Верес) померла від раку 5 років тому, 02.12.2006 р. Їй було 59 років.
 
http://www.youtube.com/watch?v=WTb1LYaFV8I&NR=1&feature=endscreen
 
© Аргум [03.12.2011] | Переглядів: 2281

2 3 4 5
 Рейтинг: 47.8/39

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook