пароль
пам’ятати
[uk] ru

Акцент


Акцент
     Сервус! (Привіт!)
 
     Може мої баляндраси, бачусь, будуть  не дуже зрозумілі.  Попри…
 
    Зранє витріщив очі та вирішив трохи познущатися  над собою та й, певно, над спільнотою. Спонукала мене до знущання звістка про опанування паном Азаровим  галицької мови до такого неперевершеного рівня, що він вже навіть своєю прем’єрською розмовляє з  галицьким акцентом.  Тільки не бийте мене за цей «витвір» з вимушеними поясненями носаками під, як каже Мрачний, жопу… Збережіть копняки на будуччину – вони ще згодяться.
 
     Отже про трійку відомих персон – в розвиток віршів пана Ежа.
 
     Перший…
     Допався до голосника (мікрофону).  Випростав з спінджаку жграби, які не крали, й почав дристіти, дзявкати, вавкати, малювати яйця на дошці. Скучив за увагою, бо мав чи то вакації (канікули) чи то урльоп (відпустку), біс його зна… Налаштовував, нудота,  щохвильки свої золоті сліпаки, вчив темних й анальфабетних (неграмотних), буцім припав до таємниць Всесвіту, піднімав очі, що не мають стиду, до верхівки своєї макітри – а чи не засяяв німб?!
 
     Савік! Дякую! Де ще можна уздріти більшого хруня, який шльопає та хзьовиндає (надоїдає), наче тільки що отримав бальончик у дупу від затвердзіння.
 
    Та швидше чкурни відци в свою хованку! Одягай майтки (труси), споднє, кацабайку (теплу безрукавку), шукай до нестями серед хопти (бур’яну)  гнилу, як сам, мандибурку (картоплю)! Не забудькуй виколупувати з тієї спаскудженої бевзи (землі)  хробаків й закатувати нещасних  у глиняні дзбани – їх у тебе вдосталь різних фасонів – мо згодяться... Треба ж подбати про зиму – бо вона, певно, буде дуже зла…
 
    Тому має сенс тобі змастити на всяк випадок цепуру біцигаю (велосипеду), зарізати на мнясо когутів та декілька безрогих (свиней), витрусити моль із ковдр цеглового кольору, налагодити у дальню подорож ґринджоли (великі сані)…
 
    Проте все ж не тре!  Можеш спокійно їсти закатованого півня, насмажити терпляцків (дерунів),  налляти сливовиці… А коли стане капосно, кахефкати й замріяно хломайстером малювати яйця… А може - в кляштор (монастир)?..
 
   …Другому, іншому – інше щастя. У нього того щастя  цілий котлован! От звезло так звезло! А шо!? Каменіце (мурований дім) найліпше. Царина - чималий кавалок (шматок) бевзи. Та й не одна. Саджівки (ставки), маточники, менажерія (звіринець) із струсями, садовина. Скрізь по садибах різнокольорові жарівки (лампочки), світлодіоди.
 
     Одьожа – гамбець. На одній руці – бронзолєтко, в шухляді ще півсотні, та й самих шухляд тищі, на інший руці – дзигарот (годинник). Калєсони з айпако. Дивани з підігрівом. Вокуляри найфайніші – Європа зомліла від заздрощів.
 
   А виходок, виходок (туалет)! - всратися можна, який гарний: вода кольонська, папір з гобеленами чи з гоблінами – хер його знає…,  унітаз не мосєжний (латунний), як у депутатів, а золотий,  розумний, з підігрівом, з оздобами. В кабінеті поруч - стригун, манікюрниця, масажисти... Зв’язок – супер! Варто тілько дзенькнути – гелікоптер або навіть роплян, пліз, калідор над окіяном…
 
     В бібліотеці на стінах у рамцях - матури (дипломи), у бухветі – нагороди, в закамарку – булава, адже ж достойник народний, зацний (поважний) - висуванець глоти, тобто..., як його...народу… Ех, гарно бути гарантом! От тіки народу таки забагато…
 
     Басейн – таляпатися можна досхочу, кілометри намотувати. Вийдеш з басейну, висякаєшся, сядеш у фотель (велике крісло) або краще у тачівку (качалку), трохи покачаєшся й спиш. А сни, сни! Які сни! От і зараз…
 
     Він спочиває. Навкруги осінь, а в тачівці тепло – нанотехнології…  Гарант спить і сниться йому сон…
 
   …Наче їде він Хрещатиком у лімузині. Один-сам чомусь за кермом, капці голобіски, лімузин схожий на «Славуту»… Раптус – що це за ґвалт?! Бебевх! Гуп! Луп! Волають… Майжурку (банду) – Гарове (Геть)! До цьупи!..
 
     Що це? Невже буча?! Так таки так! Бідацтво геть здуріло. Глота (натовп) чимала!   Жінки, дядьки, хлопи, дівки, бабці й діди. Майже у кожного в руках якесь оздоблення…  Клевець (молоток), лаштини (лижні палки), рискаль (лопата), рондель (сковорода),  макогін… А це шо?! Вай! Ліворвір!? Невже один з тих, що поцупили в Лемберзі?! Чи може він з плястмаси?! Йой! Оці двійко пхають моздір (мортиру). У бабці за горбом гвер - трьохлінійка! А це хто, у костюмах – невже буржуїни?.. От виродки. Добре, що їх небагато…Теж волають «Геть!»
 
    Гвалт! Де міліціянти, де жовньири?.. Нема? Лише півсотні - лежать біля нівермагу  хто догори цапки, хто долілиць, але живі. Мо загоряють?
 
    А це шо? Єйці!...Струсяві, великі…
 
    Біля Бесарабки – схожа на катафальок  автівка з каркатими (в клітинку)  вікнами.
 
    Це гаплик, фертик, шлюс!  Де чемойдан? Хутко шукати осідок! Та де? Чи там, чи там? Хто прийме? Роплян! Де роплян? Ой, як важко дихати… Тю! На щастя це був тільки сон.
 
    Ну, це кому як…
    
    ...Акцентуючий Микола. Теж сон. Після Шустера.
 
    Вивчає галицьку, сидячи у капчурах (вовняних шкарпетках) за смерековим неструганим бюрком. У вищербленій тарілці вже  захололи клюски (домашні макарони), у салатниці – півкрижівки (півголовки капусти).  На столі суцільне карамболє. Ноутбук  з  намальованим надгризеним яблуком поруч із огірком та канапкою з балтійською кількою (презент із останнього візиту).
 
     Газдар (господар) бим  занедужав, схоже має болєчку гиргачки. Бо робив доповідь бюджету з галицьким акцентом, напружуючи мозок і м’язи горлянки. От бісов бджоляр! Настукав, гад,  гаранту, щоб розмовляв з акцентом. А гарант каже – треба тримати марку, дбати про будучинну країни, навіть зикати (скреготіти зубами), працювати до усрачки, як сам.
 
     Але ж ні гугль,  ні яндекс не мають  автоматичних перекладачів з російсько-української на галицьку… Тільки вручну, задовбався з тлумачником… Навіть паперового словника нема, куди дивиться Табачник!? А мо все ж є?
 
    Відкрита карафка (графін для горілки) майже пуста, наллятий повний стограмовий келишок. Ех, як сказати галицькою - «огурчик»? Так, зараз... Микола набирає на клявіатурі "огурчик"...
 
    Огурчик - маленька палка для гри в кічку.
 
     Бля! Нєт, я луччє буду розмовляти как умєю…- сказав Микола з московським акцентом.
 
    ...Шлюс!
 
     --
     PS.  Розумію, що багато помилок - бо живу в іншому мовному середовищі. Все ж добре, що ближче познайомився з чудовими смачними словами "галицької мови".
 
    Небайдужим раджу теж подивитись:
 
    http://halmova.if.ua/home.html
 
    Слава Україні!
 
© Аргум [22.10.2011] | Переглядів: 2079

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.8/38

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти або зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Відновити пароль :: Реєстрація
пароль
пам’ятати