для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Долаємо кризу за допомогою ГІС


Долаємо кризу за допомогою ГІС
Дієве подолання економічної кризи можливе шляхом підвищення ефективності управління наявними ресурсами та перерозподілу сукупного суспільного продукту на соціальних засадах. Тому у більшості країн зростає попит на застосуванням географічних інформаційних системи (ГІС).
 
Розвинуті країни Африки і Латинської Америки здійснюють послідовні кроки щодо запровадження ГІС як потужного аналітичного інструментарію антикризових заходів у різних сферах життя країни. Наявність відповідного вимогам часу інформаційно-аналітичного інструментарію дозволяє сьогодні більшості країн успішніше долати кризові явища, ніж деяким ракетобудівним пострадянським країнам.
 
Належний рівень інформатизації органів влади і підвищення фаховості державних службовців є одним з пріоритетів наукової спільноти і вітчизняного бізнесу, який як ніколи потерпає від неякісних "послуг" влади. Концентрація на одному екрані монітору аналітичної інформації щодо певної проблеми у прив’язці до території в реальному масштабі часу дозволяє аналітикам та високопосадовцям ухвалювати збалансовані й адекватні викликам рішення, які краще задовольнятимуть інтереси різних соціальних груп і держави. Тому науковцями для управлінців різного рівня державного управління розроблений навчально-просвітницький курс лекцій на тему “ГІС як один з інструментаріїв подолання кризи”.
 
Курс лекцій зголосилися читати професор, доктор технічних наук Красовський Григорій Якович (ДНВЦ НКА України “Природа”), професор, доктор фізико-математичних наук Клименко Станіслав Володимирович (генеральний директор Інституту фізико-технічної інформатики Московського фізико-технічного інституту), професор Марк Р. Лейпнік (директор департаменту географії і геології ГІС-лабораторї  Sam Houston State University Huntsville,  Texas, США), Серединін Євген Самойлович (ЗАТ „Есомм і Со”, офіційний представник ESRI, США), Карпій Андрій Станіславович (президент Асоціації працівників радіо і телебачення "Телерадіомовна асоціація України"), Єремченко Євген Миколайович (керівник групи "Неогеографія", РФ) та інші успішні українські та іноземні вчені і фахівці.
 
Проект ініційований Асоціацією "Українська електроніка, комп'ютери, касові апарати", яка об'єднує 300 підприємств – виробників і сервісних центрів касової, вагової техніки і програмного забезпечення.
 
Організаційно-методичне забезпечення проекту взяла на себе Державна екологічна академія післядипломної освіти Мінприроди України, кафедра географічних інформаційних систем.
 
До участі в популяризації ГІС-рішень на основі ESRI для сектору державного управління та недержавних громадських організацій залучилися різні організації та установи, зокрема, Інститут телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України.
 
Прес-конференцію організувала Комісія з інноваційної та інвестиційної діяльності Ради національних асоціацій товаровиробників при Кабінеті Міністрів України з метою підвищення якості  послуг сектору державного управління та сприяння розвитку діалогу бізнесу і влади.
 
Географічна інформаційна система (ГІС) - це програмно-апаратний комплекс, який здійснює збір, відображення, обробку, аналіз і поширення інформації про просторово розподілені об'єкти і явища на основі електронних карт та пов'язаних з ними баз даних і супроводжуючих матеріалів для вирішення наступних задач:
 
·     створення високоякісної картографічної продукції;
·     скріплення графічних об'єктів з інформацією в базах даних;
·     представлення даних у вигляді карт, діаграм, графіків, схем;
·     аналіз просторових даних, моделювання обстановки;
·     підтримка прийняття управлінських і оперативних рішень;
·     інтегрування даних з різних джерел інформації;
·     взаємодія з іншими інформаційними системами і технологіями.
 
Отримати максимальний ефект від комплексного використання функціональних можливостей ГІС-технологій можливо, якщо:
 
·     математично описано просторово розподілену мережу об'єктів або суб'єктів діяльності (заводи, фабрики, підприємства транспортування і реалізації продукції тощо);
·     проведено функціональне розмежування діяльності об'єктів (наприклад, видобуток сировини, переробка, транспортування, реалізація, проектування і будівництво);
·     розроблено загальну організаційну структуру управління діяльністю міністерства, міста, корпорації, підприємства та їх складових.
 
Для комплексного вирішення цих завдань важливо створити єдину систему на основі загальних джерел інформації, розробити єдину технологію інтеграції різнорідних баз даних, подальшого аналізу інформації і візуалізації його результатів.
 

Підпис до малюнку: Вид Києва з висоти. А ГІС - це коли можеш переміститися ТУДИ
© Navi [19.08.2009] | Переглядів: 1714

2 3 4 5
 Рейтинг: 30.0/6

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook