для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

По кому співає Ганка?


По кому співає Ганка?
Чи готує Банкова переформатування парламенту і заміну спікера? На минулому тижні влада зробила кілька аж надто відвертих натяків. Проте всі вони потонули в інформаційному поголосі. Стрічка новин минулого тижня просто кипіла від подій. Спочатку афганці ледве не взяли штурмом Верховну. Потім студентка заїхала квітами в пику міністру Табачнику. Далі більше – студенти розбивають наметове містечко під стіною Могилянки і влаштовують кілька сутичок з міліцією.
 
Всі ці події та ще й поїздка президента Януковича до Москви по газовому питанню практично забили дивні заяви радника президента України Ганни Герман. Чому дивні? Судіть самі. Офіційна посада Ганни Герман – заступник голови адміністрації Президента України (тобто – особисто Сергія Льовочкіна), та заступник голови Партії Регіонів (Миколи Азарова, чинного прем’єр-міністра). Її заяви можна трактувати щонайменше двоякою. З одного боку зроблені вони від неї особисто, а не від прес-служби АП. З іншого боку, хай хто-небудь пояснить де закінчується Ганна Герман і починається прес-служба АП?  Ніхто й ніколи не сумнівався хто саме є автором, або принаймні редактором всіх заяв прес-служби АП. Безпосередній же голова АП громадян України своїми виступами радує украй нечасто.
 
Цікавість до заяв Ганни Герман привертає ще кілька фактів. По-перше, Ганна Герман одна з небагатьох осіб у команді Януковича, яка може спілкуватися на камеру без попередньої підготовки. Саме тому пані Ганні особисто довелося виступати спічрайтером, який буцався б в ефірі проти депутатів з БЮТ, як до переходу його в опозицію, так і після. Проте ні для кого ніколи не було секретом – коливається Ганна Герман у своїх заявах виключно разом з «генеральною лінією партії».
 
Ставлення до Ганни Герман у середині ПР далеко не однозначне. Частина «регіоналів» відверто називає її «бандерівкою», закидає їй її галицьке походження, і вважає що антиросійські вчинки нинішньої влади, такі як розмазування по травичці колони «кремлівських казачків» у Феодосії та депортація з території України голови кримського козацького об’єднання «Соболь» Віталія Храмова – наслідки саме діяльності Ганни Герман в АП. Проте заступник голови АП примудряється спокійно співіснувати зі своїм головою Сергієм Льовочкіним (уже прозваним «Сірим кардиналом Януковича») саме через те, що зайвих слів Гана Герман собі не дозволяє.
 
Аж от раптом протягом тижня почали лунати заяви, одна іншої краща. Спочатку в прямому ефірі ICTV Ганна Герман висловила думку про арешт лідера опозиції Юлії Тимошенко: «той, хто зробив це, в той час коли Янукович був у відпустці, коли було зроблено так, що він не мав інформації… Якби я знала, хто прийняв таке рішення. Я задушила б його власними руками». На цих словах явно ікнулося не тільки судді Киреєву, але й усьому складу вищої ради юстиції давно вже опанованої «регіоналами».
 
Далі більше. 21 вересня Верховна Рада провалила проект закону №8615, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правових наслідків порушення суддями, прокурорами та слідчими прав та свобод людини і громадянина, закріплених Конституцією України». Автори законопроекту – сім депутатів фракції БЮТ, тож його відхилення нікого не здивувало. Здивував факт, що на захист «бютівського» законопроекту раптом встала заступник голови АП. А ефірі «Радіо Ера» Ганна Миколаївна заявила відвертим текстом: «Я вважаю, що у нас сьогодні парламенту як такого майже немає. Є група людей, яка дбає про власні інтереси. Якщо так триватиме, то боюся, що цей парламент може не допрацювати до кінця».
 
Здавалося, чи часто реагувала прес-служба ВР на приватні думки чиновників АП? Але тут явно когось зачепили за ніжне й тендітне. Вже наступного дня прес-служба огризнулася парламенту: «Намагання пані Герман перевести правове рішення у політичну, суто популістську площину, емоційна лексика заяви та безцеремонні випади проти депутатського корпусу і єдиного законодавчого органу України в цілому свідчать про повне нерозуміння правових реалій, юридичне невігластво та гіпертрофовану переоцінку радником Президента України власної ролі та місця у політичній системі України». Як то кажуть – дурою не назвали.
 
Видавши аж надто яскраву характеристику заступникові голови АП, керівництво ВР вирішило смалити далі і відмінило проведення дня уряду у парламенті. «На розгляд Радою урядових законопроектів приходять заступники міністрів, а на засіданнях комітетів присутні в найкращому разі керівники департаментів» - збурився спікер Володимир Литвин. І зразу ж отримав удар у відповідь від уряду у вигляді «подиву» прем’єр-міністра Азарова. Проте Литвин не вгамувався. «Коли прем’єр-міністр демонструє своє здивування, я думаю, що треба виконувати закон «Про Кабінет міністрів України» і «Про регламент Верховної Ради», і показувати приклад, що ці закони виконуються», - заявив спікер ВР на телеканалі «Рада». На тлі бійки з урядом він навіть не помітив дружнього запотиличника з боку Ганни Герман: «Заява прес-служби  Верховної Ради – у дусі брежнєвських часів».
 
На наших очах розгортається протистояння між Верховною Радою з одного боку та уряду і Адміністрацією Президента з іншого. Що ж могло викликати таку гризню? Та тільки й виключно той факт, що «євроінтеграційні потуги» нинішнього президента вже відверто зайшли у глухий кут. Нинішній владі не позаздриш. В Європі їй відверто заявляють що в разі політичних переслідувань української опозиції офіційна Банкова про євроінтеграцію може забути. А це – привід для обурення ледь не всього металургійного бізнес-крила ПР. З іншого боку Білокам’яна дає зрозуміти чинній владі що будь-які знижки на газ будуть можливі тільки в разі вступу України в Митний Союз, який тим самим олігархам з ПР не вигідний. Ба-більше. Російський Перший канал вже продемонстрував що в разі потреби він розгорне нищівну піар-компанію проти Януковича, ядерний електорат якого російським ТБ довіряє подекуди більше ніж ТРК «Україна». А на цьому тлі Центр ім. Розумкова до влади безжальний – вже зараз 55% українців готові до взяти участь у мітингах у разі погіршення їхніх умов життя. Уявіть собі, як на тлі чергового погіршення умов життя Газпром кидає грошей українським радикалам?
 
Партія Регіонів певно вперше за перебування на владі впритул підійшла до необхідності «покарання невинних і нагородження непричетних». Їй явно потрібен цап-відбувайло якого демонстративно покарати, скинувши на нього провини за всі негаразди в державі. Таких чергових «цапів» існує двоє – віце-прем’єр Сергій Тигіпко та спікер ВР Володимир Литвин. Тигіпко наразі топити невигідно – уряд має ще безліч непопулярних кроків, відповідальність за які має взяти саме чинний віце-прем’єр, аби на віки вічні потопити свої політичні перспективи. А от Литвин…
 
Верховна Рада приймає закони – її завжди можна звинуватити в тому що чогось вона прийняла не так. В той самий час за спікером ВР нема ніякої потужної політичної сили. Натомість у будь-яку мить йому можна пригадати участь у справі Гонгадзе, підтверджену показаннями з/к Пукача. Гріхів за Володимиром Литвином в разі бажання знайти можна стільки, що хай Бог милує. В принципі все залежить від рішення Банкової. І якщо там вирішать таки зіграти назад та випустити з буцегарні Юлію Тимошенко в ім’я щільнішої дружби з Європою – на владному Олімпі насуваються украй серйозні переміни. Тоді й стане зрозуміло для чого і по кому співає нині Ганка Герман.

Дмитро Калинчук

© Дракон [25.09.2011] | Переглядів: 9284

2 3 4 5
 Рейтинг: 48.1/80

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook