для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Коли будівничими диктатури і катами вільного слова стають самі журналісти, то справи дійсно кепські


Коли будівничими диктатури і катами вільного слова стають самі журналісти, то справи дійсно кепські
Сьогодні виповнюється 11 років з дня зникнення засновника "Української правди" Георгія Гонгадзе. Вже традиційно в Україні в цей день проходять вечори пам'яті, де журналісти вшановують загиблих за правдиве слово колег. Відбулася панахида і в Дніпропетровську. У Троїцькому Соборі, куди прийшли представники обласної філії Спілки журналістів, її відслужив один з носіїв-проповідників "русского міра" на терені області - митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней.
 
Цікаво, чи вповні усвідомлюють ті, хто завітав до храму московського патріархату, внаслідок чого гинули чесні і сумлінні журналісти, виконуючи свої професійні обов'язки? Адже катували і вбивали їх якраз за тієї ситуації й атмосфери в країні, яку так старанно плекає нинішня антиукраїнська влада під орудою "двічі несудимого" президента.
 
З місцевиих телевізійних каналів та друкованих видань зникає, та ні, вже фактично зникла свобода слова, ефір і шпальти газет повністю окуповані Партією регіонів, ЗМІ стрімко деградують у своїй ролі та статусі, сповзаючи до застійних часів СРСР. А журналісти в масі своїй, в тому числі спілчани, не лише не протестують, а навпаки - тільки допомагають владі, цілими батальйонами стаючи в ряди вірних солдатів Партії та її уряду.
 
Якщо журналістів влаштовує відведена їм можновладцями роль прес-обслуги, хлопчиків на побігеньках та дівчаток за викликом, офіціантів в стилі "чєго ізволітє" і саме цей принцип підіміняє професійні стандарти збалансованості та об'єктивності у викладенні матеріалів, в тому числі -  з наданням рівних можливостей для всіх політичних сил заявити про свою позицію, то нема чого в церкву ходити. Цей "культпохід" за таких  обставин виглядає цілковитою, нічого не вартою формальністю і фарисейством.
 
А от вам якраз і приклад того, на що перетворилася регіональна журналістика за панування біло-блакитної орди і як ревно служать їй люди з посвідченнями Національної спілки журналістів.
 
"Чунга-Чанглі ТБ".
Кричуща політична цензура на ДОДТРК

Обережно: "стабіли"

Вечірній ефір програми "Тема дня" з ведучим Владом Войцеховськиим на Дніпропетровській ОДТРК від 24 серпня явив собою яскравий зразок "свободи слова" і політичного плюралізму "по-стабільному".
 
Складається враження, що ця передача була підготовлена спеціально для наочної ілюстрації відповіді Держкомтелерадіо, отриманої на моє звернення до установи з приводу відсутності в ефірі ДОДТРК представників опозиційних політичних сил і перетворення державного каналу на рупор лише однієї партії - "регіонів".
 
Гостями студії стали: заступник голови Дніпропетровської обласної організації ПР, депутат облради Наталя Гончаренко; начальник управління внутрішньої політики Дніпропетровської облдержадміністрації, теж депутат облради від "регіоналів" В'ячеслав Сєргєєв; лідер обласного "Фронту Змін" Андрій Павелко та в якості представника ідеологічної національно-демократичної опозиції - очільник ДОО УНП Анатолій Сокоринський.
 
Програма йшла в запису і робота редакторських ножиць була видна, що називається, неозброєним оком. Монтаж був зроблений дуже грубо, можна навіть сказати, брутально. "Стрибали" як зображення, так і гучність. Але що особливо впадало у вічі, вказані маніпуляції з плівкою торкалися в основному реплік єдиного серед політичного квартету в студії правдивого опозиціонера - Анатолія Сокоринського.
 
Його відповіді на запитання ведучого були зведені до мінімуму. Відтак репліки "народника" складалися з одного-двох речень. І це при тому, що Сокоринський уважно записував сказане своїми опонентами., готуючись для продовження дискусії. В підсумку ж все обмежувалося короткими фразами і то - дуже загального змісту. В кадрі політик виглядав найбільш мовчазним з усіх: сидів, щось занотовував собі на листочках ... Навіщо? Заради двох слів у відповідь? В якому світлі він предстає тут перед глядачами?
 
Так приміром, на запитання, яким Сокоринський бачить зовнішньо-політичний курс України, він відповів - "ми маємо бути там, де демократія". Це все, що він сказав? Неодноразово беручи в політика інтерв'ю, нізащо не повірю, що Сокоринський, який ніколи не мав проблем з викладенням своєї позиції, ніяк не аргументував її, не давши більш розлогої відповіді.
 
Натомість не відчувалося монтажу в репліках всіх інших учасників передачі.
 
Але найбільшим проявом абсолютного, глухого і без шансів на одужання "стабілізму" редакційної політики - неприхованого цинічного, безсовісного обману глядача і нехтування елементарними професійними журналістськими стандартами стало те, що розлогі відповіді начальника управління внутрішньої політики ОДА звучали як реакції на висловлені Сокоринським тези, яких НЕ чули гдядачі. Тобто Сєргєєв відповідав на доводи Сокоринського, які "чомусь" були заборонені для ефіру в авторському звучанні. Глядачі могли тільки здогадуватися про те, що сказав Сокоринський лише з відповідей на його репліки начальника облуправління.
 
Приміром, в одному з епізодів передачі Сокоринський у своїх, "люб'язно" залишених йому для ефіру цензором двох-трьох фразах, ані словом не обмовився ані про ОУН-УПА, ані про теперішню владу, натомість у своїй репліці Сєргєєв, відповідаючи Сокоринському, коментував вже у "потрібному руслі" залишене за кадром згадування головою УНП Української Повстанської Армії і парирував висловлені "народником" претензії до нинішньої влади.
 
Як повідомив мені очільник ДОО УНП, під час запису передачі, він багато говорив про тих героїв боротьби за незалежність, яких сьогодні не пошановано, і не лише ОУН-УПА, але й про бійців визвольних змаганнь 17-21рр. Так само він засудив процеси над опозицією, заявивши, що ці суди організовано для того, аби Європа відсахнулася від країни, де можливі такі судилища, і тоді організатори заявлять - "Європа нас не хоче, йдемо в Росію".
 
Та нічого цього і близько не було в ефірі передачі.
 
Отже на ДОТРК вирішили цензурувати Сокоринського, безжально кромсаючи його "крамоли", одначе пропускаючи "компетентні" відповіді на них чиновника облдержадміністрації. Оце так номер! То за яких дебілів мають глядачів "стабіли", які працюють на Дніпропетровському Державному?
 
Чого-чого, а такого абсурду, здається, ще ніколи не було. Це ж треба додуматися до такого підлого "ноу-хау" і з чистою совістю видати його в ефір. От тобі і державне телебачення. По всьому видно, його гендиректор - молодий і перспективний вілкулівський ставленик Валентин Чанглі , теж депутат облради, звісно, від ПР - далеко піде. Вже пішов. Сором і ганьба!
 
"Чунга-Чангли синий небосвод
Чунга-Чангли лето круглый год
Чунга-Чангли весело живем
Чунга-Чангли песенку поем
Чудо-остров чудо-остров
Жить на нем легко и просто
Жить на нем легко и просто
Чунга-Чангли
Наше счастье постоянно
Жуй кокосы ешь бананы
Жуй кокосы ешь бананы
Чунга-Чангли"

 
А от що мені з цього приводу відповіли в Держкомтелерадіо. Цитую лист за підписом заступника голови Комітету Дмитра Кравченка:
 
"...У згаданій Вами програмі "Тема дня" від 24 серпня 2011 року боали участь представники різних політичних сил: Партії регіонів, Фронту змін, УНП, а також представник обласної державної адміністрації. Отже, присутність у студії політиків з різними поглядами була забезпечена.
 
(Тільки не дописали, що чиновник з ОДА - також депутат облради від ПР. Так що чисельна перевага правлячої партії теж була забезпечена - О.М)
 
Програма йшла у запису, оскільки 24 серпня відзначалося 20-річчя Незалежності України.
 
(Це і без пояснень було зрозуміло. Хоча телебачення є такою сферою діяльності, де вихідні є досить умовні, тим більше, не було б гріхом з нагоди Свята Незалежності провести і прямий ефір.)
 
Її монтаж був зроблений з єдиною метою: привести фактичну тривалість дискусії у відповідність до установленого хронометражу (30 хвилин).
 
(Та невже? Але ж монтажи можна зробити по-різному. В даному випадку монтаж виглядав брутальною цензурою!)
 
Принагідно інформуємо, що з керівником Компанії (Валентином Чанглі) було проведено роботу, щодо необхідності підвищення фахової підготовки ведучих, обов'язком яких є забезпечення рівності права на висловлювання усіх учасників передачі."
/кінець цитати/
 
Останні рядочки схожі на обережне визнання справедливості моїх нарікань і звинувачень. В протилежному випадку, відповідь була б зовсім іншою. Мені б сказали, що я щось не добачив, перекрутив, витлумачив по-своєму.
 
Оце - мій внесок у протидію цензурі, яку провдять самі журналісти, стаючи будівничими диктатури, справжніми катами вільного слова. Таким немає бути місця ані в спілці, ані  в ЗМІ, в тому числі - на Дніпропетровському обласному державному телебаченні. Натомість, зараз  Валентин Чанглі гордо рапотрує з екрану про ДОДТРК, як приклад всім іншим - пряма мова: "куда нужно расти". Цікаво, це було записано до проведеної з ним роботи чи після?
 
Та вже виросли, "стабіли". Далі нікуди...
 
"Шановні колеги!
 
Вже п’ятий рік за ініціативою Національної спілки журналістів України третьої п’ятниці вересня відзначається День пам’яті українських журналістів, які віддали своє життя за Правду/.../
 
Запрошуємо журналістів взяти участь в панахиді. Нехай цей день стане днем єднання всіх журналістів у відстоюванні права на свободу слова, професійну діяльність.

 

Правління обласної організації
Національної спілки
журналістів України".
 
Бог у поміч! З нетерпінням буду чекати  голоса протесту чи бодай чогось схожого на нього. А до Іринея як не ходив, так і не збираюся. Поки той не покається за служіння чужеземній, ворожій до України церкві та нинішній антиукраїнській владі бандюковичів.
 
Олексій Мазур,
Дніпропетровськ.  
© spetskor [16.09.2011] | Переглядів: 2375

2 3 4 5
 Рейтинг: 35.3/21

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook