для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Політика великих чисел


Політика великих чисел
Наші політики люблять занадто великі числа, як для політиків. Невже ніхто їм не пояснить, що багато не можна? Невже немає фахівців, що більш-менш знають загальну психологію, навіть просто один її розділ - психологію пам'яті.
 
Теорія
 
Свідомість  цілісна, тобто людина, сприймаючи пред’явлені об’єкти, сприймає їх як частини цілого. Принаймні так стверджують психологи і доводять це відповідними експериментами. Найпростіший з них виглядає таким чином. Особі, що тестується, демонструють малюнок з 4 точок і запитують: “Що це? Або на що це схоже?”.
 

 
Зазвичай людина каже: квадрат, або вершини квадрату. Хоча фактично пред’явлені тільки 4 точки. Людське сприйняття не любить окремих об’єктів, воно прагне мати справу з певними цілісностями, гештальтами. Завдяки особливому розташуванню в просторі люди сприймають чотири точки, як квадрат.
 

 
Отже, людина сприймає не тільки елементи, що бачить, але й зв’язки - відношення - між ними, навіть, уявні. Таким чином, кількість об’єктів дорівнює сумі елементів та зв’язків між ними.
 
Тепер рахуємо.
 

 
А тепер згадуємо чарівне число 7 ± 2. Це обсяг короткочасної пам’яті, або кількість об’єктів, що одночасно може втримати увага середньостатистичної (читай пересіченої) людини.
 
З цього випливає, що пред’являти людині більше, ніж 4 цифри, тезиси, принципи не можна. Бо щонайменше третина загубиться у тенетах свідомості.
 
Практика
 
Згадаймо: 10 кроків назустріч людям, 12 напрямків “Українського прориву”. Передивіться програми дій уряду, програми політичних партій та порахуйте кількість розділів та підрозділів. Прагнення охопити все знищує зміст. Це саме той випадок, коли кількість переходить в нову, ГІРШУ, якість.
 
На цьому тлі дуже вигідно вирізнявся Яценюк, запропонувавши всього 4 слогани. Він дає чіткі орієнтири, які можуть бути охоплені в цілому як система одним оком. Інша справа - зміст цих орієнтирів. Але не в останню чергу його успіх на останніх виборах пояснюється ясністю запропонованої програми. Вона формально враховувала механізми функціонування психіки. Тому як-то кажуть прийшлася так немов би там і була.
 
А тут ще й програмна заява Тимошенко про 10 принципів. Пояснюю: 10 елементів мають всього 45 відношень (дивись трикутник Паскаля). Жодна людина не в змозі утримати в полі зору одночасно 55 (10+45) об’єктів. Тобто, 87% інформації втрачається. У такий спосіб інформаційний хаос тільки посилюється, а люди - дезорієнтуються. Навіть, не аналізуючи зміст 10 принципів очевидно, що цей текст не мобілізує електорат.
 
Мораль
 
Необхідно вчити матчасть. Не можна нехтувати формальними механізмами. Необхідно пам'ятати, що Господь Бог створив це світ гармонічним в цілому, а деталями займався диявол.
© Дядько бородатий [25.08.2011] | Переглядів: 2450

2 3 4 5
 Рейтинг: 39.2/27

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook