для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Історичний міф Богдана Хмельницького


Історичний міф Богдана Хмельницького
Всі ми чудово знаємо с курсу шкільної історії період національно визвольної війни. Це був період об’єднання всіх українців заради визволення з під ярма поляків. Цей період показав що українці це окремий народ, окрема нація, а також сила з якою потрібно рахуватися. Богдан Хмельницький був тим, хто повів народ на цю війну, лицар у білих обладунках який бореться за долю та волю для українців!Але чи в білих!?Ні не подумайте, що я зменшую роль Богдана Хмельницького у розбудові української державність, чи ще гірше намагаюсь полити його брудом або звинуватити його у чомусь!Просто я хочу висунути свою гіпотезу. Можливо вона давно відома, але я не зустрічав подібної статті.
Звичайно Хмельницький хотів звільнити Україну, але він хотів не просто відновити Україну в її етнічних кордонах, він хотів створити Річ Посполиту, де Україна мала б панівне положення а Польща та Литва були максимум обмеженими автономіями. Звичайно це звучить дивно!
Ми звикли що Україна не вела загарбницьких війн, (а програвала війни за незалежність).Але все вказує на те , що Хмельницький саме так і планував .Які у мене докази!?
По-перше це мотиви які спонукали Хмельницького взагалі стати козаком, вони були виключно особисті. Ні я не намагаюсь сказати, що Хмельницький не хотів волі для свого народу, але приводом до його повстання стала несправедливість польського правосуддя до нього. Я не буду розповідати легенди про вкрадену дружину, чи спалений маєток ,є різні версії. Але кінець всіх легенд один-Хмельницький зневажений та розгніваний польським правосуддям іде до козаків. Далі він завдяки своїм здібностям просувається по службі і в кінці-кінців стає гетьманом. З цього випливає, що Хмельницький не тільки хотів відплатити своїм кривдникам, але ще більше він хотів здобути владу.
Він хотів бути монархом України про це також свідчить його урочистий в’їзд до Києва також під час переговорів з польським посольством на чолі з А. Киселем у Переяславі Хмельницький сказав, що він «єдиновладний самодержець руський».
Другим мої доказом буде виступати карта військових дій. Жовті Води, Корсунь, Пилявці ,Зборів що повинно бути далі якщо дивитися на цю діагональ!?  Мабуть 1-2 битви та Варшава!Якщо він хотів відновити Україну в етнічних кордонах ,то чому він не пішов зразу на Київ, як на історичний центр, а просто в’їхав туди на знак підтвердження своєї влади. Хотів звільнити Львів та західноукраїнські землі? Малоймовірно, як показав Зборівський мирний договір Хмельницький не надто переймався, що західна-українські землі залишилися під владою Польщі. Ну і не сподівався ж Хмельницький що він виступить, знищить польське військо, скаже що він єдиновладний самодержець руський, а Польща просто згодиться .Та і охороняти новостворену державу було б важкувато,  а з точки зору військової науки(яку хмельницький знав досконало) це виглядає зовсім безглуздо. Так діяти міг лише якийсь недосвідчений революціонер, яким нам і намагаються подати Хмельницького. Але гетьман був освідченою людиною і мав досвід польсько-турецької війни.
Третій аргумент це те як велась сама війна. Якщо він хотів тільки звільнити етнічні українські землі ,навіщо було збирати величезну армію, підписувати військові союзи та вступати в відкриті битви?!
Адже простіше вести партизанську війну, та підбурювати(і звичайно військового підтримувати) анти польські повстання!? Польські війська які б розділились для придушення повстань було б легше знищити. Але Хмельницький повів свої війська в відкриті битви під своїми знаменами, він хотів показати Польщі, що вони не просто загін повстанців, він хотів показати , що вони грізна сила і прийшов час переділу влади В речі Посполитій. І я ще раз повторюсь, Хмельницький б ніколи не виступив проти Польщі з метою просто розбити її в битві ,підписати мир та проголосити незалежність. Він прекрасно розумів що Польща ніколи не дозволить Україні бути незалежною.
Але йому не судилось дійти до Варшави та втілити свої плани, зрада Іслам-Гірея в 1649 році зірвала всі плани Хмельницького, і змусила його підписувати Зборівську угоду. В наступні роки Хмельницькому більше не випадатиме такої нагоди підкорити Річ Посполиту , а згодом він помре і всі його плани та досягнення будуть забуті та зруйновані. Нам же залишається тільки здогадуватись , що могло б бути з Україною якщо б Хмельницький у 1649 році взяв Варшаву та проголосив Українську Державу замість Речі Посполитої. Мабуть не було б Переяславської угоди , російського а згодом і радянського поневолення ,хохлов ,исконно русского города Севастополя и 357-летия обледенения Украины и России и Богдана Хмельницкого который собрал войско, разбил поляков и выполнил свою главную миссию вернул Малороссию в состав России.
 
Вибачте якщо стаття написана не за нормами, вона у мене перша. Я студент 2 курсу юридичного факультету. Написав тому що наткнувся на повне не сприйняття моєї (як висловився вчитель) неправильної думки про Богдана Хмельницького.
© Бєтмен [09.08.2011] | Переглядів: 2642

2 3 4 5
 Рейтинг: 39.7/28

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook