для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Дійсність наших снів. Частина 2.


Дійсність наших снів. Частина 2.
Дійсність наших снів. Частина 2.
 

Перша частина оповідання ось тут: http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/10320/user_id/4495.phtml
 
                                                 ____________
 

- Слухай, а серед тобі подібних, ти, мабуть, вважаєшся  красунчиком?
 
Олександр промовив ці слова, протираючи очі, з роблено-недбалим виглядом. Дай, Боже,  наснаги, натхнення і витримки! Волю в кулак! Допікаємо пса!
 
Собака поперхнувся. Щось утробно булькнуло в ньому.
 
Ініціатива була начебто перехоплена. Страх і цікавість - два самі непримиренні супротивники. Борючись в людській душі, вони не беруть тайм-аутів. Та Олександрові спала утішлива  думка, що ця істота, з'явившись сюди, переслідує якусь мету. Тому, скільки ні збивай його з пантелику, істина рано чи пізно прояснитися. А ось апломб і пиху непогано б з нього збити, оскільки якщо його цілі зловмисні і агресивні, упевненість йому ні до чого.
  
Собака, що явно не чекав подібної реакції, забурчав. Дійсно, охрінієш від подібної гостинності. А може з думками збирається. Перебудовує тактику. Ну, що ж, піділлємо олії у вогонь!
 
- Я впізнаю вас без гриму! Ви не Сергій Бондарчук, і навіть не Юрій Нікулін, і достеменно не Інокентій Смоктуновський, ви – Дірол Соковитий Кавун Океан Свіжості! – переходячи у наступ, долоню він висунув у напівзігнутій руці, щоби не тремтіла.
 
Собака спантеличено, як сподівався Олександр, мовчав. Лише щось щурячим шерхотом рипіло під його лапами. Звуків у нашому світі на декілька мільярдів менше ніж запахів, але огидних в рази більше.
 
- Від вашого мовчання моє господарство не покращиться. Українську розуміємо? Якщо ні - дуже шкода! Я-то собачої мови не знаю.
  
Дивовижна річ  очі! Хоча у собаки на місці очей зяяли два чорні провали, Олександр міг заприсягнутися, що ці діри випромінювали ненависть, хоча зовсім нещодавно в них читалася лише зневажливі  зарозумілість та зверхність
 
- Можу продовжити за тебе, і упевнений, що не помилюся, - заговорив собака, певне остаточно заспокоївшись, - зараз ти вдариш себе долонею по лобі і скажеш що, можливо, ми зуміємо подолати мовний бар'єр і налагодити лінгвістичний міст, оскільки, ти пригадав декілька слів: апорт, фас і тубо.
  
Чи то це Бог з'явився йому в настільки непривабливому вигляді, чи то ця істота – телепат, але ці слова не злетіли з сашиного язика, лише тому, що він своїм язиком притримував ефектну паузу.
 
"Ну що ж, прийшов час конструктивного спілкування" – подумки зітхнув Олександр.
 
- Чим зобов'язаний, вашому несподіваному візиту?                      
 
- Моїй появі, ти зобов'язаний самим фактом свого існування в тому вигляді у якому ти зараз існуєш.
 
- Слюхай, - заговорив імітуючи кавказький акцент і манеру Олександр, - на Сфінкса ти ни схожай, навища кажіш загадкамі?
  
- А ти схожий на блазня,  тому що, кривляючись, намагаєшся бути дотепним, - парирував собака
 
- А що на моєму місці логічніше було б тебе напоїти, нагодувати, спати укласти, а лише потім запитувати, навіщо ти завітав? - "Перевіримо наскільки ти освідомлений у нашому фольклорі, і, відповідно, визначимо твій статус".
 
- На твоєму місці зараз найлогічніше було б хреститися і оповістити околиці лементом на кшталт: "Згинь, нечиста!"
 
- А що допоможе?
 
- А що подібні дії кому-небудь коли-небудь допомогли?! - Посміхнувся собака; від його вищиру Олександр здригнувся несамоволі. - Я говорю лише про те, що звично робити людям в подібній ситуації. Крім того, це арія із іншої опери: я не належу до вигаданих істот релігійно-містичного штибу.
  
Олександр вичікувально мовчав і собака, розмірено ґрасуючи своїм незвичайно низьким голосом, від якого б здригнулися стіни бомбосховища, продовжив:
 
- Я є істотою абсолютно науковою і плотською. Науковою, тому, що живу в нашому світі, який зовсім не є Асгардом.  Хоча з позицій вашого світу і є потойбічним. Плотською, тому, що наша плоть, хоч і відрізняється від вашої, це все ж таки - плоть. І я не можу від неї позбавитися, або змінити свою зовнішність.
  
Олександр невесело усміхнувся:
 
- Значить, ти - не плід моєї запаленої свідомості. Не знаю радіти цьому, або боятися, що це не так.
 
- Ти навіть не уявляєш, наскільки близько ти виявився до істини, заперечуючи те, що здається тобі парадоксом.
 
- Хто ж ти усе-таки? - поцікавилися мурашки на шкірі Олександра.
 
- Я - інкуб. - Собака гордо задер голову.
 
- Детальніше, будь ласка.
 
- Ти що-небудь знаєш про інкубів і суккубів? – зневажливо запитав непроханий гість.
 
- У загальних рисах. Але боюся, що мої знання, якими б об'ємними вони не були, зараз можна розглядати, як ілюзорні уяви. Отже, починай з самого початку. З літери "А".
 
- Почнемо з того, що наша цивілізація була породжена вами. І до цих пір існує лише завдяки вам.
 
- І хто ж із нас породив ваш світ? – блін, знову вкрався дурнуватий нарцисцизм пострадянського зведенюка, який вважає, що красиво окреслене запитання важливіше за довгоочікувану чесну відповідь. Вічна проблема смачних вершків і корисних корінців.
 
- Не перебивай. Особливо, коли хочеш сказати дурницю. Я сказав, що ви породили нашу цивілізацію. А наш світ - створив Бог. Вірніше, заселив нас в один зі світів. У один із забракованих варіантів тверді земної. Коли  Бог створював ваш світ – він був дуже прискіпливий. Невдалі творіння були викинуті, якщо так можна висловитися, у буфер. У кошик, із якого нічого не зникає. І коли з'явилися ми, Бог заселив один з таких світів нами.
 
- Ну, і з якої ж грязюки виліпили  ми вас? - "Господи, як же тремтять піджилки, коли кожну мить вважаєш передсмертною, невже і в козаків було так? Невже і я зможу перебороти тремтіння тіла і буду гідним цих засмальцьованих шляхтичів?"
 
- Не зрозумів...
 
- Ну, Бог виліпив першу людину із глини, а ми вас?...
 
- З бруду ваших думок. Коли ти, наприклад, побачивши на вулиці вродливу жінку із шикарною дупою на хвилину уявляєш собі, як би вона виглядала, якби її роздягнути, поставити раком і трахнути, або зазираєш у ліфті в розріз сукні на грудях у білявки - на нашому світі народжується нова істота. Хтива, чуттєва і, по вашим уявам, аморальна. Ми - діти ваших гріховних думок.
 
- Ет, так ви навіть не здатні самі відтворюватися - вирішив пустити шпильку інкубові Олександр.
 
- Ні, - парирував інкуб - лише вбивати. Та і навіщо нам ця можливість, коли у нас є ви. Які роблять цю трудомістку і невдячну роботу по дітонародженню. Чую в твоїх словах кепкування, дурнику. Але, уяви, як багато людей страждають через те, що їх пристрасть до плотських насолод пов'язана із ризиком небажано стати батьком або матір'ю? Та людство із задоволенням би помінялося із нами можливістю отримувати плотські задоволення, не сплачуючи цієї данини! Аби роботу по відтворенню робив за них хтось інший!
 
"Правий, сучий син! Хоч і не Пушкін! Хоча, якби цьому арапові трішки витягнути пику!..." – ліричні відступи завжди були сильною стороною творчості Олександра і слабкою стороною його особистості, хоча й надавали можливості пильнувати за співбесідником, затягуючи перехід до неприємних висновків.
 
"Самі собі вигадали смішні проблеми, і чом би цьому собаці не познущатися над ними? Як ми знущаємося з дрімучості деяких забобонів? Множачи свої, не менш безглузді".
 
- Значить, ви можете відвідувати наш світ? – поцікавився, наскільки вдалося недбало, Олександр.
 
- Ні, нам це заборонено. На жаль, лише спостерігати. Як ви по телевізору - реаліті-шоу. До сьогоднішнього дня на цей крок ніхто не спромігся. Я тут, якщо так можна сказати, інкогніто. Ніхто із суккубів не знає про існування проходу між світами.
 
- А ти звідки дізнався? – ще б він не звертався до цієї "хухолі" на "ви".
 
- Я - розумний. Здогадався. Якщо є вхід для матеріальної субстанції, а думки матеріальні, не мені тобі, письменникові, пояснювати, що ймовірна можливість зворотнього шляху... Адже, якщо є рот - обов'язково має бути анус.
 
- Ага, ось звідки ти виліз в наш світ.  Зважаючи на брудно-брунатний колір твоєї тілесної поверхні, дорога була довга.
 
- Що ти маєш на увазі, кажучи "зважаючи на"? – примружився прибулець.
 
- Тунель був довгий - ти сильно забруднився.
  
Собака зміряв його нищівним поглядом і нічого не відповів.
 
- Слухай, якщо вам подібний вид міжпаралельного туризму заборонений, значить, за вашими законами ти скоїв злочин проникнувши сюди?
 
- Так, - ствердно кивнула брунатна істота.
 
- А яке покарання належить за такий злочин?
 
- Знищення.
 
- Значить, у тебе має бути вагома причина зважитися на цей крок. Має бути глобальна мета, яка виправдовує великий ризик.
 
- Так, - знову кивок, на цей раз із плодоїдною посмішкою.
  
"Ну, ось і приїхали! Мета є. І ця мета явно не двигун прогресу - цікавість!"
 
Олександр раптом усвідомив, що розмовляючи з інкубом він ходить по кімнаті зовсім голий. Відколи він прокинувся, або опритомнів, словом, повернувся у стан неспання, або пів'яви, оскільки упевненості в тому, що він може бачити цю істоту в ті моменти, коли мозок функціонує в звичному режимі у нього не було; так от, відтоді йому не прийшло в голову, що потрібно одягнутися. Можна, звичайно списати забудькуватість на форс-мажорні обставини, але внутрішнє відчуття підказувало іншу обумовленість подібної  лінії поведінки.
  
"Дивовижна річ, - роздумував він, - в присутності іншої людини, якщо ти голий, завжди відчуваєш себе беззахисним, а зараз, мені здається, що перед цією істотою в одязі я буду набагато вразливіший, ніж без неї.
 
Можливо, ця  демонстрація того, що людина тілесно прекрасніша і естетичніша за інкуба, надає мені перевагу і стійкість? Відповідь моєї підсвідомості його зарозумілості?
  
Або бажання підтримати себе, апелюючи до первозданної сили? Адже в одязі я просто міський мешканець у власній спальні. Гвинтик проти натиску стихії? А без одягу майже як з малюнка да Вінчі... Частка космосу ... І, взагалі, є щось античне... Адже той, що розривав пащеку левові, теж не комплексував з приводу відсутності на стегнах пов'язки...
  
Або просто перед явищами стихії у нас немає тих комплексів, які є перед людьми, а може ми менше їх побоюємося?
  
Гаразд, поки нічого змінювати не буду, довірюся інстинкту, а по ходу дії зорієнтуюся".
  
Олександр босими ногами прочовгав до бару. Коньяку випити в такій ситуації – це якраз веління розуму. Та і зближує! Якщо він вип'є один - коньяк, можливо розсіє туманність у вигляді собаки в його мізках. Якщо удвох - може бути коньяк розчинить самого інкуба зсередини.
  
Інкуб узяв запропонований коньяк у кришталевому келиху. Глянувши на брудно-брунатну лапу, що обгорнула крихке тонке скло, Олександр подумав: от як, напевно, виглядають діамантові зерна у гної!
 
- Ну, за знайомство! Тебе-то як кличуть?
  
Інкуб випив і представився. Ні, не віддав Богові душу, як на це сподівався Олександр, а вимовив своє ім'я.
  
У цьому імені були всього дві літери "к" і "р", але повторювалися вони так часто і в таких різноманітних поєднаннях, що ані вимовити, ані запам'ятати його було неможливо.
  
- Гаразд, я називатиму тебе  - Анубіс. Ім'я пасує тобі, хоча, можливо, як в тому анекдоті, ти його і негідний.
  
- У якому анекдоті?
  
Важко описати його гримасу, але в доступних людині категоріях, типу, "коза бекала нелюдським голосом", то, собака підозріло примружився.
  
- Анекдот про монгола, який поступив в Московський університет. Звали його Алтин Хуяк. Викладач говорить йому, ім'я, мовляв, у тебе довге, давай я тебе називатиму просто - Алтин. Ви знаєте, відповідає монгол, Алтин Хуяк перекладається з монгольської як Золотий Воїн. Називатися Золотий, я негідний, оскільки молодий ще. Тому називайте мене просто - Хуяк.                      
 
- Напевно, ти хотів мене образити! -  гидливо поморщився Анубіс.
 
- Ні, просто у мене асоціативне мислення, - віджартувався Олександр, а сам подумав: "Дурнику, швидше за все я сильніший від тебе лише емоційно, ось і намагаюся грати на своєму полі".
 
- У тебе не асоціативне, у тебе альтернативне мислення. У тебе мислення  духовного вигнанця і вічного блукача. Тому ти - самий придатний об'єкт для жертовного заклання. Навіть, якщо десь існує загальний реєстр душ, то на тебе і там похопляться не скоро.
  
"Заклання, так-так-так! Ситуація прояснюється! Мордовська хунта замислила акт агресії! Немає сенсу зараз прямо в лоб уточнювати, навіщо і як він планує це здійснити. Не варто його наштовхувати на думку, що час переходити до рішучих  дій. Ні, треба зволікати, тягнути час захопливої полеміки і нетрадиційної освіти. Поговорити про погоду, про баб... про екзотичну кухню інкубів... хоча це слизька тема: індик он теж мріяв на куховарці одружитися..."
 
- Те, що ти не голуб миру із паралельного світу з оливковою гілкою в дзьобі, а собачий Джон Маклейн-мягкий Горішок, і що гуманістичні ідеали людства тобі чужі, я вже зрозумів, але. ...Якщо ти вважаєш мене таким нікчемним і слабким чому ти не вибрав більш гідного супротивника? – Олександр навмисне вжив  слово "супротивник", аби поспостерігати реакцію Анубіса і розставити декотрі крапки над багатозначним "ї".
 
- А навіщо? - потиснув плечима інкуб, - перемогти слабкого легше. Принцип будь-якої розумної істоти: якщо ти сильніший за супротивника - шукати із ним сутички, якщо ти слабкіший - уникати сутички.
 
- Але ціна такої перемоги нижча, - спробував закликати до зернят шляхетності Олександр
 
- Перемога самоцінна. Як говорять у  вашому футболі: гра забувається, результат залишається.
 
- Ну, а тобі самому  хіба не приємно перевірити себе в поєдинку із сильним суперником, аніж із аутсайдером, - випробувальна куля має йти із шерхотом, а йде, зазвичай, із гуркотом. Але наважитися – не обісратися, гуркіт – не плямкіт у громадській вбиральні.
 
- Я хочу насолодитися плодами перемоги, а не процесом сутички.
 
- Але процес важливіший за результат, - "Боже, прости мене за бісер!"
 
- Ні ти, ні я не можемо дозволити собі так думати, тому, що в наших суспільствах ми знаходимося дуже низько на ієрархічній драбині. Ось коли я буду ркахом (це наш верховний правитель), я теж цінуватиму процес, оскільки основні заняття ркаха - це насолода їжею і спілкуванням із самицями.
 
- Так, дійсність наших снів сама кого хочеш винищить, - пробурмотів Олександр. "Неправий був Волошин, ой, як неправий!"
 
Він крокував по кімнаті, під пильним поглядом Анубіса, по траєкторії, що нагадує малюнок брабантських мережив, гарячково намагаючись схопити нитку роздумів, доль, подій. "Зараз головне - відвернути його від основного завдання, і спробувати намацати у нього слабкі місця..."
 
- Як ви народжуєтеся я зрозумів, і в цьому сенсі за вашу цивілізацію я спокійний: гріховні думки у нас ніколи не переведуться. А від чого ви вмираєте? Адже не від наших же світлих думок! В цьому випадку я турбуюся про загрожуючу вашій цивілізації небезпеку перенаселення! А може, як усі нормальні істоти, від старості?
 
- Як всі ненормальні, ти хотів сказати? Помирати від старості - ненормально! Нормально вмирати від того, що ти виконав своє призначення. Ти пройшов свій шлях до кінця і - він закінчився.
 
Просто ви настільки ледачі і самозакохані, що не квапитеся виконувати своє призначення, тому і доживаєте до старості. У своїй пихатій дурості ви думаєте, що життя має цінність саме по собі. Тому вам і надається старість - як покарання. Все життя ви піклуєтеся про своє тіло, служите йому, а коли воно стає безпорадним, нездібним виконувати функції, які стали для вас майже ритуальними, і ви стаєте нікому непотрібними, ви розумієте, що прожили даремне, розтринькали все і розміняли на дурниці, і тоді старість, глузуючи з вашої самовпевненості, примушує вас випити чашу відчаю, страху і безсилля.
 
Хтось встигає виконати своє призначення і помирає молодим, а хтось займається усілякими нісенітницями, і Бог йому відпускає ще роки, даючи шанс, але і караючи, примушуючи нести існування  старості.
 
Хтось із вас і в цей термін не вкладається і не використовує його за призначенням. Що відбувається з їх душами - одному Богові відомо, але, я думаю, що-небудь страшне.
  
Але ти не турбуйся, ти своє призначення  виконаєш. І помреш, як годиться чоловікові, не від старості.
  
Прокляті літературні штампи! Але іншого виразу не підшукаєш! Так от Олександру здалося, що в чорних провалах очних ямок Анубіса після цих слів спалахнув і замерехтів зловісний вогник.
 
- Оскільки ж все-таки ви вмираєте, то яким чином?
 
- Ну, ти ж розумний. Здогадайся сам. Ти спробував зв'язати процес народження і смерті, вони, дійсно зв'язані. Але ти пішов невірним шляхом. Шляхом дешевих парадоксів. Це все, що здатна створювати людська цивілізація.
 
- Не лише. Ще і вас. Хоча теж гидота.
 
- До речі, аби ти не витрачав час даремно, якого у тебе і так мало залишилося, не намагайся мене убити механічним шляхом. Матеріальні предмети вашого світу не можуть мені заподіяти шкоди.
  
Інкуб підійшов до столика, узяв до лап ніж, яким Олександр різав лимон, і кілька разів глибоко штрикнув ним в своє тіло в області живота, грудей і шиї. На тілі не залишилися жодних видимих слідів колених ран.
 
"Але чому він не використовує його проти мене? Я ж уразливий перед, як там?, матеріальними предметами нашого світу. Чи не тут ключ до розгадки його задуму, його намірів?"
 
Далі буде…
 
Бонус від автора: про інкубів і суккубів найчесніша інформація ось тут: http://pdrs.dp.ua/pedia/%D0%98%D0%BD%D0%BA%D1%83%D0%B1%D1%8B_%D0%B8_%D1%81%D1%83%D0%BA%D0%BA%D1%83%D0%B1%D1%8B
 

 

 
© С. Левитаненко [18.07.2011] | Переглядів: 1841

2 3 4 5
 Рейтинг: 37.2/13

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook