пароль
пам’ятати
[uk] ru

ХТО КОГО ОБМАНЮЄ?


ХТО КОГО ОБМАНЮЄ?
Послухати нашу владу то вже давно настало покращення. Тільки кваліфікований народ ніяк не відчує і не може зрозуміти і знайти. Але наша влада вперто розповідає як вони вже покращили нам життя. І вона, сама та влада, та ще дехто в це все ще вірить.
 
Під час виборів кандидат на посаду Президента В.Ф. Янукович обіцяв вже за два роки довести мінімальну пенсію до 1200 грн. Пройшло вже півтори року, але мінімальна пенсія поки що тільки 750 грн яку і отримує переважна більшість наших пенсіонерів. Тому, що нарахована згідно нашого законодавства та трудового внеску кожного з них встановлює значно меншу. А так, всіх хто пропрацював понад 40 років і ті хто не трудився, але досягнув пенсійного віку отримують мінімальну соціальну пенсію. І до обіцяного, навіть, і середня пенсія по Україні не дотягує сотні гривень.
 
Ось знову вже на посаді Президента В.Ф. Янукович розповідає, що зарплата вчителя з липня місяця зросте на 300 грн. Але кожен хто розуміє який механізм нарахування зарплати у бюджетній сфері розуміє, що це далеко не так. Адже там вчитель залежно від категорії та кваліфікації знаходиться на 8-12 розряді тарифної сітки. Вартість (тариф) 1 розряду з липня підвищується із 625 грн до 635 грн (на 10) грн. Коефіцієнт 8 розряду 1,64, а 12 – 2,12. Тобто зарплата підвищиться тільки на 16,40-21,20 грн.
 
Урядовці на чолі із Азаровим постійно розповідають нам про зростання економічного виробництва. Але коли заглянути у статистичну інформацію, то там проявляються зовсім інші картинки. Наприклад, дані держкомстату показники по сільському господарству, зовнішній торгівлі та фінансовим результатам діяльності українських підприємств показують суттєве погіршення у даних сферах.
 
Динаміка сільськогосподарського виробництва продовжує погіршуватись вже два останні місяці підряд. Якщо за підсумками першого кварталу цього року сільгоспвиробництво виросло до відповідного періоду 2010 р. на 5,3 %, то за січень-квітень тільки на 4,0 %, а за січень-травень – на 3,5%. Станом на 01.06. 2011 р. порівняно із минулим роком на цю дату поголів’я ВРХ зменшилось на 5,0 %, свиней – на 1,7 % і т.д. Хоча якщо взяти абсолютні цифри то вже куди тут зменшувати. Як для мене, то стидно вголос називати, що в Україні поголів’я свиней становить біля 7 млн голів. Коли я знаю, що, наприклад, Швеція щорічно відгодовує на забій по три голови свиней на душу населення.
 
Не може радувати також ситуація у зовнішній торгівлі, де продовжує швидко зростати від’ємне сальдо. Зокрема, у квітні 2011 р. імпорт товарів в Україну обігнав експорт на 693 млн доларів, що на 75 % перевищує відповідний показник минулого року. А за п’ять місяців цього року негативне сальдо зовнішньої торгівлі досягло вже 3 829,2 млн доларів, що майже у 2,2 рази більше відповідного показника минулого року.
Погіршились і фінансові показники діяльності українських підприємств. За січень-квітень доля збитково працюючих підприємств виросла до 45,0 % від їх загальної чисельності порівняно із 42,4 % за січень-лютий і 41,3 % за січень.
 
Статистичне відомство повідомляє також про незадовільну ситуацію із інфляцією. У травні цього року продовжувавсь ріст інфляції і в річному вимірі її величина (відповідно до минулого року) вже перевищила 11 %. Тоді як у квітні річна інфляція складала 9,4 %, у березні – 7,7 %, у лютому – 7,2 %.
 
Аналогічний спад спостерігається у промисловому виробництві. Якщо у січні-лютому приріст промислового виробництва становив 10,5 %, то далі відбувся різкий спад. Вже за січень-березень цей показник опустився до 9,7 %, за січень-квітень – до 8,5 %. А безпосередньо у квітні до квітня минулого року приріст промислового виробництва скоротився до 4,9 %. Тобто, якщо такі тенденції збережуться, що не можна виключати, то у ближчий час воно зовсім вийде у мінуси.
 
Не можливо обійти стороною пенсійну реформу. Якщо це все можна так назвати – пенсійна реформа. Адже треба розуміти, що просте збільшення віку виходу на пенсію жінкам чи чоловікам науковою реформою назвати неможливо. Чи збільшення страхового чи, взагалі, трудового стажу.
 
Із 2004 року у нас прийняті Закони України про запровадження 3-х рівневої пенсійної системи. Чому тепер немає мови за ті рівні? І чому вона не запроваджується стільки вже років?
 
Хотілось би навести показники виконання бюджетів Пенсійного фонду України за ці роки. Якщо за 2008 рік ПФУ в середньому за місяць мав всі доходи біля 11,95 млрд грн, а власних доходів тільки 8,49 млрд грн, то вже в 2009 році вони зросли до 12,4 та 8,65 млрд грн відповідно.
 
За минулий рік всі доходи пенсійного фонду становили 183,6 млрд грн або по 15,29 млрд грн в середньому за місяць. Власні доходи за цей рік становили тільки 119,3 млрд грн, тобто в середньому за місяць - 9,94 млрд. Виплати із ПФУ торік вже склали 191,5 млрд грн або по 15,96 млрд грн/ міс.
 
Не важко відмітити, що якщо за місяць всі доходи за цей період зросли із 11,95 млрд грн за 2008 р. до 15,29 млрд грн, то власні доходи зросли тільки із 8,49 млрд грн до 9,94 млрд грн.
 
Порівнюючи ці показники, напрошується сам висновок, що слід шукати напрями реформування пенсійної системи у фінансових відносинах формування зарплати та відрахувань, як тепер у законодавстві названо єдиний соціальний внесок у соціальні фонди.
 
З іншої сторони за ці роки суттєво зросли сумарні доходи населення, середня і мінімальна зарплата. Інша сторона, що переважно вона зросла завдяки окремим категоріям працівників, тобто керівництва. Чого, звичайно, не може побачити рядовий вчитель, рядовий інженер, менеджер чи рядовий банківський працівник. Навіть, більшість працівників органів влади та управління, які переважно сидять на мінімальній зарплаті. І якщо брати середню зарплату по галузях економіки, то ми всі дивуємось звідки там беруться такі середні показники зарплати. Але треба розуміти, що наскільки підніме середню зарплату один керівник банку, який сам собі встановить оклад, а потім випише різні надбавки та доплати і премії. З яких, до речі, і не вираховуються соціальні єдині внески, оскільки вони обмежені там якимись мінімумами.
 
Можна назвати і показники вже за цей 2011 рік. Ось сайт ПФУ повідомляє за оперативною звітністю, що за січень-травень цього року всі доходи ПФУ склали 79,9 млрд грн або по 15,9 млрд грн в середньому за місяць. Виплати пенсій становили вже 86,7 млрд грн, тобто в середньому по 17,3 млрд грн за місяць. Але власні доходи у цих показниках становлять тільки 53,2 млрд грн або тільки 10,6 млрд грн. Таким чином вже за 5 місяців роботи ПФУ дефіцит перевищує 33,5 млрд гривень.
 
На жаль, у нас поки що немає наукового аналізу виконання програм економічного і соціального розвитку країни, виконання Законів України. Запровадили в дію важливі два кодекси вже із початку року (Податковий кодекс і Бюджетний), але оперативного відслідковування як вони діють не помітно ні в ЗМІ, ні в науковій літературі, ні в аналітичних записках органів влади та управління. Інакше якась би реакція влади була б. А так видно, що влада сама не знає що робиться у державі.
 
Ось такі тривожні думки навіюють наші органи влади та управління. Звучать показники, називаються конкретні цифри, витягуються витяги якоїсь інформації про такі значні успіхи. Але коли придивитись до них, зробити якийсь аналіз, то можна тільки подивуватись.
НА КОГО ЦЕ ВСЕ РОЗРАХОВАНО та ХТО КОГО ОБМАНЮЄ?
© dobryj51 [17.06.2011] | Переглядів: 2255

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.8/43

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook