для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Уряд Тимошенко підтримав введення великого Державного Герба


Уряд Тимошенко підтримав введення великого Державного Герба
Уряд Тимошенко підтримав введення великого Державного Герба – даючи позитивну відповідь на опитування, яке напередодні я проводив на трьох сайтах.
 
Для тих, хто не знає, скажу, що 13 – 14 липня цього року я (з власної ініціативи) проводив опитування на трьох сайтах:
http://blog.i.ua/community/662/290653/
http://tarastokar.uaforums.net/--vt355.html
http://www2.maidan.org.ua/news/view.php3?bn=maidan_free&key=1247571250&first=&last=&pattern=%E3%E5%F0%E1
Запитання в опитуванні було таким: «Чи потрібен Україні великий Державний Герб?» Як варіант, я пропонував проект Герба, який був створений ще у 1991 році і автором якого були Іваненко І.А, Мітченко В.С., Дмитрієнко М.Ф., Савчук Ю.К.
 
Історія проблеми
 
У січні 2001 року до Верховної Ради України надійшов законопроект «Про великий Державний герб України» (реєстр. No5274-1). Документом пропонується затвердити великий Державний герб України який є зображенням на синьому щиті золотого Знаку Княжої Держави Володимира Великого (малого Державного герба України); над щитом — відтворення великокняжого вінця і синьо-золотого шатра. По обидва боки щита від щита зображено щитотримачів: справа — золотого лева, зліва — козака з мушкетом. Під щитом — стрічка, що поєднує національні кольори, — синій та жовтий; під стрічкою — золоті колоски пшениці, скріплені кетягом калини.
 
ЗАКОН УКРАЇНИ
 
(проект)
 
Про затвердження великого Державного Герба України
 
Цей закон згідно з Конституцією України встановлює зображення великого Державного Герба України і регламентує його використання.
 
1. Великим Державним Гербом України вважати Герб, виконаний авторською групою у складі:
 
    * ІВАХНЕНКА О. А. , Заслуженого діяча мистецтв України, професора Української академії мистецтв.
    * МІТЧЕНКА В. С. — члена спілки художників України, старшого викладача Української академії мистецтв.
    * ДМИТРІЄНКО М. Ф. — доктора історичних наук, завідуючого відділом спеціальних історичних дисциплін Інституту історії України Національної академії наук України.
    * САВЧУКА Ю. К. — кандидата історичних наук, наукового співробітника відділу спеціальних історичних дисциплін Інституту історії України Національної академії наук України.
 
(Кольорове та чорно-біле зображення додаються.)
 

 
2. Зображення великого Державного Герба України розміщується на печатках органів державної влади і місцевого самоврядування, грошових знаках та знаках поштової оплати, печатках, штампах, бланках державних установ, посольств України за кордоном.
 
3. Закон набирає чинності з дня його опублікування.
 
Критика проекту
 
У свій час цей проект великого Державного Герба України був підданий критиці. Запропонований варіант, на думку критиків,  має ряд помилок і неточностей. Геральдисти відзначають такі:
 
   1. Використання корони в гербі не відповідає ні історичній традиції, ні теперішньому державному устрою України. Справа в тому, що корони використовуються або на гербах монархій, або як данина історичній традиції – так, корона Св. Стефана на гербі Угорщини є історичною короною Угорського королівства, символом угорської державності протягом кількох століть.
   2. Між гербовим щитом і короною в проекті О. Івахненка розміщено намет. В геральдиці намет використовується переважно як прикраса для лицарського шолома і не несе практично ніякого символічного навантаження. Крім того, в українській територіальній традиції намет не властивий. Присутність намету в Державному Гербі можна трактувати хіба як непотрібну декоративну прикрасу між короною (влада) і щитом з Тризубом (народ).
   3. Козак, поданий в проекті як герб Війська Запорозького, не відповідає йому ні іконографією, ні кольорами і, фактично, є новим гербом. Так, на запорозькому гербі козак повернутий корпусом в протилежний від проектного бік (через це фігура козака в проекті є неприродньою), в оригіналі козак має демократичний червоний, а не золотий, багато розшитий жупан. Таким чином, не виконується стаття 20 Конституції України, де чітко зазначається, що “Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням … герба Війська Запорізького…”. Крім того, варто зауважити, що жупан з візерунками фігурував на гербі при тих гетьманах, які прагнули встановити своє одноосібне правління, обмежити козацьку демократію.
   4. В іконографії лева відчувається невпевненість (невеликий крок) і ущемленість (деякі анатомічні вади на деяких проектах). Крім того, лев, поданий в деяких проектах як герб Галицько-Волинської держави, не може так трактуватися, оскільки не має золотої корони галицького лева.
   5. Щитотримачі, які повинні символізувати соборність України, не виконують даної ролі, оскільки не покривають всіх українських земель: поза соборністю, зокрема, опинилася Слобожанщина і Крим.
   6. У геральдиці фігури, зображені неприродньо перевернутими, символізують смерть, занепад, зворотнє трактування символу. У проекті Великого герба під щитом лежать перевернуті колоски пшениці, що геральдисти трактують як занепад сільського господарства, голод, злидні.
 
Народ сприйняв позитивно
 
Як показують результати вище згадуваного опитування, проведені мною на трьох сайтах, більшість з тих, хто взяв участь у голосуванні, позитивно сприйняла ідею введення великого Державного Герба України і саме того варіанту, який зображений у цьому матеріалі. Опитування не викликало бурю негативних емоцій, як це було з нещодавніми подіями навколо Полтавської битви, постатями Івана Мазепи та Симона Петлюри.
 
Уряд Тимошенко ухвалив проект Закону "Про державний Герб України"
 
Як говориться у повідомленні Управління у зв'язках зі ЗМІ Секретаріату КМУ від 17 липня 2009 року (http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=229212612&cat_id=156156902), Уряд схвалив проект Закону «Про Великий Державний Герб України». Відповідне рішення було прийняте на сьогоднішньому засіданні Уряду у відкритому режимі.
 
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко зауважила, що проект Великого Державного Герба відображає усі значимі для України символи: «Як у краплі води поєднана вся інформація і весь всесвіт, так само і в нашому Гербі поєднана вся історія України, всі її етапи розвитку, всі найкращі віхи історії». За її словами, в проекті Герба є символи західних і східних регіонів України: лев, козак з мушкетом, а також незмінний символ України - калина.
 
Юлія Тимошенко підкреслила, що проект Герба був відібраний створеною Урядом спеціальною державною комісією. Прем’єр-міністр подякувала всім, хто працював над створенням Герба.
 
«Я переконана, що ми спробуємо замкнути коло головних державних символів України, тому що це не просто символи, це дух держави, це натхнення держави, це сила держави», - наголосила Юлія Тимошенко. Вона нагадала, що Уряд раніше схвалив законопроекти «Про Державний прапор України » та «Про Державний Гімн України» та передав на розгляд Верховної Ради. За її словами, Уряд звертатиметься до відповідного профільного Комітету парламенту з проханням прискорити розгляд законопроекту «Про Великий державний Герб», щоб вже на початку нової сесії парламенту, у вересні, прийняти зазначені законопроекти в цілому: «Я думаю, що це буде достойний початок нової сесії парламенту і дуже важливе історичне рішення для Верховної Ради цього скликання».
 
У додатку див. Опис Великого Державного Герба України (http://www.kmu.gov.ua/document/229213357/%D0%9E%D0%BF%D0%B8%D1%81%20%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0.doc)
 
Моя думка щодо потреби великого Державного Герба України
 
Думаю, що великий Державний Герб України потрібен нашій державі. Бо зараз Державним Гербом України є малий Герб, затверджений Постановою Верховної Ради України ще у лютому 1992 року. До речі, у цій постанові чітко вказано, що тризуб затверджений, як малий Герб України. Тож Україна на протязі 17 років немає повноцінного герба. І це погано.
 
Тож, великому Державному Гербу – бути! Час прийшов.
 
Тарас ТОКАР
(Полтава).
© popa [18.07.2009] | Переглядів: 3393
Мітки: #Тимошенко 

2 3 4 5
 Рейтинг: 40.8/7

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook