для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Мова . Підготовка до нового наступу ?


Мова .  Підготовка до нового наступу ?

ЗАКОН УКРАЇНИ
Про телебачення і радіомовлення
 
Стаття 9. Мова телерадіопередач та програм
 
Телерадіоорганізації ведуть мовлення державною мовою.
Мовлення на певні  регіони  може  здійснюватися  також  мовою
національних меншин, що компактно проживають на даній території.
Мовлення  на  зарубіжну  аудиторію  ведеться  українською   і
відповідною іноземною мовою.
Я намагаюся  душу свою не ятрити спогляданням ящика . Та все ж іноді мимоволі око чіпляється за те , що дивляться мої рідні . І що я бачу.
Фільми чимдалі частіше даються у російському перекладі подекуди й без субтитрів. Хоч для багатьох із них , я впевнений , існує український звуковий переклад бо показують їх не вперше .
Музики української теж помітно поменшало. Українська пісня  аби потрапити в ефір має бути або такою , що дискредитує нашу культуру , або безсумнівним хітом , шедевром.  Російській же попсі дорога відкрита , яким би непотребом не була пісня .
Але найбільше дратують , і не стільки наповненням , скільки форматом ігрові шоу  типу «Граєш чи не граєш» , «Інтуїція» (українська). Ведучі , які ще рік тому чудово розмовляли українською тепер ведуть  російською . Нашою мовою називають  лише рубрики і озвучують запитання . Така собі допоміжна роль. Мабуть , вони думають що це  звучить колоритно , як індіанські назви міст в потоці англійських чи іспанських слів . Мабуть саме такого становища  для нашої мови і добиваються . Але насправді звучить це все просто дебільно . До речі , російську «Інтуїцію» я дивився із задоволенням.
Талант-шоу . Де-не-де вигулькує в журі чи між ведучими український українець  . Але їхня біда ще глибша. Невже не вистачає у нас своїх  експертів і суддів. Обов’язково треба поназапрошувати іноземців (  в деяких шоу складають половину журі ) . Мабуть , це модно ,  а мені  чомусь тут бачиться комплекс національної меншовартості .
Ще недавно з’явилася низка передач про різні життєві ситуації «Не бреши мені» , «Сімейні драми» , «Зрозуміти , пробачити» . Цікаво , що на декількох каналах майже одночасно вийшли подібні шоу , а на 1+1 їх два однотипних таких ще й ідуть по два рази на день .  Ну і звичайно ж всі герої говорять на російській , навіть , якщо дія відбувається по сценарію на західній Україні .
І так далі , і тому подібне.
Питається , чим є таке телебачення відносно держави під назвою Україна ? Очевидно , диверсією . Не хочеться вірити у змову , але якось надто вже все це  співпадає в часі , стилі , власниках каналів .
За задумом російськомовність  має сприйматися як факт доконаний , природній і нормальний . Повсюдність  і масовість  створюють  ціле штучне мовне середовище . На людей , які з телевізором і радіо проводять часу більше , ніж з іншими людьми , це рівнозначно реальному потраплянню в російське місто . Треба   показати , що  майже всі українці , навіть в західній Україні ,  спілкуються російською мовою . Треба вдовбати це людям в голови , прямісінько у підсвідомість .
Для чого ж так гвалтувати мільйони українських українців ?
  Жити в реальності краще не стає , тож треба знову народ відволікти . І кидають нам давно обгризену кістку  «мовного питання» . Починають  промивання мозку . Скоріше за все , задля пом’якшення опору і галасу після прийняття нового закону "Про мови в Україні".  І ніщо не справиться з цією задачею краще , ніж славетний «зомбоящик»  – телевізор .
І цьому дуже помагає навала переважно низькопробної телепродукції.  «Українська»  неукраїнська влада почала масовану атаку  , тут не до якості .  І , по тому як зухвало і впевнено ведеться це промивання  мозків , можна здогадатися , що час нової спроби прийняття цього закону вже близький .
Ось вже і їхні шакали заворушилися .
Ще є час аби розохотити голосувати за цей закон тих , що вагаються депутатів . Прикро визнавати , але право і , навіть , життєву необхідність українців на свою ж культуру , ЗМІ , книги , кіно , телебачення , радіо треба рішуче підтвердити масовою акцією протесту (ніби це ми – національна меншина) .
Для цього кожному треба зробити кілька простих речей - встати з дивану , не пропити кілька сотень гривень і з’їздити на день до Києва за свій рахунок . А декому треба  трохи більше постаратися - все це організувати .
© MMV [01.02.2011] | Просмотров: 4167

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.9/62

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook