для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Початок кінця вертикалі


Початок кінця вертикалі
Визнаю чесно. Всі рази коли виходив на Майдан, я спершу проходився по навколишніх дворах. Дивився хто там знаходиться і в якій кількості. Перевіряв чи не замкнені грати між подвір’ями. У перший день коли підприємці-протестувальники зібралися на Майдані, я був переконаний – розженуть.
 
Не просто розженуть. Розженуть холодно, цинічно, жорстоко з великою кількістю крові та лементу. А потім дозволять показати це всім телеканалам та ще й дадуть «добро» на згущення фарб. Чому? Та тому що з дитинства знаю. Якщо ворога не можливо здолати силою – його треба зневірити у силах власних. Треба налякати. Треба дати зрозуміти що двобій буде без «лицарських законів» і без правил взагалі. Треба аби він боявся програти, бо тоді… Противник який озирається за спину та перевіряє чи не загачений там шлях для відступу – потенційно програв. Не дарма Церзар спалив мости на річці Рубікон – аби ніхто й не думав про втечу.
 
Для чого Янукович затягував гайки протягом останніх місяців? Я гадаю – для побудови «вертикалі» за російським взірцем. В цю мету гарно вкладаються всі його попередні дії. Він підписав Харківські угоди через мордобій у Парламенті – і опозиція більше ані разу не протистояла «регіоналам» всерйоз. Їм – моторошно. Вони – бояться. Їм по рилу здобувати соромно. Їхня воля зламана та подавлена.
 
Янукович посадив своїх людей у Верховному суді і у Вищій раді юстиції. І більше жоден суд у країні не може винести рішення НЕ на користь Партії Регіонів. Треба легалізувати «тушок» - будь ласка. Треба відмінити політреформу – та залюбки. Треба прийняти новий закон про вибори напередодні самих виборів – та які питання?! Треба оскаржити результати виборів «як треба» - та хто ж їм відмовить?! Особливо якщо зважити що і МВС (Могильов) і СБУ (Хорошковський) і Генпрокуратуру (Пшонка) очолюють хто? Люди з команди Партії Регіонів. Хто після цього здатен протистояти ТАКІЙ владі?
 
І от акції підприємців. Спершу – Маріїнський парк. Потім – Майдан. На Майдані збирається на піку біля 150 000 людей. Крім Київського Майдану акції підприємців відбуваються у Харкові, Хмельницькому, Дніпропетровську, Львові, Запоріжжі, Чернівцях, тощо. Тобто тільки висловити своє обурення вийшла кількість громадян порівняна з чисельністю всіх силових структур України. Що це означає?
 
Це означає, що хтось засумнівався в тому що «пацани» таки справді «круті». Це означає що хтось вирішив змусити цю команду рахуватися з собою шляхом акцій протесту. Шановні, ви пам’ятаєте коли акції протесту змусили рахуватися із собою Путіна? Приклад єдиний – місто Пікальово. Але зважте на те водночас з бунтом у Пікальово у сусідньому з ним Санкт-Петербурзі проходив міжнародний економічний саміт і тому події у Пікальово потрапили на шпальти іноземної преси. Бо коли після Пикальово так само збунтуватися і перекрити трасу спробували працівники Байкальського ЦПК або підприємства «Магістраль» на Алтаї – їх російський ОМОН розмазав по асфальту без усякого Путіна. Тому що саміту поблизу у той час не було і перед іноземцями виправдовуватися не знадобилося. От вам приклад вирішення проблем «по-путінськи». Він не кепкував коли їдучі у жовтій «Калині» просторікував про «кийком по черепу».
 
І це – логічно. Путінська вертикаль це фактично той самий тоталітаризм тільки без ГУЛАГу та імітацією «Свободи ЗМІ». Це не я стверджую про імітацію, це Парфьонов та Познер. Така система може триматися тільки на одному постулатові «поважають, бо бояться». Сталін, Гітлер, Пол Пот та Путін не можуть іти на угоди з протестувальниками, бо тоді протести їх замордують. Тим більше – вони не можуть іти на угоди з протестувальниками які збираються у кількості порівняній зі Збройними силами. Завтра вони можуть змінити владу в країні. В Україні такі прецеденти уже були. Навряд чи Янукович забув Помаранчевий Майдан.
 
Тільки певно він і сам себе переконав вже у тому що тоді все «було проплачено», а нині «люди розчаровані та зневірені» тож «людинки побухтять та заспокояться, протестувати ніхто не вийде». У четвер 25 листопаду Янукович мав би відчути природну заздрість. Майдани він і сам збирав не раз. Але таких – ніколи.
 
Наразі я й сам не знаю що змусило Януковича піти пити чайок з протестувальниками та накласти «вето» на Податковий кодекс. Явно – не бажання підняти рейтинг. В чиїх очах піднімати? Помаранчевих? Для них він чужий. Розлютованих підприємців Харкова, Донецька, Луганська та Дніпропетровська? Вони сам факт Кодексу йому не пробачать. Може він вирішив підняти рейтинг в очах поборників двомовності та «міцної руки» а-ля Путін? Вони самі його нині клянуть у блогосфері за слабкість і за та що йде «на компроміси з бандерівцями».
 
Не знаю я, що його змусило. Та це зрештою і неважливо. Янукович розвіяв міф про «крутих донецьких пацанів», які «можуть все» і «не перед чим не зупиняться». Маємо приклад – існує сила здатна їх зупинити. Отже можна сміливо вважати що будування Януковичем вертикалі влади «а-ля Путін» було героїчно завершено у вівторок 30-го листопада. Він ветував «вертикаль» разом із Податковим кодексом. Разом із міфом про «крутих безжальних донецьких».
 
Я не хочу сказати що віднині постане рай на землі. Боронь Боже. Ці хлопці легко здаватися не звикли. Вони зараз почнуть пресувати підприємців за місцем роботи та проживання. Вони створять інші засоби аби збивати гроші з СПД. Вони вигадають ще чимало дотепних прийомів аби дурити суспільство. У них вибору нема. У них дірка в бюджеті. Вони провалили виконання бюджету цього року. Вони не можуть змусити ділитися олігархів. Вони щойно подарували 12,1 млрд кубів газу Фірташу. Вони муситимуть знову й знову видушувати кошті з «середнячків» і «дрібноти». Але кожного разу, коли вони створять для підприємців щось нове для пограбунку – вони знову матимуть перед собою Майдан. Тільки виходитимуть люди на новий Майдан вже без страху з чітким переконанням що здобути перемогу – МОЖНА.
 
Тому що для «конкретного пацана» немає гіршого ніж стати раптом «нестрашним». Віра яка не народжує міфів – народжує тільки анекдоти. Мів про «крутих донецьких пацанів» цим Майданом рознівечений вщент. А «конкретний пацан» який став «нестрашним» зразу ж стає смішним.
 
На такому ґрунті вертикалі не побудуєш.
 
Дмитро Калинчук
© Дракон [02.12.2010] | Просмотров: 10559
Метки: #Янукович 

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.0/121

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook