пароль
помнить
uk [ru]

Національний рух


Національний рух
Цікавий матеріал, з якого пропоную для ознайомлення лише висновки:
Висновки
 
Зупинити антиконституційний процес здатен лише національний рух. Вирішальні події відбуватимуться в інформаційному полі, яке децентралізовано твориться самими громадянами.
 
Це означає створення явочним порядком суспільного мовлення як мовлення самого суспільства, що передбачає взаємодію спільнот інтелектуалів, громадських активістів і creative-активістів ("креативщиків"), комунікатором між якими виступають журналісти.
 
Його порядок денний: нація, яка самоорганізується в протестних акціях, утверджуючи свою гідність. Ключовий актор цього мовлення - генерація Майдану, навколо якої організується середній клас, а через нього нація в цілому.
 
Цей рух має завершитися укладанням пакту еліт.
 
Взаємодія спільнот журналістів, інтелектуалів, громадських і creative-активістів (і далі бізнес- і політичних кіл) має охоплювати весь проміжок часу - від координації дій під час протестних дій, до укладення цього пакту.
 
Це передбачає переговори між лідерами цих спільнот, також з огляду на інтеграцію інформаційних ресурсів за моделлю порталу суспільного мовлення. Подібні переговори й кооперація можуть незалежно від національного відбуватися на регіональному рівні.
 
Принциповим є момент оперативності дій, а одним з проміжних критичних пунктів - момент найближчих місцевих виборів.
 
Едуард Щербенко, провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України, кандидат філософських наук, для УП
(повністю тут: http://www.pravda.com.ua/articles/2010/07/20/5232633/)
 
Дотичним до теми "національний рух" бачу питання мовно-етнічного забарвлення національного руху.
 
Є тенденція створити етно-національний рух (на взірець УПА, перехід всіх на спілкування українською як вдягнення в однострої); спирається на гасло "українці проти окупантів".
Є також тенденція позаетнічного національного руху, який спирається виключно на солідарність демократично налаштованих громадян.
 
Чи відбудеться симбіоз зазначених тенденцій? Чи вони поборюватимуть одна одну?
© Карт [03.08.2010] | Просмотров: 2183

2 3 4 5
 Рейтинг: 43.4/35

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Войти или зарегистрироваться



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Забыл пароль :: Регистрация
пароль
помнить