для старых юзеров
помнить
uk [ru]

фкантєкстє 01-05 грудня 2008 року


фкантєкстє 01-05 грудня 2008 року
У кожній кризі завжди є місце оптимізму. Наприклад у нашій кризі можна сподіватись, що не все буде аж так погано і, наприклад, буде кінець світу або війна. І справа тут не в тому, що під час Армагеддону або війни можна не платити проценти по кредиту і не треба уже й сподіватись на повернення депозиту, а просто тоді ми зможемо побачити реальне об’єднання наших «політиків» (стосовно наших – це слово пишеться неодмінно і тільки в лапках) навколо чогось одного… Наприклад, навколо аеропорту.
 
Усвідомити для себе той факт, що вони можуть об’єднатися, хоч би, у Верховній Раді з приводу виходу зі складної економічної та політичної ситуації, я не можу. А от навколо аеропорту, щоб на власних бізнес – джетах подалі звідси, в еміграцію, любити Україну – легко це бачу. І тішить мене у цьому передбаченні тільки те, що вони не зможуть між собою поділити черговості зльоту – літак Ющенка не пропустить вперед літак Тимошенко, а Віктор Федорович, як завше, попре вперед і, з надмірного зусилля та поспіху заблокує злітну смугу…  
 
Нагадаю, у нас в країні триває культурно-мистецька акція «Економічна Криза в Україні». Перформенс проходить під патронатом Президента України Віктора Андрійовича Ющенка та Верховної Ради України. Художній керівник та постановник – Юлія Володимирівна Тимошенко. Спонсор Акції – Національний Банк України. Під час такої захоплюючої атракції, в останній день минулого тижня  Верховна Рада України пропрацювала 8 (вісім) хвилин. Очевидно, що така напружена робота має дати свої плоди. Подейкують, що ці плоди буде видно не далі, як у вівторок, 9 грудня. Саме у цей день почне збуватися реалістична модель виходу України з кризи, а саме, згідно зі старим анекдотом, - до нас прилетять інопланетяни… Чому? Ну, це не я сказав, а:
 
«Наш блок може об'єднатися з «Регіонами» тільки за умови, якщо НЛО забере мене на тарілку, проведе наді мною незаконні дослідження і позбавить мене пам'яті і розуму. Інших обставин для такого об'єднання не існує» Ю.Тимошенко.
 

 
Схоже, НЛО не давало собі труду викрадати одну Тимошенко, а вирішило врешті-решт прилетіти до України. Один представник космічної діяспори тут уже рятує Київ самотужки, тепер просто прибуде поповнення, яке й матиме цілком просте і зрозуміле завдання – вивести Україну з кризи. І, щоб уже зовсім бути спокійними, я пропоную не забувати, що крім лунатиків та марсіян нас до світлого капіталістичного майбутнього з кризи поведе ще й компанія «Блекстоун» - офіційні радники Уряду України з освоєння кредиту від МВФ (ти диви! Я, грішний, думав, що нашим радити, як бабло освоїти не треба, а воно – опа, як повернулося! Нема меж вдосконаленню….)  
 
У всій цій благолєпній картині, мені не подобається тільки одне – інопланетянам і спецам з «Блекстоуну» будуть допомагати наші «політики». Отже, за результатами прильоту інопланетян, антикризовий геній Пинзеника могутньо підсилить, не менш міцний задньою думкою, розум Азарова. Чоботи знайшлися в парі! У Миколи Яновича, я пам’ятаю, капуста дешевіла, у Віктора Михайловича… не хочу повторюватися… Результат з багатостраждальною народною капустою наводить на невтішну думку: «Чи не козли її, сердешну, стережуть?»  
 
Епохальна заява В.М.Пинзеника щодо взаємного походу на зустріч одне одному банку і позичальника змушує мене ридати від зворушення! Яка благородна мета! Перевести кредити громадян у гривню за курсом 5,0! Як це гарно, як це правильно – втратити всім разом і – разом же! – заробити. Так і каже Віктор Михалович:
 
"За таких умов обоє партнерів зазнають збитків, але в той же час обоє залишаються у виграші" В.Пинзеник
 
Я міністру фінансів, на правах давнього шанувальника, на пальцях поясню. Ось це – великий пальчик, Вікторе Михайловичу – буде Банк; осьо цей – вказівний – буде Позичальник, а – середній пальчик (Яценюк вам покаже точно який) – Вкладник Банку. А тепер дивіться: великий пальчик – Банк – лягає під пальчик вказівний – Позичальника – переводячи його валютний кредит у гривню за курсом 5,0. Зверху на Банк акуратно лягає Позичальник, який повертає, замість валюти, гривню за курсом 5,0 і під валютний відсоток (десь на рівні 15% річних) та почувається більш-менш непогано, у всякому разі, краще ніж Банк, який несе збитки за такою операцією і набагато-набагато краще ніж Вкладник – середній пальчик – який лежить  у самому низу нашої пальчикової пірамідки і одержує з каси банку не валюту, яку він клав на депозит, а гривню за курсом 5,0!
 
Адже кредит у валюті – це чийсь ВАЛЮТНИЙ депозит, розміщений Банком! І Банк може видати депозит у валюті, якщо вона до нього і вертається при погашенні кредиту. А вертається, за філантропічним проханням міністра, гривенька…
 
Виходить, що розмістивши валюту на депозиті, якщо її зараз, за рецептом міністра фінансів перерахувати у гривню, громадянин тратить не тільки від девальвації гривні (на 37% девальвувала), а й одержує відсотки за ВАЛЮТНИЙ вклад на рівні не більше 10% річних, при вартості гривневих 20% і більше!   Знаєте, пане міністре, як це називається з точки зору Закону України «Про запобігання й протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом»? Це ніщо інше, як «проведення операції, яка не має очевидного економічного сенсу». Людина рік тому поклала 100 доларів під 10% річних, а тепер мала б одержати всього-навсього 550 гривень, при тому, що їй ГАРАНТУВАЛОСЯ одержання 110 доларів. За сьогоднішнім курсом самі собі переведіть у гривню. Вражає різниця? От і пальчики вражає. Тому середній, ім.Яценюка, пальчик-Вкладник лежить тихо і дякує Богові, що хоч щось віддали, Банк лежить на Вкладнику, а Позичальник-вказівний розміщується на попередніх двох злегка розслабившись… І все це разом утворює геральдичну композицію ДУЛЯ, яка точно відповідає ідеології та ідеалам сьогоднішньої влади в Україні. ДУЛЯ – все що вони уміють робити руками.
 
Хтось скаже, що описана мною хвігура з трьох пальців-учасників ринку банківських послуг є аж занадто неймовірною. Ну не може міністр не розуміти таких простих речей! Ну не може він рекомендувати зробити такий «кидок» всім валютним вкладникам наших банків. Це ж смерть банківської системи. Не можливо буде потім знайти ідіота, який міг би повірити нашим банкам і покласти на депозит хоч копійку свою! Може у нього гарячка була? Може й була. Але, навіть в гарячці, міністр фінансів не має права давати такі абсурдні поради і припущення. Особливо, у такий час. І ніхто тому міністру з офіційних осіб не заперечив і ніхто його не спростував… Отак просто собі ляпнув дурницю і все…
 
А може, просто готується грунт? Он, газета «24», вклала описану схему з конвертацією валютних заощаджень в гривневі до вуст Шлапака  - одного з заступників голови президентського секретаріату. За що і одержала спростування секретаріату – «Ми такого не  говорили і не плануємо». А далі нею зайнялась СБУ, щоб розібратись звідкіля деза поперла. Що це? Для чого ці слова Пинзеника вкладають ще й до уст секретаріату? Відводять удар від Пинзеника?  Запам’ятовується завжди  той, хто останню (останній) інформацію давав?  Чи й справді над цим думали і в президента? Боюсь, що тільки час покаже, що ж це було – підготовка до чергового «знежирення» народу чи просто зворушлива простота міністра фінансів, яка гірша, як кажуть північно-східні «брати» від «воровства»…    
 
А тепер про здоров’я. В умовах кризи треба себе берегти. Он, голова Львівського апеляційного суду потрапив у лікарню з гіпертонічним кризом. А воно й не жарти! Його в кабінеті браві СБУшники зловили в момент отримання хабаря у 100 тис. доларів. Ото я все дуже дивуюся – наші держслужбовці всі здорові, як лосі. А як тільки їх забирають до цюпи – так зразу інваліди. Коля Рудьковський, як попав, так бідний ні головоньку не тримав ані ногами власними не ходив. Уже ж як зовсім вийшов з буцегарні – так тіки тоді звізди від Шуфрича дістав…. А до того – шо ти, мамцю! Таке хоре було! Як отой суддя львівський…
 
Там пишуть різні нехороші люди, шо у суддів того ж суду ще мільйон долярів знайшли… У мене рацпропозиція! По виходу з кризи. Вікторе Андрійовичу! Ви оголосіть збір коштів на подолання кризи з судівського корпусу, міліції, прокуратури, медичних працівників, податкової адміністрації. Хай співробітники СБУ пройдуться з торбою. А то всі за банки говорять та за той НБУ нещасний… Я вас запевняю, що ці структури зможуть нормально здійснити таку валютну інтервенцію, що гривня до 3,50 відкотиться… Ви ж не обмежуйте людей! Їм же ж дай завдання – вони суму яку завгодно зберуть. Бо воно, знаєте, у нас в країні банкам чому важко? Бо у них конкуренція велика. У людей на депозит і суди беруть, і прокуратура, і міліція, і митниця, і податкова!  Є, ой є куди вкласти трудову копійку маленькому українцю! От тільки фінансистів на його малу душу забагато…
 
Ну, а загалом, ситуація у нас покращується – НБУ відмінив свою 319 постанову про обмеження дострокової видачі депозитів, одночасно заборонивши готівковий продаж валюти (окрім погашення валютних кредитів). Цебто, ті маленькі, які вічно всюди запізнюються, побіжать з понеділка у банки і… Залишать там свої депозити. А куди ти їх приткнеш? Долар же не купиш… То хай уже краще полежать, хай уже краще капне на них той відсоток… «Краще псові муха, як колом поза вуха!», - так воно в народі говориться у таких ситуаціях.
 
Не біда! Затягнемо тугіше паски. На шиях. І вкоротимо повідок.
 
Ліпше ж муха…
 
Канаріс [06.12.2008] | Просмотров: 9094

2 3 4 5
 Рейтинг: 38.8/7

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook