для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Принципи Айкідо, або "Що робити?"


Принципи Айкідо, або
Моріхей Уесіба всім своїм життям створив систему, яка відома всьому світу як Айкідо (ай - гармонія, кі - життєва енергія, до - шлях). В широкому загалі поширена думка, що Айкідо - це один з видів бойових мистецтв, що базується на використанні сили супротивника. Що не зовсім відповідає істині, точніше занадто її спрощує. Але зараз не про це.
 
Принципи Айкідо в певному ракурсі можна назвати моделью вирішення конфліктів. Ця стаття - це спроба подивитись на нинішній політичний конфлікт через призму цієї моделі.
 
Будь який конфлікт існує об’єктивно, він не є добрим чи поганим, не є протистоянням якіхось темних та світлих сил, він просто є - в цому місці і в цей час, "тут" і "зараз".
 
Конфлікти були, є і будуть. Доки у людей є вибір - конфлікти неминучі. Вирішуючи конфлікти суспільство рухається вперед.
 
Як правило люди не вміють ефективно вирішувати конфлікти, правильно реагувати на конфліктні ситуації, заганяючи супротивника або себе в глухий кут.
 
Для будь якого конфлікту існують різні способи вирішення, серед них завди має бути максимально обдуманий, спрямований на позитивне та гуманне вирішення.
 
Застосування грубої сили - це один з можливих варіантів вибору. Не можна, щоб цей вибір буз зроблений під тиском. Силове вирішення конфлікту можливе лише тоді, коли всі інші "позитивні та гуманні" засоби вичерпані.
 
Найкраще вирішення конфлікту - це, коли наш супротивник перейшов на наші позиції та став союзником.
 
Перемога - поняття ілюзорне. Дуже часто переможець програє більше, ніж переможений. Не завжди потрібно перемагати - життя це не спорт.
 
За принципами Айкідо можливі дії людини, яка захищається в конфлікті, можна поділити на шість узагальнених шаблонів:
 
- Дати відсіч
 
Нанести прямий удар у відповідь виходячи із сильної основи.
 
Використовується як останній засіб, коли Піти геть неможливо, а шанси для Перемовин, Введення в оману та Злиття відсутні. Такий вибір робиться, якщо є пряма загроза життю (питання життя і смерті), а всі інші засоби використані або не можуть бути застосовані (відсутність місця або часу для маневру).
 
Правило 1. Дух. Відсіч базується на найглибшому усвідомленні свого права на життя та підтримці цієї дії всім Всесвітом (Богом, Природою).
 
Правило 2. Гармонія. Потрібно використовувати мінімальну силу (мета Відсічі - відновити гармонію, а не знищити супротивника).
 
Стадія 1. Іммобілізація. Зупинити наступ суперника та взяти контроль над ситуацією.
 
Стадія 2. Контроль. Зберігати власну рівновагу та центр, перейти до контролю центру рівноваги супротивника.
 
Стадія 3. Відновлення гармонії. З позиції власного цетнру та рівноваги знайти умови для вирішення конфлікту та спільної перемоги.
 
- Піти геть
 
Вийти з зони конфлікту в обдуманому напрямку.
 
Застосовується коли інші (Перемовини, Введення в оману та Злиття) способи провалилися, але шлях відходу відкритий.
 
Правило 1. Рішучість. Рішення Піти геть приймається швидко і рішуче, чітко дотримується напрямок руху.
 
Правило 2. Однозначність. Відхід здійснюється без наміру повернення залишаючи за собою сильну основу ( власний центр).
 
- Почати перемовини
 
Пошук компромісу для себе та супротивника. Найбільш ефективно в конфлікті, в якому взагалі відсутня можливість виграшу якоїсь із сторін.
 
Правило 1. Врівноваженість. Залишатися врівноваженим та сфокусованим на проблемі, а не на опоненті або власному его.
 
- Нічого не робити
 
Використовується коли потрібно виграти час для вироблення способу дії.
 
Найкраща відповідь коли напад є провокацією і не несе ніякої реальної загрози.
 
Правило 1. Рішучість. Рішення приймається рішуче виходячи із сильної основи (центру).
 
- Ввести в оману
 
Як правило застосовується, щоб виграти час. Часто коли місце та час конфлікту несприятливі.
 
Не призводить до вирішення конфлікту.
 
Тип 1. Відволікання уваги. Підмінити цілі нападу, зламати лінію наступу, димова завіса.
 
Тип 2. Відхилення. Залишаючись в сильному центрі, ухилитися від лінії наступу.
 
- Айкі (Злиття)
 
Прийняти. Співчувати. Приєднатися. Плити за течією. Бути водою, а не скелею. Пройти милю в його черевиках. Переспрямувати аргументи. Допомогти побачити справжність.
 
Правило 1: Сильна основа: постійно знаходитися в рівновазі у власному центрі.
 
Стадія 1. Зустріти наступ знаходячись у центрованій позиції.
 
Стадія 2. Здійснити круговий маневр залишаючись у власному центрі, вивести супротивника з рівноваги.
 
Стадія 3. Злитися з супротивником, перенаправляючи його рух.
 
Стадія 4. Привести супротивника в нову рівновагу.
 
Чинний політичний конфлікт і принципи Айкідо
 
Злиття.
 
Витоки ментальності та світогляду наших східно-південних співгромадян лежать в надрах Російської імперії, вони протікають серед берегів імперії Радянської і впадають в сучасне море української спільноти величезним масивом. Плавильний казан індустріалізації, новобудов і відбудов створив новітній етнос : уламок великої "нової спільності людей" - радянського народу.
 
Вони мають власну мову, власну міфологію та фольклор. Вони вже мають власну ідентичність, яку свідомо, чи підсвідомо захищають. Вони не росіяни, але й не українці.
 
Всі намагання інтегрувати їх в українську спільноту зустрічали спротив, бо протестувала їх ідентичність. Наша історія протирічить їхній міфології, наші герої є їх ворогами і демонами, наші прагнення в Європу протирічить їх бажанню не відриватися від витоків. Вони не бажають вивчати нашу мову, бо вона несе загрозу втрати їх ідентичності.
 
Вони ніколи не стануть українцями в нашому розумінні цього слова.
 
Так складається, що саме вони знаходяться в своєму центрі рівноваги, роблять кругові маневри, перенаправляють наші хаотичні намагання з українізації в потрібне русло і переводять нас в новий стан гармонії. Гармонії єдності, але на їх сильній основі.
 
Кожна кампанія з побудови єдиної нації, не маючи сильної центрованої позиції, тільки погіршує ситуацію. Ще десять років наступу і наступати вже буде нікому.
 
Злиття можливе, але Україна буде без України. Зараз є актуальною не українізація інших, а створення сприятливих умов для того, що залишилося українського. Йти в наступ в таких умовах - втратити все.
 
Сильна основа: рівновага у власному центрі.
 
Щоб бути сильним треба знайти свій центр та відновити рівновагу.
 
Не нав’язувати нікому своїх бачень, при тому чітко стояти на сторожі своїх цінностей. Не треба намагатися когось виправити, почати треба з себе. Рівновага у власному центрі - це коли нема розбіжностей в основі ментальності та світогляду, нема суперечок навколо мови, міфів фольклору, геополітичних тяжінь. Останні кілька виборів показали лінію розділу між двома центрами.
 
Знайти свій центр і відновити рівновагу в нинішніх умовах - це значить зрозуміти нарешті себе і їх, побачити справжні причини конфлікту, дозволити собі і їм жити власним життям не втручаючись у внутрішні справи один одного.
 
Нічого не робити.
 
Можна займати вичікувальну позицію і нічого не робити. Але вичікування має мати якусь мету, наприклад, очікування кращого місця чи сприятливішого часу.
 
Місце дії навряд чи зміниться, а згаяний час вже не повернеться.
 
Ввести в оману.
 
Мабуть це була найчастіше уживана тактика в останні десятиріччя. Найчастіше використовувалася для відволікання уваги від справжніх проблем та для ухиляння від відповідальності за злочинні дії та бездіяльність.
 
Почати перемовини.
 
Почати перемовини про розмежування. Кожна з сторін збереже свої цінності та ідентичність.
 
Форма може бути різною. Федерація областей (26 суб’єктів). Конфедерація земель (Схід, Південь, Північ, Захід). Союзна держава (Південь-Схід, Захід-Північ). Головна умова - це суб’єкти не мають втручатися в основи ментальності та світогляду один одного.
 
Відмову від перемовин можна трактувати як не бажання дійти компромісу та вирішити конфлікт. Після чого залишиться тільки
 
Піти геть
 
Піти геть для того, щоб повернутися в свій центр та відновити рівновагу. Бути в готовності дати відсіч будь якому втручанню в основи.
 
Нейтралізація атаки (іммобілізація)
 
Сильний врівноважений центр - необхідна умова всіх інших дій. Що це означає в контексті чинної ситуації?
 
На територіях, де більшість громадян висловились на підтримку української ідентичності провести такі реформи та дії:
 
1-й етап. Створити міцний надійний тил на своїх теренах.
 
Нейтралізувати інформаційний пропагандистський вплив іноземних держав та п’ятої колони.
 
Консолідувати патріотично-налаштований депутатський корпус місцевих рад (район - місто - область) навколо ідеї опору (незалежно від партійної та іншої приналежності).
 
Визначитись із складом п’ятої колони в місцевих радах та нейтралізувати її.
 
Впровадити регулярні місцеві референдуми з усіх питань місцевого життя, проводити голосування про підтвердження повноважень депутатів та суддів.
 
Встановити громадський контроль над фінансами місцевих бюджетів.
 
Провести ротацію в місцевих структурах судів, МВС, прокуратури, податкової адміністрації тощо.
 
Створити народну міліцію для підтримки правопорядку, провести відповідний вишкіл та озброєння.
 
Припинити діяльність бізнесових структур (як тіньових так і легальних ), які є шкідливими для життя або принижують людську гідність.
 
Під громадським контролем провести перевірку фактів зміни власності на землю та зміни її призначення, анулювати всі "відносно законні" акти, в яких не може бути доведено чистоти походження джерел або є підозри в зловживанні владою, незаконну забудову знести за кошт власника, при законній забудові змінити приватну власність на такі ділянки на довгострокову оренду (99-років).
 
Переглянути всі факти приватизації, у випадку підозри на зловживання владою провести переоцінку вартості приватизованих об’єктів, переоформлення різниці як боргу та цього реструктуризація.
 
Всі виручені від оренди та переоцінки кошти направити на будівництво доріг, на місцеві освітні та медичні заклади.
 
Взяття під контроль
 
Після зміцнення тилів перейти до консолідації сил на національному рівні.
 
2-й етап. Перезавантажити державу.
 
З найкращих представників місцевих громад на референдумах обрати делегатів на Конституційні Збори, а з найповажніших суддів - Конституційну Комісію.
 
Шляхом взаємодії цих двох тимчасових палат розробити Конституцію як новий суспільний договір та винести її на референдум.
 
При розробці Конституції максимально використати все те найкраще, що було досягнуте на 1-му етапі.
 
Після затвердження Конституції на референдумі на теренах, які взяли участь в реформах 1-го етапу дія чинної Конституції припиняється та держава вважається перезавантаженою.
 
Для інших територій та їх громадян, які залишилися за межами нової Української держави є можливість увійти в її склад при умові відповідності критеріям вступу.
 
Ці критерії мають бути розділом Конституції та мають бути відкриті для будь яких територій незалежно від їх державної приналежності.
 
Встановлення гармонії
 
На основі сильного консолідованого врівноваженого центру відновити гармонію існування України в світі
 
3-й етап. Вихід на позиції світового лідера
 
Входження в десятку розвинутих країн
 
Добровільне приєднання втрачених територій
 
Відновлення ядерного статусу
 
Активна незалежна зовнішня політика
 

http://ai-r.info
 
Написано 17.02.2010
© ai-r.info [16.03.2010] | Просмотров: 2576

2 3 4 5
 Рейтинг: 41.9/31

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook