для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Фламандська Легенда 16-го Століття.


Фламандська Легенда 16-го Століття.
Серед картин Фламандського художника Корнеліуса ван Далема (Cornelis van Dalem), є одна, яка особливо привертає увагу своїм чудернацьким та водночас жахаючим сюжетом. Неможливо зрозуміти, що саме відбувається на полотні, не знаючи фламандської легенди 16-го століття.

Cornelis van Dalem. Олія на дерев'яній панелі. Приблизно 1570-1580
 

Фрагменти:
 



 

Ось ця легенда.
 
Коли деяким людям не подобалась їхня зовнішність, то вони їхали до міста Ейкло (Eeklo) - тепер це Бельгія, до усіма відомої пекарні. Там Пекар та його помічники тим невдахам відрубали голови, а натомість, тимчасово приставляли капусту, аби зупинити кровотечію. Потім, той пекар, із тіста ліпив нове, покращене, обличчя, або і цілу голову і випікав у печі. Коли все було готово, оновлена голова поверталась на місце клієнта замість капусти. Але випічка не завжди була вдалою, або геть деформованою, тому вважалось, що якщо голова недопечена, то володар такої голови буде легковажним, або придуркуватим ідіотом, а якщо перепечена, то він буде неврівноваженим та безбашенним, як то кажуть - гарячкуватим.  Цілком ймовірно, що вислів "Замість голови - капуста" походить саме від цієї легенди.
 

Схоже, що художник, живший саме у часи виникнення легенди, достеменно відобразив суспільство того періоду. Перш за все - мудрий нарід та його довірливісь на межі божевілля. А також віра у чудо. Бо повірити у те, що пекар може виконувати непритаманну йому роботу, а саме, як сказали би тепер, - займатися пластичною хірургією, та ще й на відрізаній голові - може тільки той, хто несповна розуму. На картині ми бачимо що бізнес у пекаря був досить успішним і робота кипіла без зупину, а серед різного люду, ми побачимо також багато заможніх, поважних людей, і це дозволяє припустити, що "задоволення" було не з дешевих. Також, на задньому плані  зображена жінка, котрій не сподобався результат і вона хоче повернути пекарю у червоному одязі, невдалу голову чоловіка.
 

Цікаво, чи ті люди із середньовіччя, коли їх попереджали, що результат може бути непередбачуваним, відповідали на це із придурковатою посмішкою:  "Та какая разніца, хоть паржом"?  
 

Нашим новітнім "пекарям" від політики та ЗМІ, аби замість голови посадити на плечі качан зеленої капусти, не потрібні такі радикальні методи. Достатньо запустити серіал "Слуга народу", або бидлошоу "95 квартал" і народ повірить у чудодійну силу не те що пекаря, а навіть звичайнісінького блазня-гопника.
 

На додаток.
У містечку Muiden, що поблизу Амстердама, розташований чудовий  замок 13 століття Muiderslot. Там вражає все - і бездоганний стан у якому він зберігся до наших днів, і наповненість його інтер'єрів оригіналами меблів, картин та інших предметів побуту, котрі прикрашали цей замок із давніх давен. Так от там, також висить картина із тим самим сюжетом.
 


Автор невідомий
 
Фрагменти:



 

 
P.S.  У Нідерландах була найстрашніша інквізиція, страшніша за Іспанську. Чомусь цей факт, після ознайомлення із легендою, зовсім не дивує.))
 

© Shtorm [08.07.2021] | Просмотров: 3391
Метки: #Зеленський 

2 3 4 5
 Рейтинг: 41.0/24

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook