для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Fata morgana, чи обман?


Fata morgana, чи обман?
     Для початку, треба сказати, що я зовсім не против ринку землі. Теперішні орендні відносини з агрохолдингами напевно мають нездорове підґрунтя. Орендні виплати явно несуть характер відчіпного, крім того, орендар не будучи власником часто витискає з ґрунту всі соки, оскільки заходи по відновленню її плодючості для нього не є обов’язковими.
 
     Якщо проїхати дорогами України, то на навколишніх ланах ми побачимо, кукурудзу, соняшник, рапс та сою і все інше лише як аномалію. Я навіть не знаю, з чого ми щоденно маємо змогу купувати хліб. Звідки береться гречана крупа, тощо… Перераховані технічні культури просто найбільш рентабельні і не потребують значних капіталовкладень, при цьому практично ігноруються правила сівозміни. Виходить, що орендарі просто нещадно експлуатують наші поля.
 
     Слід відмітити, що товарно-земельні відносини для України (на відміну від росії) не є чимось надприроднім. На наших землях не практикувалось (аж до ХХ сторіччя) общинне володіння землею, всі були індивідуальними власниками своїх угідь. Я сам бачив, коли служив на Заході, що люди до цих пір зберігають польські документи на земельні ділянки, якими володіли їх сім’ї до того, як всіх загнали в колгоспи. Тобто земля продавалась і купувалась. І все це ще не зовсім забуте.
 
     Власне саме ІМХО не про це…
 
     Сьогодні читаю на Цензорі
 
     Мля, ну дійсно прахфессіАнал!!!patient Може хтось навчить це чудо арихметиці? Які 2200 доларів за гектар?shok
 
     Так вийшло що у селищі, де я виріс, працює Український науково-дослідний інститут картопляного господарства. Серед моїх однокласників шестеро мали батьків, не просто співробітників цього інституту, а кандидатів біологічних наук. Будемо вважати, що про картоплю я щось чув не від дилетантів, і мій досвід не обмежується лише обробкою города і дачі. Тому спробуємо порахувати хоча б приблизно, яка ціна має бути.
 
     І так, відповідально заявляю, що новий сорт картоплі не сертифікується та не поступає на розведення, якщо його урожайність на дослідних ділянках є меншою ніж 450 центнерів з гектару. Ще раз СОРОК П’ЯТЬ тон бульби з гектару, тобто 450 кг (9 мішків) з сотки!!! І це найнижчий поріг. "Слов'янка" і "Bela Rossa" взагалі дають по 620-650 центнерів. Правда має дотримуватись повністю культура і технологія обробки землі, та догляду за рослинами.
 
     Я можу підтвердити, що коли ми оновлювали сорт для себе і купували новий насінневий матеріал в інституті, то мали стихійне лихо. Погріб не вміщав врожай. В селищі міського типу були невеличкі городи, всього лиш по 3 сотки, з яких картоплею тато з мамою засаджували рівно половину. Так і проходила щорічна сівозміна «картопля-городина-картопля». З півтора соток, картоплі на сім’ю з чотирьох чоловік вистачало завжди. Жодного кілограму ніколи ми не купували. Якщо при збиранні врожаю з трьох-чотирьох кущів не було повного відра, тато купував цього ж року нове насіння, після чого наступного року бувало і по відру з двох кущів…
 
     Добре, перебита на пух двома підлітками земля (що таке три сотки для двох хлопців?) давала і відповідну віддачу. Давайте без фанатизму порахуємо з урожайністю для посереднього господаря. Нехай 300 центнерів з гектару (30 тон). Продаємо цю картоплю по самій оптовій закупівельній ціні. Нехай 5 гривень за кілограм, якщо на базарі вона коштує мінімум 15. Отримуємо 150 тис. грн. виторгу, грубо 6 тис. доларів. Нехай будуть вирахувані всі витрати на оранку добрива та хімікати…. Виходить…
 
     Заступник міністра економіки України Тарас Висоцький має все-таки пройти курс арифметики, або сісти за такі вкиди, з метою обдирання українських селян в бік олігархів. Що це за ринкова ціна? Не може вартість сільськогосподарської землі бути порівнюваною з однорічним прибутком від її експлуатації.
 
   Здається мені, що цим людям не можна довіряти відкрити ринок землі в державі.
© инженегр [13.11.2019] | Просмотров: 2448
Метки: #Зеленський 

2 3 4 5
 Рейтинг: 39.4/59

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook