для старых юзеров
помнить
uk [ru]

За Міхеїла


За Міхеїла
Його історія допомогає нам розібратися з устроєм і характером нашого життя.
 
Був такий Президент Грузії, який реформував свою країну. Такий чарівний герой народних казок. А потім за це мав тікати з країни. Дивна історія.
 
Я не бував в Грузії ні до, ні після, тому не знаю як воно там спочатку виглядало і у що потім перетворилося. Спираючись на свій життєвий досвід і інтуїцію можу лише скласти для себе такий висновок з історії Міхо:
 
1. Реформи зверху можна проводити в маленьких країнах, та й то - за таких умов: наявність скаженого лідера і наявність потужного фінансового супроводження ззовні. Варто зникнути хоча б одній з цих двох умов, як реформи припиняться.
2. Реформи зверху можуть завершитись короткостроковим успіхом. Але без запровадження самоврядування автократична система неминуче повернеться до клановості і мафіозності.
 
До речі, перші кроки до створення самоврядування в совковій Грузії розпочалися лише в 2014-му році, про що можна дізнатися тут.
 
Отже, скажений реформатор Грузії опинився без роботи, а тут перемогла Революція гідності і розпочалось реформування зверху Української автократії. Вашингтонський обком розумів, що власними силами українська автократія не реформується, отже було відкрито набір міжнародних менеджерів. І Міхо потрапив в список.
 
Президент Порошенко глибоко зітхнув і подумав про себе так: "Ну, що ж система їх з часом позбавиться, а я до тих пір як раз сформую свою команду." І зайшли менеджери на посади. Скаженому Міхо від розумного Петра дісталася посада одеського губернатора. Ну, дійсно, хто ще міг поставити південний заслін проти розповсюдження впливу скаженого жидобандерівця Бєні? І це була єдина дозволена зверху функція у розпорядженні одеського губернатора Міхо. І Міхо скорився, адже і він діяв тим самим автократичним штибом. І Бєня в Одесі не пройшов. Нагородою Міхо було звільнення, і правильно, адже із нейтралізацією Бєні функції Міхо закінчилися.
 
Що на місці Міхо зробив би я?
 
Я створив би фонд розвитку демократії. Ну, звичайно, не зразу, а після довгих важких роздумів сидячи на утьосі, дивлячись на море і слухаючи чайок. І потроху зігріваючись кон'яком.
 
І створивши фонд, розпочав би збирати круглі столи для обговорення тенденцій розвитку суспільства і форм розгортання демократії в умовах України. І за результатами обговорень випускав би бюлетені на кількох мовах. Зробив би столи міжнародним явищем. Зібрав би весь інтелект українського і західного суспільств. Довів би до замшілої свідомості українського активу першочерговість створення місцевого самоврядування і проведення адмінреформи.
 
Що натомість створив Міхо? Він створив політичну партію. Навіщо? Для заходу в систему автократії. І що далі? Далі - проштовхатися до крісла ПМ. Навіщо? Щоб реформувати зверху Україну. Разом з Президентом Тимошенко. І потім? Потім емігрувати за кордон, цього разу в статусі Президента Грузії і ПМ України.
 
Ну, теж шляхетна справа ..
© Карт [18.02.2018] | Просмотров: 1720

2 3 4 5
 Рейтинг: 33.2/48

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook