для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Трактат про трактористку – частина 1


Трактат про трактористку – частина 1
.
„Боги успадковують один від одного атрибути і віруючих”
(Станіслав Єжі Лец „Непричесані думки”)

 
На краю землі, де перетинається паралель з меридіаном, є місцина з досконалим світоустроєм - Покровка. На крайньому сході Покровки маленька Молдаванка притулилася до Догмарівської балки. Як Білий Ніл зустрівшись з Голубим Нілом перетворюється на Великий Ніл, так Догмарівська балка, зустрівшись з Богданівською балкою, перетворюється на Велику Сірогозьку балку, одну з найбільших балок Північного Причорномор’я. Уздовж балки три вулиці біжать паралельно екватору зі сходу на захід. На дев’ятому кілометрі цей біг перепиняє меридіанна вуличка, геометрія якої відображена в назві – Матня. Її городи полощуть ноги у невисихаючій калюжі - безіменній затоці Сірогозької балки.
Споконвіку в поті чола свого покровчани добували хліб насущний, плодилися і розмножувалися, славили Бога, ідолам не поклонялися, не призивали Бога свого всує, відпочивали, шанували, не вбивали,  прелюбів не чинили, не крали, неправдиво не свідчили, не жадали ні ослів, ні рабів. І молили, щоб було так нині, і прісно, і навіки віків.
 
* * *
Згідно з теорією комунізму, досконалий такий світоустрій, в якому знаряддя і продукти праці належать державі. Просвітленим головам не бракувало політичної волі для втілення теорії в практику, бракувало виконавців. Покровка була втягнута в революційну війну за комунізм. Настав кінець „нині і прісно, і навіки віків”.
Ми вже обговорили деякі проблеми індустріалізації на прикладі створення радянського трактора за американськими зразками (Трактат про трактор). Поговоримо про деякі проблеми модернізації села. І тут змагання економіки Радянського Союзу з економікою США було таким же успішним, як змагання Еллочки Щукіної (Людоїдочки) з американською мільярдеркою Вандербільдихою.
 
В СРСР створювалася потужна, неефективно керована промисловість, яка потребувала великої кількості некваліфікованих робітників. У 1927 – 1930 рр. питома вага вихідців з села в комплектуванні робочої сили промисловості складала 40 %, у 1931 – 1932 рр. – 65 %, у 1933 – 1937 рр. - 54 %. У 1931 році було ліквідоване безробіття. Кількість міського населення перевищила показники 1913 року і продовжувала щороку збільшуватися на 1,5 – 2,0 млн. чол. Перешкодою стрімкій індустріалізації став голод. На початок 1928 року у всіх містах СРСР була введена карткова система на продукти харчування.
У 1928 році сільське господарство вийшло на довоєнні показники: посівні площі склали 94,7 %, а валовий продукт - 91,9 % від показників 1913 року, але товарна частка зерна (та, що надходила на ринок) у 1928 році складала лише 10,3 млн. тон, тоді як у 1913 було 21,3 млн. тон. Ліквідація великих і зменшення кількості середніх землеволодінь, які до революції забезпечували 70 % товарного зерна, привели до зменшення майже вдвічі кількості зерна на продаж при порівнюваному загальному зборі зернових. Значна частка продуктів харчування, вироблених у дрібних господарствах, йшла не на ринок, а на вигодовування худоби і птиці та покращання харчування самих селян.
 
Діяв закон Чаянова: „Всяке сільське трудове господарство має природну границю своєї продукції, яка визначається співрозмірністю напруженості річної праці сім’ї зі ступенем задоволення її потреб. Межею селянських зусиль є задоволення потреб сімейного харчування”. Наслідком дії цього закону в СРСР стало скорочення товарного виробництва продуктів харчування як при примусовому вилученні продуктів праці (продрозверстка), так і при заохочувальному підвищенні цін на продукти харчування (НЕП). Виходом з ситуації могла б стати механізація сільської праці. Але дрібні селянські господарства не мали ні коштів для закупівлі сільськогосподарської техніки, ні бажання кооперуватися для її придбання.
 
Партійне керівництво країни мало єдино вірну теорію і політичну волю для її реалізації. Колективізація дозволяла укрупнити і механізувати  господарства, зменшити споживання продовольства сільським населенням, покращити забезпечення продовольством міського населення. У 1930 році в колгоспах і радгоспах працювали 200 тисяч тракторів, на кінець 1937 року - 345 тисяч тракторів і 129 тисяч комбайнів радянського виробництва. Державні машинно-тракторні станції (МТС) на договірних засадах обслуговували колгоспи. Результати радували, проблема забезпечення міст продовольством була вирішена, з 1 січня 1935 року відмінені картки на хліб, у жовтні – картки на м’ясо, жири, овочі. Все більше зерна йшло на експорт – уряд мав надію збільшити надходження валюти для закупівлі технологій і обладнання для промисловості.
 

 
Комуністична ідеологія довела свою життєздатність і готувалася завоювати світ. Через створений у березні 1919 року Третій Комуністичний Інтернаціонал налагоджувалися канали вивозу золота з Росії для фінансування світової революції. Майже всі новозбудовані підприємства мали подвійне призначення – крім автомобілів, тракторів, паровозів вони випускали гармати, військові літаки, бронетехніку. Робітники МТС стали резервом, який можна було будь-якої миті мобілізувати на війну.  
 
На цій переможній комуністичній ноті ми з Вами повернемося до дорогої моєму серцю степової Покровки. Адміністративно-територіальне підпорядкування Покровки часто змінювалося. Це дещо затруднює пошук статистичних даних. До 1923 року вона входила до Нижньосірогозької волості Мелітопольського повіту Таврійської губернії, з 1923  до 1932 року – до Мелітопольської округи Катеринославської губернії, з 1932 року – до Дніпропетровської області.
У 1921 – 1923 рр. тут було проведено розподіл землі, на кожного їдока виділялося від 2,5 до 3,25 десятин (2,73 - 3,55 га) землі. Менше 10 % одержаних від радянської влади земельних наділів передавалися в оренду, решта оброблялася власниками. У моноліті комуністичної теорії знайшлися нірки і шпарки, придатні для порівняно безбідного життя селян, далеких від будь-яких ідеологій і революцій. Але вони недовго розкошували на ситних харчах, добутих власною працею. Пересидіти революційні перетворення не вдалося нікому.
 
До 1 січня 1928 року наша округа виконала план хлібозаготівлі на 67,6 % (ринкові ціни на зерно були майже вдвічі більші за державні закупівельні). В цьому ж році почалася непотрібна з точки зору здорового селянського глузду колективізація. На 1 жовтня 1931 року Мелітопольська округа відзвітувала про повну колективізацію. У 1929 році в Покровці були створені три колгоспи. Мої веселі земляки з Молдаванки назвали свій колгосп „Червоне дишло”. Згодом колгоспи були об’єднані в один колгосп імені Куйбишева, уродженця Омська, члена Політкомісії ЦК по боротьбі з байсько-куркульським опором в Узбекистані.
Держава карала колгоспи за невиконання плану хлібозаготівлі припиненням виділення промислових товарів, забороною на будь-яку торгівлю, безспірним стягненням хліба, стягненням м’ясних штрафів, виключенням з колгоспу ледарів з примусовим вилученням у них хліба, виселенням до Сибіру. А плани не виконувалися!
Після виходу постанови Центрального Виконавчого комітету та Ради Народних комісарів СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації і зміцнення громадської (соціалістичної) власності» від 7 серпня 1932 р. у Дніпропетровській області на 1 листопада було засуджено за крадіжки хліба 3973 людини, з них до розстрілу — 112. Від 1 листопада до 5 грудня засуджено 1242 людини, з них до розстрілу — 62, до ув’язнення на строк від 5 до 10 років — 480. Крадіжкою хліба вважалося навіть зрізання колосків на власній присадибній ділянці.
Не дивлячись на те, що урожай зернових був звичайним для цих місць (у 1932 році – 6,1 ц/га, у 1933 році – 8,9 ц/га), вилучення зерна „під мітлу” для державних поставок стало причиною голоду.
 

 
Цілими сім’ями люди кинулися рятуватися в містах. Зовсім поряд з 1927 до 1937 року будувався Дніпрельстан. Покровчани, серед яких була і Софія, рідна сестра моєї бабусі, подалися на новобудову. Можливо, вона тут серед новоявлених пролетарок, які потрапили в кадри хроніки - з носилками, тачками, лопатами. Радянська влада звільнила жінку від хатнього рабства і долучила до великої справи будівництва комунізму.
© Петрович [14.07.2017] | Просмотров: 3494

2 3 4 5
 Рейтинг: 34.6/51

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook