для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Феномен «Тимошенко» в українській політиці


Феномен «Тимошенко» в українській політиці
«Возвращаюсь я с роботи, рашпіль ставлю у стіни .. Вдруг в окно порхаїт хто-то із постєлі от жіни. Я конєшна вопрошаю: хто такой? А она мне отвечаїт: Дух святой!»

Це така приказка від Сімьонича – ні до чого. Як кажуть москалі, «ні к сєлу, ні к городу». Єдине, що поріднює цю приказку з феноменом Тімошенко, так це - сюр.
 
Сюр-йозну компромать назбирав Сірьога. Молодець! Навіть не намагатимусь нізпровергать. Все виглядає правдиво. Саме тому і започисалися руки до клави.
 
Ну, нема куди правди діти – є такий феномен нашої і без того феноменальної політики – Юлія Володимирівна Тимошенко.
 
Зараз, звичайно, набіжать ті, в кого закипіло лайно від згадування прізвища .. І тут нічого не вдієш – такий модус вівенді нашого дурдому. Але я не про те.
 
*
 
Колись щодо джерела українського колориту мені спало на думку таке: наша нація є провінційною. Тобто, коріння нашої ментальності і наших стереотипів знаходяться в сільському світі.
 
Не виникло в Україні впливового класу буржуазії, адже наші великі міста на протязі століть знаходилися під впливом інших націй і держав. Українці звикли (і пристосувалися) до того, що «влада» належить іншим державам і що ця чужа влада знаходиться в містах. Коли ж міста України потрапили під українську юрисдикцію, утворився вакуум влади і не дивно, що за такого населення олігархічни клани перебрали на себе роль зовнішніх управителів і поводилися з постсовєцьким населенням у звичний для населення спосіб.
 
Цікаво, що всі наші президенти походять з села. Натомість всі наші олігархи походять з великих міст, головним чином – з рускоязичних. Всі, за винятком одного, який став 5-м Президентом України. І це, пані і панове, є ознакою національного відродження!
 
Отже, за відсутності впливової культурної національної буржуазії державу утворили олігархи. При тому система державного управління природним чином постала як радянська, тобто – авторитарна, в якій роль Генерального секретаря перейшла до Президента.
 
Авторитарна система потребує такого населення, яке звикло бути бідним і безправним .. Саме з таким населенням Україна увійшла в 90-ті роки. Але з кожним роком українське населення ставало заможнішим, в ньому прокидалися зернятка волі і з них поставало громадянське суспільство.
 
Ця тенденція (національне відродження і утворення громадянського суспільства) стрімко здіймалася і вона зачепила політичний клас України. І в тому класі навіть знайшовся такий політик, якому здалося, що ось-ось і постане національно-демократичний розквіт України і він (вона) опинившись на верхівці влади посприяє цьому становленню і затвердиться лідером країни. І вийде на рівень світових гравців і з її талантом і енергайзером Україна покаже світовий клас.
 
Тепер зрозуміло, що вона (цей політик) прорахувалася. І не дивно! Якщо вже я, такий досвідчений спостерігач Again, диванний аналітико-синтетик, зрозумів все (ну, майже все) всього якихось пів-року взад. А ось Юрко Вітальович, який отримав змогу перечитати всіх хвілософів і політологів, аж в жовтні 13-го року писав таке (відповідаючи на запитання пересічних, яких поназбирав йому його друзяка Рома Шрайк):

кого, Юрий Витальевич, считает наиболее подходящей кандидатурой на президентских выборах 2015?
 
Президент – це план, довіра людей, команда, харизма і сила волі. Зараз цей набір має лише Ю.Тимошенко. Важливо звернути увагу, що це вже не та Тимошенко, яку ми пам'ятаємо до тюрми. Я листуюся з Ю.Тимошенко і бачу, наскільки вона стала глибшою. Ніщо так не вчить, як поразки. Мені здається, Юля знає тепер головне – ніяких гнилих компромісів з олігархією, опора – середній клас та інтелектуали.
 
Чи буде у Юлії Тимошенко юридична можливість балотуватися? Побачимо.
 
Яценюк, Кличко, Тягнибок, Порошенко теж розглядаються як кандидати на найвищу посаду. Поки що кожен із них має лише частину необхідного набору лідера. Один рішучий, другий компетентний, третій досвідчений, четвертий харизматичний. У кожного – своя політична стратегія. Цей рік покаже, хто із них доведе свою ефективність в якості альтернативи мафії.  
 
Проминаючи відверту дурню про «рішучого,  компетентного, досвідченого і харизматичного», зважимо лише на останню фразу:  «хто із них доведе свою ефективність в якості альтернативи мафії»! Який наївняк! І це після сотен прочитаних книжок! Після посади міністра! Президент у нього, виявляється, мав стати альтернативою мафії!
 
Ну, слід визнати, що Юрко після того стрімко помудрішав. Схоже на те, що він (як, до речі і я) збагнув, що ніякий президент не може тягатися з мафією. Все, що він може – її очолити. І в кращому випадку утримувати в таких межах, які є прийнятними для повільного поступу країни до демократії.
 
Інакше кажучи, справа не в Президенті. Справа в суспільстві. Якщо суспільство не бачить альтернативи авторитарній системі, то авторитарна система буде збереженою. Після кожної революції вона себе відновить. І на чолі її стане Папа.
 
*
 
А, ми ж забули про Юлію Володимирівну. Пані Юлія почала власну війну з системою ще десь в 99-му році минулого століття. При тому, весь свій інтелект, всю волю, всі таланти вона спрямувала на те, щоб взяти посаду Президента. Оскільки розуміла (так само, як і Луценко в жовтні 13-го року), що джерелом влади в Україні є Президент. І якщо вже на посаді віце-ПМ їй вдалося обламати декого з олігархів, то взявши в руки всю автократичну владу вона .. ого-го! Що вона зробить з цією автократичною системою ..
 
У мене складається таке враження, що і до нашої Юлі підступає усвідомлення того, що місія нездійсненна .. Єдине, їй важко змінити балістичну траєкторію свого польоту .. Спалахи «не здаватися» стають вже не такими яскравими .. Але вона все ще намагається «не здаватися» ..
 
Я, як і раніше, впевнений в тому, що Тимошенко є беззастережним і щирим патріотом України.
 
*
 
А Сірьога .. Ну, він залишається тим Лєщенком, якого ми знаємо ..
 

Spider
© Карт [01.10.2015] | Просмотров: 4405

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.9/69

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook