для старых юзеров
помнить
uk [ru]

"Чорна діра"


    Прочитав статтю Бутусова «Война не по уставу»  ( http://gazeta.zn.ua/internal/voyna-ne-po-ustavu-_.html ).
Бутусов взагалі людина розумна і добре обізнана з армійськими і атошними реаліями, але й він, здається, не уявляє собі дійсних масштабів розкрадання в армії.
    Крадуть все – від берців (цих вітчизняних «іспанських чобіт» для тортур) до боєприпасів, зброї і бойової техніки. Найбільше розкрадаються продукти і ГСМи (паливно-мастильні матеріали).
    Схем розкрадання палива і мастил багато. Кілька прикладів.
    У парках.
    1.  Парк покинуло за день дві-три машини, які заправляють строго по кілометражу, навіть трохи менше, через що вони часто не доїжджають назад, вклякаючи в кілометрі-двох від частини і чекають, поки приїде інша машина і привезе літрів 2-3 палива. Накладні ж з усіма атрибутами і печатками виписують на 6-10 машин (які не покидали парк, у яких несправні спідометри або й немає двигуна). Паливо – наліво. І направо. І – наверх.
    2.  Парк покидають, наприклад, дві БМП. Але одну з них тягне інша. Економія. Звіт – за дві. І ще за один БТР.
    3.  На полігоні у заїздах для стрільби приймають участь, скажімо, три танка, у звітах же і накладних на паливо – їх 5 чи шість. Так само – на танко- чи автодромі. Плюс до того: замість належної кількості часу (і кілометрів) навчального водіння курсанти наїжджають втричі-вчетверо менше. Паливо – наліво. І направо….
    4.  За день не один прапорщик віділлє собі каністру палива. Їх ставлять у кімнату, на дверях якої на ніч вішають солідний замок і пломбу. Фортеця, значицця. Протилежна стіна тієї кімнати без скла у вікні, що виходить на пустир за парком. Називається те чудо «вікном у Європу». Вночі господарі каністр забирають свій скарб із тієї «камери схову». Але це вже дрібниці, не варті уваги… .
    5.  В зоні АТО паливо просто міняють на спиртне, а у звітах вказують звичну причину нестачі і втрати – «вражескій снаряд».
    6… і 7 і 8….
 
    Ідальня. Це справжній Клондайк для «годувальників армії».
    Щовечора на вечерю «плов». Істи його можна, але це не плов, а рисова каша з гомеопатичними дозами м’яса. Власне, м’яса там немає зовсім, але його смак присутній. На обід каша з м’ясом, тільки замість м’яса – сало з довгими стирчаками щетини. Борщ насправді не борщ, а знущання над святою для кожного українця стравою, настільки він несмачний. Тож не менше половини його іде у відходи. Овочі – це настругані на тертушці морква або червоний буряк, не приправлені нічим. У відходи. Те, що називається чомусь кавою, нею не є; а що то – не знає ніхто, тож так напій і називається – ХЗЩ. Всі напої з явно недостатнім вмістом цукру.
    Це перший етап розкрадання м’яса і «економія» його заміною на сало і жир.
    Другий етап наживи – продажем великих об’ємів відходів ідальні місцевим жителям, фірмам і годівля свиней для себе. Для свиней залишки нез’їдених бійцями продуктів – щастя. І чим несмачніша їжа, тим більше якісних відходів, тим більші прибутки. Є впевненість, що її спеціально готують так, щоб з'їдено було якомога менше.
 
    Речове постачання. Багато мобілізованих офіцерів, не дочекавшись видачі теплого одягу, купують його самі у воєнторзі містечка. Невиданий одяг продається, бо мобілізовані, на відміну від кадрових, надалі питанням одержання їм належного не переймаються.
    Розкрадається гуманітарка. Можна вільно купити канадську форму, що надавалася Україні безплатно, медикаменти, сухі пайки, та що завгодно. Може, й танк, не здивуюся.
 
    Списана бойова техніка, а це сотні тон металу, – на металобази! Замість зробити з них «вічні» мішені на полігонах.
    Це тільки кілька прикладів, як у величезну чорну діру корупції всмоктуються народні мільйони, ті самі, що складаються з 5-гривневих есемесок….
    Зате є інші приклади, теж викликаючі бажання розстріляти не одну суку перед строєм. Наприклад, комдиви неохоче погоджуються на безплатний ремонт техніки, що пропонуються підприємствами, бо у такому разі щезає можливість солодкого відкату.
    Способів розкрадання армії, як і держави взагалі, – безліч. А прикладів виявлення і засудження злодіїв у погонах – одиниці. Десь якийсь капітан-інтендант вкрав 100 літрів соляри... Сенсація! Навіть не смішно...
 
P.S. Додам. Звідки знання про описане? Дещо бачу сам, дещо розказували люди, яким вірю, дещо - самі вправні злодюжки.
А то каменти якісь дивні пішли...
© PiligrimK [18.04.2015] | Просмотров: 6344

2 3 4 5
 Рейтинг: 45.3/93

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook