для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Д@лбой@би


Д@лбой@би
Десь тиждень тому писав я ІМХО про самородків землі Кіровоградської
http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/25277/user_id/10598.phtml
в коментарях до якого прозвучало дві цікаві думки нашого київського колєги Тузіка:
Тузик_Киевлянски 28.02.2015 14:59:10
Ну что тебе сказать, Андрийко?  Судя по твоему рассказу и глядя на те рожи, которые ты показал, напрашивается только один и очень печальный вывод - богата земля Кировоградщины на реликтовых долбоёбов, ой и богата.
Тузик_Киевлянски 28.02.2015 15:06:54
Ничего Андрийко, вот вырастешь:
- станешь знаменитым художником
- потом получишь аккредитацию в "Союзе Художников Украины"
- потом персональные выставки
- всемирная известность
- потом возглавишь министерство культуры
- затем тебя включат в первую пятерку от какой-то партии на выборах
- далее членство в дупутатах ВР
- возглавишь профильный комитет
- создашь свою партию
- снова пойдешь на выборы и выиграешь
- возглавишь парламентское большинство
- станешь премьер-министром
- а потом станешь президентом Украины
 
И вот тогда все скажут - да Кировоградщина имеет таланты - раньше были одни долбоёбы, зато теперь какого самородка стране дали

Ну, що тут сказати? Багата. Що є, то є. На жаль, Кіровоградщина славиться Поплавським, Табаловими, Березкіними, Віталькою Грушевським і Віталькою-Гаріком Бірчею та Валькою Литвиненко.
 
Але з твердженням мого київського кулєги, ніби тут у нас одни долбоёбы, погодитися я ніяк не можу. Просто існує одна важлива і сувора істина: долбойобів мого краю знають всі. І найвідоміший із них Володимир Винниченко. Однак ніхто не знає тих, достойних поваги і шани людей, котрі могли би прославити Кіровоградщину. Коли ж самі кіровоградці починають копатися у своїй історії (а роблять це зазвичай ті-таки долбойоби), то починають славити Винниченка, доводячи його постать до рівня культу, роздувають роль перемоги Кіровограду у "Майдансі" у культурному житті сучасної України, називають вулиці Дворцовими і встановлюють пам'ятники першим трамваям за відсутності таких.
 
А насправді пишатися є чим. Адже це лиш за Януковича наш театр став Театром Абсурду, завдяки вищезгаданій заслуженій артистці Литвиненко. А насправді…

Вікіпедія
В цьому ж приміщенні 27 жовтня 1882 року народився перший професійний національний реалістичний театр під орудою М. Л. Кропивницького — людини могутнього таланту: блискучий актор, режисер-новатор, поет, композитор, реформатор української сцени, антрепренер, педагог, чарівний співак, високий майстер художнього слова, театральний діяч, засновник першого в Україні та Росії дитячого театру. Виставою «Наталка Полтавка» І.Котляревського він заявив світові про зрілість української театральної культури та її самобутність. Створив цей театр всупереч всіляким категоричним царським законам.
Зрозуміло, що крім Кропивницького цей театр пам'ятає і братів Тобілевичів (для тих, хто не в темі: Карпенка-Карого, Миколу Садовського, Панаса Саксаганського) та їхню не менш знану сестру Марію.
 
Але… Зараз, завдяки владі Партії регіонів і ініційованій нею реконструкції, Театр Корифеїв перетворився на рожеве пінопластове страховисько й назавжди втратив акустику.

 
Крокуймо далі.
Є в Кіровограді завод "Червона зірка" (перейменований совітами, як і саме місто, по просьбє трудящіхся), що виготовляє сівалки. Уже 107 років виготовляє сівалки. Досягнення не з великих, проте…
Вікіпедія
«Ельворті Роберт і Томас» (АТ «Ельворті Роберт і Томас») — акціонерне товариство (АТ), одне з найбільших у 1908—17 рр. у галузі виробництва агрономічної техніки в усій Наддніпрянській Україні, розташоване у місті Єлисаветграді.
Основний капітал товариства сягав 6 млн рублів, вартість нерухомого майна становила майже 2,5 млн рублів.
При заводі містилося правління, до якого входили А. Юнгман (директор-розпорядник), Р. і Т. Ельворті (директори). Окрім заводу, товариство мало комерційні відділення в містах Умань, Черкаси, Миколаїв, Кривий Ріг, Вознесенськ, Каховка, Ростов-на-Дону, Омськ, у Петропавлівському порту (нині Петропавловськ-Камчатський; останні три — тепер міста в РФ).
А відтак можемо дякувати і нашим британським землякам Ельворті.

 
Ну, і як же можна забути Кіровоградське єврейство? Адже чи не кожен обласний центр України свого часу мав потужну єврейську громаду, і бодай кілька представників цієї громади є гордістю міста, будь то Київ, Чернівці, Львів, Одеса…
А що ж Кіровоград?
Вікіпедія
Гольденберг Ісаак Абрамович — доктор, лікар-невропатолог, секретар Медичного Товариства, засновник першої в Кіровограді лікарні (ХІХ ст.)
А між тим, лікарня діє і донині.

Також з нашого міста походить видатний діяч Культур-ліги, один з майстрів модерної єврейської графіки (наряду з Марком Шагалом), художник Іссахар-Бер Рибак.
Вікіпедія
У 1911 — 1912 рр.. навчався в Києві, в Київському художньому училищі та студії Мурашко. Його вчителями були кубофутурісти Екстер та Богомазов. Учасник Культур-Ліги. Автор графічних робіт «Єврейські типи України», «Погром», «Маленьке містечко»[2]. Створив альбом "Євреї на полях України ".
Ілюстрував дитячі книги на ідиші (оформив дитячі книжки Л. Квітко «Птахи», «У лісі», "Кільце в кільці", "За цей виключають", "Карл та Мізрах"). У 1921-24 і з 1926 року — в еміграції.
Працював в Єврейському театрі в Москві.
З середини 1920-х років жив у Франції, де продовжив працювати над ілюструванням дитячих книг. Виконав кілька моделей єврейських типів для Севрської мануфактури. У паризький період він перейшов до реалізму.

Просто ж навпроти кіровоградської синагоги знаходиться музична школа, заснована у власному будинку композитором Юлієм Мейтусом, що носить нині ім'я іншого великого кіровоградського композитора Генріха Нейгауза.
 
Відходячи від єврейської теми, згадаю ще одного модерного художника Олександра Осмьоркіна, члена гуртка "Бубновий валет", що також народився й проживав у Кіровограді.
 
Якщо ж говорити про часи не такі далекі, то маю згадати кіроворадського підпільного міліонера Олександра Ільїна. Усе життя його знали як дивака дядю Шуру. Старенький сірий електрик з ексцентричними замашками. Однак, після його смерті 1993 року, в його домі було знайдено величезну (одну з найбільших у Європі) колекцію старовинних картин, ікон, скульптур, стародруків (серед яких примірник біблії Федорова), рукописів (серед яких автентичні рукописи Гоголя та Пушкіна), посуду, меблів і т.д., і т.д. Від розкуркуленої матері та її батька він взяв любов до старовини. І з дитинства займався реставруванням та колекціонуванням, ховаючись від влади.
З одного боку, можливо, персона і не видатна, однак не один Український музей поповнився експонатами його колекції.

 
Також не можна не згадати, що Кіровоградщина – батьківщина багатьох бійців третього полку спецпризначення (Кіборгів по-простому). Власне, в Кіровограді уславлений полк і базується.

 
Ну, і як же я можу не згадати улюбленця кіровоградських студентів професора Григорія Клочека? Родом з Холмщини, у ранньому дитинстві він пережив операцію "Вісла", навчався в Одеському університеті, після чого працював у багатьох українських школах та університетах, аж доки не став викладати в тоді ще Кіровоградському педінституті імені Пушкіна, що зараз зветься Кіровогранським педуніверситетом імені Винниченка. Був завідувачем кафедри української літератури (якщо не помиляюся, є ним і зараз), обирався ректором. Шевченкознавець. Торік у конкурсі "Краща книга України" переміг у номінації "З глибин знань" з книгою «Шевченкове слово: спроби наближення».

 
І на закусочку. Мій земляк, крутий вокаліст, кулєга по потоку на мистфаці і просто хороша людина Влад Кашпуренко, такі да, пройшов сліпі прослуховування в "Голосі Країни", в чому всі могли впевнитися вчора.

Успіхів на творчій ниві, Владе. Ти крутийExcellently
 
Звісно, можна було би згадати ще багато кого. Холодноярських козаків, мера Пашутіна, міських архітекторів Достоєвського та Паученка, завдяки яким наше все ж провінційне місто має вишукану європейську архітектуру і багато кого ще…
Але то буде дуже довго. І не виключаю, що нудно.
 
Тож, підсумовуючи вищесказане, скажу одне: ми не долбойоби.
© @ндрійко [09.03.2015] | Просмотров: 6172

2 3 4 5
 Рейтинг: 43.8/44

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook