для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Шлях


Шлях
На шляху вирішення завдань Майдану лежать, здавалося б, непереборні перешкоди. Перш за все, це неможливість (небажання, недоцільність, нереальність, злочинність, страх - виберіть потрібне) використання насильницьких методів. Не буду пояснювати чому, цьому присвячено безліч аргументів. З іншого боку - проблемність, а швидше за все - безперспективність ненасильницького характеру протікання процесу - за влучним виразом Факера - це спроба розігріти чайник сірниками. Крім того, за рамками чисельних пропозицій залишається головне - а що потрібно будувати. Те, що існуюча система не відповідає вимогам майбутнього суспільства, не залишає можливості покращення, редагування, кількісних переналаштувань - є очевидним. Також очевидно те, що ідеальну модель побудови нової справедливої (раціональної, життєздатної, саморегульованої - ми знаємо, про що йдеться) держави заздалегідь передбачити неможливо. Необхідно знайти механізм (метод, алгоритм, шлях - називайте як завгодно), який забезпечить невпинне просування до мети з можливістю виправлення на ходу невірних кроків, помилок чи збочень.
На моє глибоке переконання, час заколотів, переворотів, революцій, тобто побудови суспільства згори, за задумом особистості чи групи особистостей, безнадійно минув. Та й коефіцієнт корисної дії такого ходу розвитку подій, як свідчить історія, вкрай невеликий, пов’язаний з довгим періодом часу, невизначеністю і головне - з невиправданими жертвами і втратами. Нову історію треба будувати на інших засадах.
Фізика (здоровий глузд, Боже провидіння) навчає нас, що найбільш надійні, стійкі і правильні структури створюються при висхідному характері процесу - знизу вгору. Найочевидніший приклад - кристалізація, коли з розчину при певних умовах створюється кристалічна гратка з майже досконалими параметрами. В ній реалізуються сили, порядок і зв’язки, притаманні саме тій речовині, яка є основою розчину, більш досконалої форми організації матерії не існує.
Україна вже досить давно підписала Європейську хартію місцевого самоврядування. В ній послідовно сформульовані засади побудови і функціонування структур влади, починаючи саме з базового рівня. Це чинний документ, який ніде і ніколи не піддавався сумніву, всі його положення зрозумілі і наочні. Впевнений, що саме на його основі слід розбудовувати майбутню Україну. Такі дії будуть одночасно і ненасильницькими, адже вони будуть базуватися на чинному законодавстві, і керованими, і раціональними. Цей шлях важкий, тривалий, розпочинати треба з місцевих громад, та що там, - з сім’ї. Він має бути невпинним, послідовним, зі створенням наступних зав’язків після розбудови попередніх - але іншого шляху нема.
Ми приречені бути правильними і послідовними, крок за кроком будуючи своє (а більше - для дітей) майбутнє. З Богом!
    
© Yuridot [23.12.2013] | Просмотров: 2864

2 3 4 5
 Рейтинг: 37.0/17

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook