для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Дух Майдану


Дух Майдану
Повертаючись думками до подій Майдану-2004, порівнюючи з Євромайданом-2013, ніяк не минає відчуття, що навколо цих подій, крім ординарності громадсько-політичного протистояння, є також елемент якогось сюрреалізму і навіть містики.
 
І 9 років тому, і зараз, Майдан- унікальне явище. Прошу вибачити за слово-паразит с лексикона Віктора Ющенка, але воно найкраще відображає сутність.
Якщо відкинути політику, то це місце, де люди змінювалися і продовжують змінюватися.
 
На Майдані ми всі намагалися виглядати краще, ніж є насправді. В звичайному житті ми часто буваємо цинічними , занадто раціональними і товстошкурими.
Ми легко пройдемо повз людини, що втратила свідомість і скоріше визнаємо її нетверезою, ніж такою, що потребує допомоги.
Зате на Майдані людині, що раптом спіткнеться, протягнуть одразу десяток рук.
 
На Майдані ніколи не існувало мовної дискримінації, але скільки людей, що виходили туди, розмовляючи все життя російською, починали з задоволенням щебетати українською мовою. З поваги і гордості.
 
У нормальному житті ми настільки звикли до товарно-грошових відносин, що на будь-якому предметі рефлекторно шукаємо цінник. На Майдані можна не просто випити безкоштовно чаю, але не соромлячись попросити у абсолютно незнайомих людей о 12 годині ночі бутерброд, і ви його отримаєте в комплекті з щирими побажаннями.
 
У повсякденному житті нас так часто гнітить вулична тиснява, а на Майдані, якщо навколо тебе не стоїть пару тисяч народу, ти починаєш почуватися нечувано самотнім.
Приблизно, як в старому анекдоті- «То, что в метро называют давкой, в клубе называют Атмосфэрой».
 
У реальному житті переважна більшість людей займається благодійністю тільки тоді, коли трапляється нагода, нав’язана зовнішніми чинниками.
На Майдан багато людей йде з цілеспрямованою надією комусь допомогти. Не питаючи ні роду, ні племені. По-справжньому анонімно і без тихих молитв про «віддачу».
 
Ви знаєте якісь державні чи релігійні свята, коли десятки тисяч чоловік, що вийшли на головну площу країни, цілковито тверезі!?
 
Переважна більшість людей у звичайному житті, навіть доволі комунікабельних, складно встановлює контакт і заводить знайомства на вулиці. Майдан зближує людей, які побачили один одного вперше.
 
Чим би не закінчився Євромайдан, він ніколи не пройде дарма для того, хто там побував.
Покоління Майдану-2004, навіть тотально розчароване  подіями наступних років, напевне ніколи не забуде особистих відчуттів. Тих миттєвостей, коли люди піднялися вище свого власного «его» і стали частиною чогось набагато більшого. Приємного і щирого.
Студенти, які зараз стоять на Євромайдані, можуть пропустити ще тиждень навчального семестру, це дріб’язок, який легко виправити.
Вони не повинні пропустити Духу Майдана.
 
©ЦЗ
© Singelschucher [30.11.2013] | Просмотров: 2842

2 3 4 5
 Рейтинг: 47.8/27

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook