для старых юзеров
помнить
uk [ru]

що таке РУЕ2 для держбюджету України?


що таке РУЕ2 для держбюджету України?
"Газпром" з метою наповнення підземних сховищ знизив для холдингу Ostchem Group DF Дмитра Фірташа ціну природного газу до 260 доларів за 1 тис. куб. м. Співрозмовник агентства зазначив, що Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", яка також імпортує газ в Україну, не отримувала цінових знижок на паливо від "Газпрому".
http://www.epravda.com.ua/news/2013/10/8/397870/
 
Принагідно слід додати, що
Ostchem Gas Trading AG пана Фірташа, фактично перерозподілила на себе постачання російського газу для промислових підприємств України, залишивши для НАК Нафтогаз збиткову комунальну сферу:
 
"Так, починаючи з лютого поточного року без узгодження з НАК Нафтогаз і без підписання відповідних доповнень щодо скорочення постачань за контрактом (купівлі-продажу газу від 19 січня 2009 року - ред.) з території Росії надходить імпортований природний газ через компанію Ostchem Gas Trading AG (Швейцарія) в місячних обсягах, які практично повністю покривають потреби в імпортованому газові промислових споживачів України", - говориться в листі НАК Нафтогаз
http://dt.ua/ECONOMICS/naftogaz-u-listi-stavickomu-poskarzhivsya-na-nadmirniy-import-rosiyskogo-gazu-firtashem-121037_.html
http://www.epravda.com.ua/rus/publications/2013/04/23/372392/
 
Які наслідки від такої кооперації отримує населення можна побачити з відкритих джерел:
 
"заборгованість державного бюджету перед місцевими бюджетами з різниці в тарифах на теплову енергію для населення, загальний обсяг якої станом на 1 вересня збільшився з початку поточного року до 10,6 млрд гривень з 3,9 млрд гривень"
http://www.epravda.com.ua/news/2013/10/8/397846/
 
"... у зв'язку з очікуваним зниженням температури і похолоданням необхідні параметри теплоносія дотримані не будуть. У зв'язку з цим без гарячого водопостачання та теплопостачання залишаться понад 7 тисяч споживачів (житлових будинків, об'єктів соцсфери) у Деснянському, Оболонському, Печерському, Голосіївському, Шевченківському, частини Дарницького районів столиці... Київенерго" нагадує, що через заборгованість бюджету з компенсації різниці у тарифах, а також несвоєчасними розрахунками споживачів, особливо бюджетної сфери, за електричну та теплову енергію, компанія не може забезпечити своєчасні розрахунки за спожитий природний газ перед "Нафтогазом"... Сьогодні на державному рівні питання про виділення компенсації різниці в тарифах не вирішене. Є реальна загроза в питанні наявності газу і подачі на теплові джерела. Борги за спожиті енергоресурси бюджетних організацій тільки ростуть", - зазначив гендиректор ПАТ "Київенерго" Олександр Фоменко.
Станом на 1 жовтня 2013 року заборгованість становить 2,1 мільярда гривень, тоді як загальна заборгованість споживачів за теплову та електричну енергію перед "Київенерго" - 2,263 мільярда гривень, а обсяг невідшкодованої різниці в тарифах на теплову енергію становить 1,588 мільярда гривень.
http://www.epravda.com.ua/news/2013/10/3/397204/
 
============
 
Коли Тимошенко вилучала РУЕ як посередника зі схеми постачання газу в Україну завдяки більшості ЗМІ народ це сприймав як битву між олігархами за владу і мало хто задумувався над тим, що НАК Нафтогаз виконує унікальну функцію регулятора ціни на газ в Україні. Ще менше людей уявляли собі загрози, які несе банкрутування і розпорошення НАК Нафтогазу на низку підприємств.
 
Час йде і зараз стає вже абсолютно очевидно навіть для людини, що не заглиблюється в газову тематику, що втрата монополії Нафтогазу для Українського газового ринку означатиме лише одне: підвищення ціни на газ для населення. На сьогодні можна впевнено констатувати, що НАК Нафтогаз вже втратив для себе найбільш прибутковий ринок промислових підприємств, де раніше він був монополістом. Чи спричинило це рост робочих місць та рост промислового виробництва, як це пророкували праві ліберали? Статистика фіксує лише погіршення економічної ситуації в країні. Проте тепер можна з великою долею впевненості казати, що Нафтогаз твердо крокує до свого банкрутства. Хто за це буде відповідати? Очевидно у Януковича і Фірташа давно вже є готова універсальна відповідь: відполвідати буде Тимошенко, хіба може бути інакше в нашій з вами країні?
 
Аналогічна ситуація з видобутком сланцевого газу. Замість того, аби з метою диверсифікації джерел отримання газу, забезпечити собі певний контроль над ціноутворенням видобутого на нашій території газу а також гарантувати собі постійний відсоток цього газу, ми віддали все це на відкуп американцям і якимось ТОВ компаніям з непрозорим складом засновників. Де керівна роль держави в цих договорах? Як і ким буде захищатися інтерес територіальних громад?
То чи варто дивуватися, що як результат населення України отримає від цього не те, на що мало б повне законне право розраховувати? Отже аксіома "чого ми такі бідні - бо дурні" вкорінюється і стає життевим кредо.
© 67viktor [08.10.2013] | Просмотров: 2366

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.6/32

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook