для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Механічна природа буття


Механічна природа буття
„Здебільшого ми не тільки не знаємо, але навіть не здогадуємося, що кожен з нас – нейрогенетичний робот. Ми в полоні наших уявлень, нашої моралі, системи цінностей, наукових парадигм і масових ілюзій.” (Тімоті Лірі „Технологія зміни свідомості в деструктивних культах”)
 

 
Людина приходить у світ, не маючи ні власного тіла, ні власної волі, ні власної думки. Перше усвідомлення себе в світі – єдність із матір”ю. Потім приходить відчуття самості, відокремленості від світу, де все живе й неживе має волю до дії.
Дитинство розмовляє з деревами і звірами, висловлює своє захоплення ящірці і здивування жукові. Чи то душа світу відкрита дитині, чи то дитяча душа єдина з душею світу. Єдність і самість приходитимуть почергово, аж доки не настане .єднання зі світом, за яким вже ніколи не прийде самість.
 
Життя – це відкриття світу і усвідомлення свого дійсного й уявного місця в ньому. Згадайте своє перше відкриття: „Ма-мо! Ніж – це магніт! Поглянь, він притягує до себе залізні ошурки!” І мама відповість, що магнітні властивості вістря були відомі ще древнім грекам. Ох вже ці древні  греки! Вони ще не раз нас випередять і применшать значущість наших власних відкриттів.
 
Малолюдний ранок. Одні й ті ж люди, собаки, автомобілі, тролейбуси в один і той же час на тих же місцях переконують у незмінності світу. Ось у повній гармонії обстежує кущі і бур”яни статечна пара: безпородний Бобик  на одному кінці повідка і опецькуватий чоловік років до шістдесяти – на другому. Накульгує назустріч молодик з загіпсованою рукою і забинтованою ногою – розходжується після травм. З наполегливістю священного жука скарабея, який своїм навозним сонцем щодня повторює путь небесного світила, немолоді чоловік і жінка штовхають візок  з об”ємними баулами  у  міфічну ринкову економіку.
 
На підході до в”їзду в тролейбусне депо збирається за законами функціонування пташиних спільнот щоденна горобина тусовка. З півсотні горобців метушаться на доріжці – обговорюють вчорашні новини. Помітивши небезпеку, пурхають на ближні  кущі. На дорозі залишається закохана пара. Він розчепірив перед подружкою крильця, вертикально виставив ховстик, хвацько скаче і цвірінчить - вихваляється своїм завзяттям. Вона не зводить з нього захоплених очей. І він втрачає голову - з розчепіреними крильцями й задраним хвостиком відчайдушно скаче перед людиною. Відчуваю, як завмирає від жаху і любові його подружка, як тріпотить його хоробре серце. Дати б легенького підсрачника, щоб летів через дорогу аж до своїх однокровців. Але проникаюся героїчністю моменту. Обходжу. Хай будуть щасливі.
 
В пам”яті зринає недавнє –  перед будинком зграя голубів. Як водиться, гулять, воркують, туркочуть, роззолочені кавалери надимаються, крутяться  перед непоказними подружками. При наближенні людини зграя знялася і полетіла геть. Так само залишилися на землі двоє – він і вона. Вона завмерла обіч дороги.  А він, розпустивши віялом хвіст і вдвічі збільшишись у розмірах, киваючи голівкою, дріботить перед людиною, не тямлячи себе від страху і відваги. Так по-людськи!
 
Звідки у морі незмінності беруться божевільні програми поведінки, які природний добір повинен би викреслити з генів? Древні греки намагалися розгадати природу речей, але не надто задумувалися над механізмами поведінки всього рефлексуючого і мислячого. Зі своїми пташиними спостереженнями я теж запізнилася, але не так безнадійно, як з греками - десь на півстоліття. У 1973 році  австрійський зоолог Конрад Лоренц став одним з лауреатів Нобелівської премії з фізіології та медицини за дослідження поведінки тварин.
Хлопчику, який тягнув додому все, що ворушиться, сусід подарував домашнє каченя, яке тільки-но вилупилося з яйця. За багатьма з нас у дитинстві бігали, стрибали чи літали приручені тварини і птахи, але саме Лоренца каченя підштовхнуло до відкриття явища імпринтингу.
Вже дорослим, вивчаючи поведінку інкубаторських гусенят, Лоренц знову звернув увагу на те, що його гусенята ходили за ним, як за гускою. Чому? Як відбувається перепрограмування вроджених поведінкових актів у реальному гусячому житті? Відповіддю стало відкриття, що новонароджене пташеня інстинктивно звертає увагу і сприймає за матір перший рухомий об”єкт, що потрапляє в його поле зору. Цим об”єктом у природі є мати. Її вигляд стає зразком особи свого виду,  приводить в дію вроджені інстинкти. У курчат і гусенят запам”ятовування  зразків поведінки (імпринтинг) відбувається у перші 13 – 16 годин після народження. Ця інформація  створює негативний чи позитивний імпульс для формування умовних рефлексів. Імпринти і умовні рефлекси є основою сприйняття реальності.
В експерименті з гусенятами в якості перших рухомих об”єктів фіксувалася людина, рухома кулька, відро, чобіт, дерев”яний ящик, тощо. В пору статевої зрілості піддослідні гусенята шукали собі партнера для парування не серед гусей, а серед людей чи предметів, які в пору імпринтигу сприйняли як зразок особи свого виду.
 
Важливість імпринтингу для формування повноцінної людської особистості можна спостерігати  на здичавілих дітях, які виросли серед тварин або в ізоляції від людського суспільства.. Вони не здатні навчитися говорити, їсти людську їжу, носити одяг. Неможливо змінити вкарбовані в дитячу підсвідомість механізми поведінки.
В періоди імпринтної вразливості (раннє дитинство, сильні нервові потрясіння, різка зміна суспільних умов) програмується система уявлень, свідомість, сприйняття реальності і модель мислення – „бульбашка” („тунель”) індивідуальної реальності. Свідомість людини автоматично відкидає все, що не вписуються в її реальність і сприймає лише те, що відповідає її системі уявлень. Аргументи і переконування безсилі - імпринтинг не потребує логічних доказів, оскільки відбувається на емоційній основі.
Згідно теорії формування імпринтів, розробленої Тімоті Лірі, мозок кожної людини складається з восьми „міні-мозків”- контурів, які послідовно програмуються або перепрограмовуються протягом її життя. Чотири контури містяться у лівій півкулі, вони активні  і відповідають за соціальне виживання людини. Решта чотири містяться в правій півкулі. Людина здатна жити і без них, вони активізуютьтся або не активізуються в подальшій еволюції, їх стан повністю визначається індивідуальними особливостями.
Перші чотири контури умовно називають контурами немовляти, дитини, учня, дорослої людини.
 
Контур немовляти найбільш древній, він еволюціонує близько мільярда років. Його функція – зебезпечення біологічного виживання. Він запрограмований на пошук їжі, тепла, безпечного і комфортного місця біля материнського організму або найближчого об”єкту, здатного його замінити. Імпринти цього контура визначають довіру чи недовіру до зовнішнього світу. Його сигнали мають найвищий пріоритет, коли він повідомляє про небезпеку, блокуються будь-які сигнали від решти контурів.
Для перепрограмування імпринтів цього контура людину слід повернути в пору дитинства, коли формувався цей контур, тобто в стан імпринтної вразливості цього контура. Політики встановлюють стосунки довіри материнськими (батьківськими) обіцянками „їжі і тепла”. Заложник, захоплений в полон терористами, відчуває сильну емоційну прив”язаність до того, хто приносить їжу (Стокгольмський синдром).
 
Контур дитини – формувався близько п”ятисот мільйонів років тому, ймовірно, з появою перших хребетних тварин. Це емоційний мозок, відповідальний за захист своєї території. У людини активізується, коли дитина починає засвоювати простір навкруг себе – повзати, ходити, маніпулювати близькими людьми. В цей час визначаються подразники, які в майбутньому автоматично викликатимуть агресію чи поведінку покірності і співробітництва. Випадковий хід подій визначить, майбутній статус значимості людини: сильне, домінуюче і доброзичливе его чи слабке, залежне, недружнє его.
Імпринтна  вразливість цього контура викликається переведенням людини у стан безпорадної жертви. Рекет, тортури, приниження  змушують людину визнати пониження свого статусу і змінити стиль емоційно-територіальної політики чи відмовитися від захисту своєї території .
 
Контур учня – виник 4 - 5 мільйонів років тому, в епоху неоліту, коли гомініди почали відділятися від зграй інших приматів. Це раціональний (вербально-символьний)  розум, пов”язаний з мовою і пізнанням. Якщо оточення стимулює розвиток цього контура, дитина одержує імпринт кмітливості, має умілі руки і добре розвинену мову. Якщо зростає серед недалеких людей, одержує імпринт тупиці. Освітні програми виправити одержані імпринти неспроможні, бо формування імпринтів цього контуру завершується до 3,5 рокув. Цей контур – основа наук, мистецтв, ремесел.
Імпринтна  вразливість цього контура виникає, якщо людина опиняється серед людей, які говорять іншою мовою і/або  мають інші погляди, інші моральні цінності. Потреба біологічного виживання і відстоювання емоційно-територіального статусу стимулюють переімпритингування третього контура. Щоб вижити і зберегти статус більшість людей вибирають конформізм.
 
Контур дорослої людини (соціостатевий) – постгомінідний мозок Homo Sapiens, одомашненої людини в постіндустріальному суспільстві. Сформувався близько 3000 років тому, коли суспільна еволюція запрограмувала статеві ролі для своїх членів. Пов”язаний з сімейною поведінкою, призначений для  передачі племінної і етнічної культури від покоління до покоління. Цей контур узгоджує статевий апарат з імпринтованою соціальною поведінкою, активізується і імпринтується в період статевого дозрівання, коли залози внутрішньої секреції починають виробляти статеві гормони. Підлітки одержують зафіксоване на розмноженні і оргазм нове тіло, яке шукає сексуальний об”єкт для спарювання.
Сильна імпринтна вразливість і перший сексуальний досвід імпринтується в характерну сексуальну роль, яка закріплюється біохімічно і залишається на все життя. Специфічні статеві дисфункції виникають після специфічного досвіду підлітка в перших статевих актах. Статева поведінка значною мірою визначає мораль суспільства і сім”ї. Статевий акт обумовлюється найжорсткішими загрозами й табу до такої міри, що більшість людей поняття мораль поширюють лише на статеву поведінку.
„Четвертий контур майже з повним правом можна назвати контуром вини – майже всі і майже скрізь приховують своє справжнє сексуальне обличчя і грають на людях певну сексуальну роль, загальноприйняту для їхньої статі в їхньому племені.” (К.А.Уілсон „Психологія еволюції”)
Сексуальний імпринт заморожує поведінку, зводить її до набору роботичних циклів, тобто виконання інстинктивних ритуалів, характерних для птахів чи комах.
Переімпритингування еротичного мозку можливе в результаті біохімічних впливів (алкоголь, психоделічні речовини) або одночасно с препрограмуванням першого (виживання) і другого (статус) контурів.
 
Всі ми імпринтовані, але не всі розуміють, що реальність будь-якої іншої людини має не менше сенсу, ніж наша власна реальність. Набуття імпринтів, як і їхнє перепрограмування, достатньо просте. Перший контур перепрограмується ізоляцією від суспільства в атмосфері страху. Відповідальний за статус людини в спільноті другий контур програмується повторенням емоційно значимих фраз. Третій контур програмується залученням до оккультних вчень. Четвертий – сексом, звільненим від відчуття вини.
 
Курт Левін довів, що основні зміни особистості відбуваються під впливом групи. З соціобілогоічної точки зору це пояснюється тим, що  шанси вижити в групі значно більші, ніж водиночку. Людина потребує постійної стимуляції – неперервного надходження інформації, яка б підтверджувала справжність її реальності, потребує поряд інших людей, які поділяють її соціальні  ілюзії, її соціальну реальність. Еволюція закріпила цю потребу на генетичному рівні. Людська потреба в груповому конформізмі і підпорядкуванні владі активно використовується для зміни індивідуальної і групової свідомості за допомогою технологій модифікації поведінки.
 
Стан розвитку нашого суспільства заохочує тупість як найбільший відповідник затребуваним видам трудової діяльності.  Контур біовиживання і емоційно-територіальний контур зі слабко розвиненим раціональним контуром підтримують необхідний для цього обсяг знань, навиків і умінь. Будь-який шахрай, здатний активізувати примітивні біовиживальні страхи і територіальну (патріотичну) войовничість, має шанси здобути максимальну підтримку на виборах. Інтелектуал продовжує сліпо вірити в демократію – владу народу.  А натиснути на контур біовиживання і територіальний контур слабО?
 
Малолюдний ранок. Біля мого дому неохайні чоловік і жінка порпаються у сміттєвих контейнерах  В кількох метрах від них чекає своєї черги на доступ до годівниці бездомний ротвейлер. Відмічаю появу на його шиї металевого ланцюжка – хтось сердобольний в такий спосіб намагається збільшити його шанси на виживання.
Над підстриженою травою зажовтіли кульбабками квіти яструбинки – скоро осінь. Якою буде весна?
© Петрович [06.08.2013] | Просмотров: 4415

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.0/50

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook