для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Рассея с младых лет


Рассея с младых лет
  Чи не кожна українська сім'я, в якій підростають діти, хоча б раз купувала журнали видавництва "De Agostini" – про комах чи Гаррі Поттера, про кораблі чи про машинки. І батьки купують ці журнали, незважаючи на чималеньку вартість, адже з кожним випуском дитина отримує не лише новеньку іграшку, але й "порцію" пізнавальної інформації.
Не маючи жодних упереджень щодо журналів видавництва, випадково натрапила на новину, що в останній серії "Куклы в народных костюмах" четвертим випуском - "Летний костюм Киевской губернии".
  Подумавши спочатку, що то є якась прикра помилка, іду на сайт видавництва, але помилки ніякої немає, читачеві пропонується "Коллекция фарфоровых кукол ручной работы в народных костюмах России и стран СНГ", причому з усіх нині незалежних держав тільки ми та білоруси "удостоєні" зневажливого визначення "губєрнія", решта ж мають цілком пристойні відповідники: "Узбекский летний костюм", "Туркменский праздничный костюм", "Молдавский летний костюм", "Армянский праздничный костюм", "Татарский свадебный костюм", "Азербайджанский девичий костюм".
  Стартова сторіночка інтернет-сайту люб’язно об’єднала нас – усі "губернії" плюс молдаван, туркменів, вірменів, татарів і навіть монголів – у єдину "СТРАНУ", назва якої, втім, не називається:

  До слова, вже на першій сторіночці видання міститься чималенька карта Російської Федерації, окремо виділена кольором Україна та Київська область, і коментар "Приведенная карта-схема отражает современное территориальное деление; границы указанных губерний могут не совпадать с границами, существовавшими в описываемый исторический период". Ані натяку, ані примітки про те, що в "современном территориальном делении" ця "указанная губерния" – область суверенної держави Україна.

  А от і наша кралечка:

  Далі - більше. Читаю власне журнал.
  Вже у першому абзаці сестрицю княжу Либідь обізвали непристойним словом, а далі нагадують нам, що край наш був вкрай поневолений і гноблений усіма-кому-не-лінь, аж доки не розквіт "буйными красками благополучия в составе Российской империи"

  Перефразовуючи уривочок із "Повісті минулих літ", в одному реченні згадали мимохідь про хтивого варвара Володимира Великого.  Очевидно, нема що більше написати про князя Володимира – тільки тим і був славний, що жінок любив.

  "Лоскутик истории" змальовує нам лиш декілька важливих дат, коли земля Київська переходила від одних загарбників до інших, та трійко – за щасливої російської доби. І згадки нема, бодай в двох словах, ані про велич держави Київська Русь, ані про сучасну Україну - кого то цікавить, аби згадувати про такі незначні дрібнички.

  Ну звичайно ж,  навіщо читачеві зайва інформація, коли в якості історичного нарису нам пропонується ода новій вотчині гаранта нашого, володаря Межигірського і всія України:

  і далі:

  Трошки згодом переходимо до розділу, присвяченому традиційному одягу Київщини, і серед іншого – цілком правдивого, мушу сказати, – маємо отаку приємну новину:

  Розділ "Во что здесь играли" люб’язно нагадав нам про традиційну "ляльку", іноді іменовану "мотанкою"

  а одна з ілюстрацій до розділу влучно підписана "Изготовление колядок"

  Уваги варте також і визначення вишиваного рушника:

  І наостанок нам пропонують – не знати з якого дива – скуштувати чудо-страву "Сельдь по-бердичевски", із твердим сиром та гірчицею. Мабуть, саме так уявляють в редакції традиційний харч мешканців Київщини ХІХ століття.
 
  Сайт журналу для мешканців РФ http://www.dolls.deagostini.ru/. Нещодавно спеціально для українського читача створено українську "локаль" http://www.dolls.deagostini.ua/ (програємо у "Відшукайте дві відмінності"?)
 
Автор звертає увагу та наголошує, що дата стаття являє собою виключно коментар до матеріалу, який є у мережі у відкритому доступі, в тексті наведені посилання на правовласника, матеріал не є рекламного змісту, не має на меті розголошення комерційної таємниці чи поширення будь-якої іншої недозволеної інформації. Кожна людина може ознайомитися із виданням і скласти власне враження. Повна версія журналу була взята автором у відкритому доступі отут:
http://narod.ru/disk/44868085001/Kukli_v_narodnih_kostumah_%234_2012.pdf.html
© martusi [13.01.2013] | Просмотров: 4903

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.4/52

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook