для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Як запобігти фальсифікаціям. Практичні поради


Як запобігти фальсифікаціям. Практичні поради
Перший етап виборів вже сфальсифіковано. Окружні та дільничні виборчі комісії фактично "приватизовані" владою. Якщо з 18-24 членів ДВК лише 2-4 представляють опозицію, зрозуміло, що їм відведена роль безпорадних статистів на цьому "святі демократії". 28 жовтня має відбутись другий етап фальсифікацій, тепер на базовому рівні, на рівні дільничних комісій.
 
Здавалось би, за такого розкладу будь-яка протидія фальсифікаціям приречена на поразку. Та це не так. Недостатню кількість членів комісії від опозиції мають компенсувати офіційні спостерігачі. Вперше за всю історію українських виборів їхня роль може стати визначальною. Але для цього потрібні три речі: достатня кількість, якісна підготовка та координація дій.
 
Спостерігачі на дільниці, незалежно від того, кого вони представляють, - опозиційні партії, громадські організації чи опозиційних кандидатів у депутати, - мають працювати як єдина команда, кожний член якої має чітко визначені функції. Без такої координації ефективний контроль неможливий, оскільки спостерігачі дублюватимуть один одного, у той час як деякі "больові точки" можуть залишитись без спостереження.
 
Для цього потрібно:
 
1. У кожному окрузі опозиційні партії, кандидати у депутати та громадські організації, які направляють офіційних спостерігачів, повинні домовитись про створення єдиної команди спостерігачів на кожній виборчій дільниці. Координацію дій створених дільничних команд спостерігачів покласти на виборчий штаб найпотужнішої партії – учасника виборчого процесу.
2. Доручити одному з найбільш досвідчених спостерігачів чи членів ДВК, назвемо його "координатором", координувати дії всіх спостерігачів на дільниці, вносити необхідні корективи залежно від ситуації, підтримувати зв’язок з виборчим штабом.
3. Координатору не пізніше ніж за три дні до дня голосування провести детальний інструктаж членів команди, визначивши функції та обов’язки кожного. Кожен спостерігач повинен знати свою конкретну задачу і способи реагування на виявлені порушення.
 
Найбільш вірогідні етапи виборчого процесу, на яких можливі фальсифікації, це голосування на виборчій дільниці, голосування за місцем перебування (голосування "на дому") та підсумкове засідання виборчої комісії.
 
Голосування на виборчій дільниці
 
1. Видача бюлетенів.
 
Можливі порушення:
- видача бюлетеня особі, що відсутня у списку виборців;
- видача бюлетеня іншій особі замість тієї, яка внесена до списку виборців;
- видача бюлетеня по пред’явленню документів, не передбачених ст.2 Закону про вибори;
- видача зайвого бюлетеня. Це порушення належить до числа найбільш небезпечних, оскільки призводить до появи так званого "конвеєра", коли наступний виборець заходить до дільниці з наперед заповненим бюлетенем.
 
У відповідності до Закону виборчий бюлетень видають виборцю два члени комісії. Один перевіряє документи виборця та його наявність у списку виборців, другий безпосередньо видає бюлетень. Зазвичай один з членів цієї "двійки" представляє владу, другий опозицію, і вони взаємно контролюють один одного. Цього разу такий розклад неможливий навіть теоретично. Тому ці "двійки" мають бути об’єктом пильної уваги спостерігачів протягом усього дня голосування. Вони не повинні залишатись без спостереження на жодну хвилину. Біля них мають постійно чергувати добре поінструктовані спостерігачі, яких періодично змінюють ті, хто знаходиться поза межами дільниці.
 
2. Заповнення виборчих бюлетенів.
 
Можливі порушення:
- присутність у кабіні для таємного голосування офіційних осіб, суб’єктів виборчого процесу;
- передача виборцем бюлетенів іншій особі.
 
За цим мають постійно стежити один-два спостерігачі (залежно від умов конкретної дільниці), яких періодично змінюють ті, хто знаходиться поза межами дільниці.
 
3. Винесення бюлетеня поза межі приміщення для голосування.
 
Можливі порушення:
- виборець може винести бюлетень, оминувши скриньку для голосування, або вкинувши замість нього будь-який папірець.
 
Це також одне з найнебезпечніших порушень, що призводить до появи "конвеєра". Виборчі скриньки та виборці, які виходять з кабін, мають бути під постійним пильним наглядом спостерігачів.
 
4. Навмисне пошкодження скриньки.
 
Якщо за даними екзит-полів опозиційні партії та кандидати випереджатимуть провладні, можливе навмисне пошкодження пломб, печаток чи інші пошкодження виборчих скриньок. У такому разі бюлетені з пошкодженої скриньки будуть визнані такими, що не підлягають врахуванню.
 
За цим мають стежити спостерігачі, задіяні у п.3. У разі пошкодження виборчої скриньки спостерігачі мають негайно на це реагувати, скласти акт та вимагати припинення використання пошкодженої скриньки.
 
Голосування за місцем перебування
 
Голосування виборців за місцем їх перебування забезпечують не менш як три члени комісії. Вони мають представляти різні партії та кандидатів у депутати. Оскільки члени комісії від опозиції завдяки малій чисельності не будуть представлені у цих "трійках", ці групи мають неодмінно супроводжувати офіційні спостерігачі.
 
Підсумкове засідання виборчої комісії
 
1. Підрахунок бюлетенів.
 
Можливі порушення:
- під час розгляду бюлетенів членами комісії у них можуть бути додані зайві позначки, виправлення тощо, що робить бюлетень недійсним;
- можливі перекладання бюлетенів з однієї стопи до іншої.
 
Спостерігачі мають уважно стежити, щоб унеможливити подібні дії. Крім того, вони мають вести безперервний облік голосів, поданих за кожну партію та кандидата. Для цього після оголошення кожного бюлетеня за певну партію чи кандидата робити відповідну позначку у блокноті. Це мають робити не один, а декілька спостерігачів. Якщо після підрахунку бюлетенів виявиться невідповідність кількості бюлетенів у стопі з даними безперервного обліку, вимагати перевірки бюлетенів у цій стопі.
Усі порушення та пов’язані з ними конфліктні ситуації слід знімати на відео.
 
Необхідна кількість спостерігачів визначається критичною кількістю "точок спостереження". Так, для великої дільниці (чисельність виборців понад 1500 осіб) оптимальна кількість спостерігачів може бути визначена наступним чином.
 
Видача бюлетенів (кількість "двійок" - 5)  
Кількість спостерігачів - 5
Кількість "підмінних" спостерігачів - 3
Усьго спостерігачів - 8
 
Спостереження за кабінами
Кількість спостерігачів - 2
Кількість "підмінних" спостерігачів - 1
Усього спостерігачів - 3
 
Спостереження за виборчими скриньками
Кількість спостерігачів - 2
Кількість "підмінних" спостерігачів - 1
Усього спостерігачів - 3
 
Голосування за місцем перебування
Кількість "трійок -3
Кількість спостерігачів - 3
 
Отже, для забезпечення контролю на великій виборчій дільниці потрібно 17 спостерігачів. При цьому у приміщенні для голосування одночасно перебуватиме 9 спостерігачів, що не створюватиме суттєвих незручностей у роботі членів комісії. Кількість спостерігачів та розподіл їхніх функцій на кожній конкретній дільниці визначається залежно від конкретних умов та обставин.
 
Звісно, наведений перелік можливих порушень та способів їх упередження далеко не вичерпний. Проте запропоновані заходи дозволять якщо не виключити, то бодай мінімізувати можливі порушення та фальсифікації.
 

 
© Дмитро Ремиженко [10.10.2012] | Просмотров: 5633

2 3 4 5
 Рейтинг: 47.1/48

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook