для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Росіяни тренуються воювати


Росіяни тренуються воювати
Навчання «Кавказ-2012» які тривають під особистим контролем президента Росії Владіміра Путіна, викликали переполох у сусідній Грузії. Аж надто багато паралелей побачив офіційний Тбілісі у подіях нинішніх з подіями 2008 р. які у підсумку закінчилися війною і втратою Грузією частини своєї території. Росія ж надає украй оригінальні пояснення – маневри, мовляв, проводяться з метою зміцнення безпеки Олімпіади-2014.
 
Озброєна Олімпіада.
В часи давньої Еллади вважалося злочином прийти на Олімпіаду зі зброєю. Нині життя вносить свої корективи – для забезпечення безпеки Олімпіади-2014 долучені будуть не тільки сили поліції та ФСБ, але й штатні частини російської армії. Довід залізобетонний, Кавказ – регіон складний. Там і зараз діють окремі ваххабітські бандформування та здійснюються теракти. Проте навчання «Кавказ-2012» привертає увагу в першу чергу тим, що відбуваються вони синхронно з двома іншими навчаннями російських силовиків.
 
Оперативно-тактичні навчання «Кавказ-2012» стартували 17 вересня поточного року. В ході навчань на військовий полігон «Ашулук» в Астраханській області з Підмосков’я перекинута 5-а окрема мотострілецька бригада. На полігоні бригада разом з 247-м десантно-штурмовим полком 7-ї гірської дивізії ПДВ проведе двосторонні тактичні навчання з використанням Єдиної системи управляння зброєю і військами в тактичній ланці. Будуть також задіяні системи космічної розвідки та безпілотні літальні апарати.
 
Крім «Ашулук»  навчання відбуваються ще на кількох полігонах. Президент Владімір Путін за діями військових спостерігав на полігоні «Раєвский» у Краснодарському краї. А на полігоні «Капустін Яр» (Астраханська обл..) тренуватиметься оперативна група 4-ї військової бази, розташованої у Південній Осетії. Крім того в ході навчань відпрацьовується діяльність угрупування військово-морських сил на Чорному морі поблизу узбережжя Краснодару.
 
Водночас з «Кавказ-2012» у Вірменії розпочалися навчання «Взаємодєйствіє-2012» в яких беруть участь країни-члени Організації Договору з колективної безпеки. З російського боку в маневрах задіяний особовий склад дислокованої у Вірменії 102-ї російської військової бази та спеціально перекинутий з Іванова батальйон 98-ї гвардійської повітрянодесантної дивізії. Цікавий факт – ані Грузія, ані Азербайджан коридору для перекидання військових частин у Вірменію Росії не надавали. У який спосіб десантний батальйон зі зброєю і технікою з’явився на Вірменській території – експертам лишається тільки гадати.
 
Маневри не даремно почалися майже водночас – навчання «Кавказ-2012» проходять переважно на базі штабу Південного округу ЗБ РФ. Розташована у Вірменії 102-а військова база підпорядкована саме йому. Зв'язок двох навчань між собою – більш ніж очевидний. Відомо також, що іще з серпня в серії окремих тактичних маневрів, формально не зв’язаними з навчаннями «Кавказ-2012», основні сили округу були виведені у польові табори. У тому числі – біля Грузинського кордону.
 
Але й це ще не межа. 14 вересня у Підмосков’ї відбулися перші в історії СНД міжнародні оперативно-тактичні навчання антинаркотичних відомств та органів внутрішніх справ держав-членів ОДКБ «Гром-2012». Під час навчань відпрацьовувалися операції спецназу із застосуванням вертольотів та бронетехніки. Крім того борці з наркотиками вправлялися в користуванні спецтехнікою для перехоплення передач телекомунікаційних пристроїв та засобами кібернетичних атак на ресурси, що їх застосовують наркоділери. Простіше кажучи – російські силовики готуються до кібер-війни. З такого рівня захисту гості Сочинської олімпіади мають бути заспокоєні – їхню безпеку забезпечуватимуть на всі 100%.
 
Гіркі паралелі.
Версія про захист Олімпіади-2014 видалася переконливою далеко не всім. За тиждень до початку навчань в інтерв’ю Euronews генсек НАТО Андерс фог Расмуссен заявив, що Росія не пояснила яка мета навчань і де вони будуть проводитися. Росія на заяву керманича Північноатлантичного альянсу не відреагувала ніяк, мовляв, навчання невеликі – до 8 тис військових.
 
Підготовкою другого етапу для «завоювання» Грузії назвав російські навчання міністр оборони Естонії Урмас Рейнсалу. Перший, на його думку відбувся в серпні 2008 р., і з тих пір 20% країни окуповані. Не залишилося в боргу і зовнішньополітичне відомство самої Грузії. «Навчання «Кавказ-2012» створюють загрозу не тільки Грузії, а цілковито всьому регіону з точки зору стабільності та безпеки» - поремствував міністр іноземних справ країни Григол Вашадзе. Що ж так налякало політиків різних країн? У цьогорічних російських навчаннях проглядається багато загрозливих паралелей з 2008 роком.
 
Війні «08.08.08» передували російські військові навчання які називалися «Кавказ-2008». Командувач армії вторгнення у Грузію генерал Анатолій Хрульов в інтерв’ю російському журналістові Владіславу Шуригіну розповів таке: «Завершивши навчання… деякі з’єднання та частини не повернулися в казарми, а лишилися в горах на підході до Рокського тунелю дві батальйонних тактичних групи (БТГр), від двох мотострілецьких полків з їхніми командирами та групами управління, загальною чисельністю трохи більше семисот людей. Обидві БТГр були гарно розташовані, замасковані і повність укомплектовані людьми, технікою, боєприпасами, паливом. Саме ці БТГр забезпечили результат операції… Для забезпечення дій всіх цих БТГр додатково лишалися в горах артилерійські підрозділи, а також тилового та технічного забезпечення… Під час навчань були розгорнуті на найбільш придатних для цього місцях комплексні пункти ТТЗ [технічного і тилового забезпечення - ДК], які не заважали роботі інших відомств… були заздалегідь визначені пости, які по маршрутах знаходилися, виділені були засоби евакуації, рембат був розгорнутий, склади з продовольством та ПМР [паливно-мастильними речовинами - ДК], і все це було ретельно замасковано».
 
В маневрах були задіяні головним чином частини 58-ї російської армії, елітної 76-ї Псковської дивізії ПДВ, 4-ї армії ВПС, а також внутрішній війська та прикордонники. В навчаннях взяли участь більше 30 літаків та вертольотів. Маневри проводилися з метою відпрацювати засоби надання допомоги миротворцям у Південній Осетії. Щоправда, офіційно було заявлено, що в навчаннях приймає участь… до 8000 військовослужбовців. Генерал-лейтенант Юрій Нєткачьов, колишній заступник командувача Групи російських війську у Закавказзі, відвертим текстом заявив журналістам, що чисельність військ на маневрах «Кавказ-2008» була офіційно занижена, аби не запрошувати на них велику кількість міжнародних спостерігачів.
 
Маленький нюанс. Всі ці дії, якими похвалилися «гаспада-гєнєрали», як-то пересування штатних частин російської армії по території іншої держави (до «війни 08.08.08» офіційно Південна Осетія визнавалася Росією як територія Грузії), та підготовка бази для військового вторгнення, повністю порушують пункти Сочинської угоди, якою від 1992 р. регулювалася ситуація в Південній Осетії. Уже навіть такі паралелі мають серйозно потурбувати грузинську сторону. За опитуванням громадської думки, проведеним неурядовим Націонал-демократичним інститутом США, 48% громадян Грузії вважають Росію реальною загрозою для їхньої країни.
 
Передвиборчі навчання.
Російська сторона побоювання грузинських політиків категорично спростовує. У військовому відомстві РФ не приховують, що навчання проводять загалом проти Грузії. Але мотиви пояснюють інакше – російська сторона мовляв, боїться грузинських провокацій під час Олімпіади в Сочі. Ця новина спливає у російських ЗМІ періодично з 2010 р. У лютому 2011 р. тодішній президент Росії Дмітрій Мєдвєдєв офіційно заявив: «Сили які будуть перешкоджати проведенню Олімпіади, мають нами певною мірою виявлятися і притягуватися до відповідальності, якщо мова йде про громадян нашої країни. Ви самі все розумієте, що тут існують певні проблеми, пов’язані з нашим сусідом – Грузією».
 
Крім небезпеки, що її несе Грузія для Сочинської олімпіади, ще одною причиною пильної уваги до військових навчань «Кавказ-2012», російська сторона називає грузинські передвиборчі перегони. «Напередодні виборів до парламенту Грузії необхідно розкрутити міф про російську загрозу. Не секрет, що саме цю карту режим Міхаіла Саакашвілі розігрує раз до разу для зміцнення своїх внутріполітичних позицій» - пояснив тво постійного представника Росії при НАТО Ніколай Кочуров.
 
Експерти згодні з твердженням, що надто інтенсивні військові навчання збройних сил Росії і парламентські вибори у Грузії пов’язані між собою. Але пояснюють зв’язок інакше. «Після парламентських виборів, призначених на 1 жовтня, грузинська опозиція виходить на вулиці з гаслами «У нас вкрали перемогу». А далі Бідзіна Іванішвілі… або таж Бурджанадзе звертається за допомогою, до нього поспішає якийсь там Кокойти – не обов’язково певний, знову таки умовний, - і Росія надає братерську допомогу. От цього російські силовики дуже хочуть. Маленька переможна війна їм дуже потрібна» - розповіла в інтерв’ю відома російська журналістка, письменниця та публіцист Юлія Латиніна.
 
Навіщо Кремлю маленька переможна війна – відповідь очевидна. Президент Путін ще не забув мітингів під час президентських виборів. Зрозуміло, в разі погіршання економічної ситуації в РФ, протести спалахнуть з новою силою, а в умовах коли Європейська комісія веде розслідування проти Газпрому, сподіватися на поліпшення не доводиться. А Грузія, яка поборола власну корупцію, для Путіна стала просто полудою на оці – порівняння з Саакашвілі виходить постійно не на користь президента Путіна. Те що країна з населенням у 140 млн населення, у вороги собі обрала Грузію з населенням менше ніж в одному Києві – не випадковість. Попри бравурні розповіді кремлівських стратегів з телеекранів нинішній стан російської армії такий, що навіть військове вторгнення у Білорусь, за умови що Білорусь воюватиме всерйоз може закінчитися для Кремля Фінляндією-40 (кращому разі), або Польщею 20-го (в гіршому). Навіть Чечні Росія змушена платити данину – протистояти чеченським бойовикам вона здатна тільки руками гвардійців Кадирова. За відповідну платню.
 
От тільки чи зробила Грузія висновки з війні «08.08.08»? Чи приготувалася вона до реальної оборонної війни і до дій в горах? Щи знову Європа вкотре ковтне нахабство Кремля? Відповіді на ці питання ми дізнаємося невдовзі. Наразі ж, у Грузії фаворитом передвиборчих перегонів з 37% підтримки, виступає пропрезидентська партія «Єдиний національний рух». Лідер опозиції Іванішвілі вже зловлений французами на переговорах з грузинськими ворами в законі. Грузинська поліція повідомляє, що через ворів в закрої намагаються здійняти на бунт зеків в грузинських в’язницях (саме для цього була запущена компанія про знущання в буцегарнях Грузії). А тим часом росіяни тренуються воювати.
 
Дмитро Калинчук
© Дракон [28.09.2012] | Просмотров: 7754
Метки: #Путін  #Медведєв 

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.1/40

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook