для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Капітуляція без бою


Капітуляція без бою
Напевно багато хто знає, що означає перевернутий прапор. Це – визнання капітуляції.
 

 
Перевернутий прапор можуть вивісити на полі бою – локальна поразка, над міською ратушею – ознака того, що місто здається на милість ворога.
 

 
А про яку капітуляцію (і перед ким?) йдеться, коли державним прапором затверджують перевернутий національний стяг?
 

 
Подивіться на перший малюнок і на прапори, які тримають леви. Бачите – вони жовто-блакитні.
 

 
Жовто-блакитний прапор. Ті, кому від сорока й більше мають пам’ятати, що в радянські часи прапор «буржуазних націоналістів» називали виключно жовто-блакитним, а патріотів і борців за волю України обзивали не інакше, як жовто-блакитними фашистськими прихвоснями.
 

 
Як так сталося, що в 1991  році був визнаний державним прапор капітуляції?
 

 
22 березня 1917 року Центральна Рада в Києві затвердила державний прапор УНР – жовто-синє полотнище. Таке розташування кольорів було прийнято згідно правил геральдики. На прапорі зверху розташовували колір гербової фігури, а знизу – колір поля. Якщо пам’ятаєте, то наш герб – жовтий Тризуб на синьому тлі.
 

 
Захопивши владу, гетьман Скоропадський з якихось міркувань перевернув прапор догори ногами (можливо тим самим визнаючи капітуляцію перед Німеччиною?).
 

 
Симон Петлюра, перебравши владу в Скоропадського, нічого змінювати вже не став. Тож синьо-жовтий прапор затвердили в проекті Конституції УНР, розробленої всеукраїнською національною радою в Кам’янці-Подільському у 1920 р.
 

 
Що цікаво - у грудні 1917 р. в Харкові утворився революційний уряд Радянської України, що не визнав Центральної Ради. На I з’їзді Рад України 11-12 грудня 1917 р. обрали ЦВК УНР і проголосили Українську Народну Республіку Рад робітничих, селянських, солдатських і козацьких депутатів. Прапором республіки було червоне полотнище з національним жовто-синім (!) кантоном.

 

Правда, слід зазначити, що уряд ЗУНР прийняв якраз синьо-жовтий прапор.
 

 
Можна, звичайно, не вірити в геральдичну містику, але подивіться на історію України від 1917 року.
 

 
22 січня 1919 року об’єдналися дві частини України, над якими вже майорів прапор капітуляції. Чим все скінчилося, ми всі чудово знаємо.
 

 
В 1991 році над державою замайорів все той же прапор капітуляції. Ми наперед здалися без бою. Ми капітулювали перед обставинами і перед історією.
 

 
Може настав час в боротьбі проти окупаційного режиму підняти над нашими головами жовто-блакитний прапор?
 
© R`n`R [24.07.2012] | Просмотров: 7366

2 3 4 5
 Рейтинг: 39.1/28

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook