пароль
помнить
uk [ru]

УКРАЇНСЬКА ПІСНЯ...(вперед в минуле)


УКРАЇНСЬКА ПІСНЯ...(вперед в минуле)
Світе тихий, краю милий,
Моя Україно,
За що тебе сплюндровано,
За що, мамо, гинеш?...
 
...Ой Богдане, Богданочку,
Якби була знала,
У колисці б задушила,
Під серцем приспала...
 
...Дніпро, брат мій, висихає,
Мене покидає,
І могили мої милі
Москаль розриває...
 
КИЇВ
2000 рік…

 
     27  червня 2000  року,  у переддень Дня Конституції України,  з ініціативи Всеукраїнського Товариства  «Просвіта»  імені Тараса Шевченка…  українство пікетувало Будинок Адміністрації Президента України у Києві та місцеві президентські адміністрації з вимогою захисту конституційних прав українців в Україні.
     Близько 300 представників «Просвіти», Педагогічного товариства імені Григорія Ващенка, Фонду імені Олекси Гірника, Українського Народного Руху, інших партій
і товариств зібралися на Банковій.
     Суть їхніх виступів зводилася до викладених у зверненні до Президента України
Л. Кучми, Голови Верховної Ради І.  Плюща, Прем’єр-Міністра України В. Ющенка, Голови Ради національної безпеки Євгена Марчука про захист конституційних прав українців в Україні, а сааме про ту ганебну реальність, у якій опинилося українство у своїй, віками омріяній державі: на десятому році незалежності народ брутально принижується у своїх національних і соціальних правах.
     "Після перших обнадійливих кроків у напрямі відродження України як великої європейської держави, сьогодні ми спостерігаємо безпрецедентний за масштабами та новий за формами наступ зросійщення на Україну, що розгортається як внутрішніми антиукраїнськими силами, так і зовнішніми, імперськи налаштованими культуртрегерами Росії  
     Українці сьогодні позбавлені можливості отримувати рідномовну інформацію та
культуру з телебачення і радіо, відсутній властивий для всіх держав світу національний спектр газет, журналів, гине українське книговидання.
     Замість того на нас щоденно звалюється російськомовний інформаційний потоп з екранів телебачення, УКХ станцій, прилавки завалені російською пресою та бульварною літературою. Знахабнілі мас-медіа-олігархи, при повному потуранні Президентської влади та Верховної Ради, перетворили засоби масової інформації України у свій, близький їхнім низькопробним смакам та шкурним інтересам російський медіа-світ. Вони цинічно і глумливо ігнорують права і потреби титульної нації, перетворили ЗМІ у п’яту колону сусідньої держави.
     Цілеспрямовано руйнується українське мовне середовище. Неприкриту підривну діяльність супроти Української держави здійснює Московська церква.
     Українозневажництво,  україноненависництво набувають в Україні вже й кривавих форм, прикладом чого стало недавнє вбивство у Львові за українське слово, за українську пісню відомого композитора Ігоря Білозіра. Учасники пікетування заявили про своє небажання миритися з дискримінаційними явищами в Україні стосовно титульної нації і зажадали від Президента, від усіх структур влади вжиття негайних та ефективних заходів на виправлення ненормального становища українців в Україні, належного втілення у життя положень Конституції України, зокрема:
 
1. Захисту конституційних прав титуль-
ної нації в Україні.
 
2. Визнання незадовільним стану фун-
кціонування української мови в усіх сфе-
рах суспільного і державно-політичного
життя та рішучих дій ПрезидентаУкраїни,
гаранта Конституції України з вимогою
забезпечити виконання статті 10 Консти-
туції України як норми прямої дії.
 
3. Посадові особи, державні службовці
усіх рангів, депутати усіх рівнів неухиль-
но повинні виконувати рішення Конститу-
ційного Суду України від 14 грудня 1999
року щодо обов’язкового застосування
української мови органами державної
влади, їхніми посадовими особами, а та-
кож у навчальному процесі в освітніх зак-
ладах України,  у сфері обслуговування
тощо…"
 

ЗАПОРІЖЖЯ
2000 рік…

 
     "У пікетуванні взяли участь 146  чоловік. На площу перед облдержадміністрацією їх вивело усвідомлення того, що конституційне законодавство виконується в Україні украй незадовільно. Залишаються незабезпеченими соціальні права наших громадян,  наростають дискримінаційні тенденції стосовно духовних, культурних та мовних прав титульної нації — українців.      Намагання Запорізької міської ради поставити втретє на порядок денний мовне питання — про надання російській мові державного функціонування в Запоріжжі — є не лише антиконституційним актом, але й засвідчує, що державний орган місцевої влади перетворився на  «п’яту колону» в місті і виконує антидержавну, деструктивну роль у житті реґіону.  Хіба не злочин омосковщити козацьку землю, де гартувалася національна свідомість українців?
    Учасники пікету вважають, що всі гілки державної влади України зобов’язані:
—  вжити рішучих заходів до припинення масових і грубих порушень національних прав українців;
—  виконати Постанову Кабінету Міністрів України від 8 вересня 1997 року
№ 998 про «Комплексні заходи щодо всебічного розвитку і функціонування укра-
їнської мови»;
— ліквідувати російськомовну сторінку в українському паспорті та поновити гра-
фу «національність»;
— привести кількість українських шкіл у відповідність із процентним складом ук-
раїнців;
— забезпечити навчання в усіх вищих та середніх навчальних закладах держав-
ною мовою;
—  усунути символи вже не існуючої імперії, колоніальні знаки, назви вулиць,
площ, підприємств;
— 80 відсотків масової інформації мають бути українськомовними;
—  повернути Печерську лавру Українській православній Церкві — це святиня
українців,  а не московських попів."
СЛОВО ПРОСВІТИ
http://slovoprosvity.org/pdf/2000/2000-73.pdf
 
ЗАПОРІЖЖЯ
2012 рік... 5 липня...

     Сьогодні запорізька громада зробила крок до свободи і демократії.
Під проводом Запорізької «Просвіти» зібралися небайдужі люди сказати «ні» русифікації України. Їх не було багато, але вони відстояли своє право не бути бидлом.
 

 

 
    " Пікет організований Запорізькою «Просвітою» біля облдержадміністрації пройшов досить таки напружено. Міліція застосувала силу для розгону просвітян, у дворах чергували загони «Беркуту» і спецпідрозділи готові силою знести учасників мовного протесту з місця проведення. Голова ЗОО ВУТ «Просвіта» ім.. Т.Шевченка Олег Ткаченко, організатор акції прикував себе ланцюгами до металевого пандусу, до пана Олега приєднався просвітянин Святослав Щербина з шестирічним сином, які замотали себе ланцюгами в знак підтримки голови «Просвіти» та протестуючи проти свавілля антиукраїнської влади.
 

 

 

 
     Почався збір підписів: «Запорожці - сьогодні нас вбивають. Захистимо себе від геноциду з боку олігархів та бандитів з партії регіонів, відстоїмо право нації на рідну мову - за для ще живих наших дітей», підняли плакати на захист рідної мови. Міліція почала відбирати у людей плакати з мовною символікою та конфіскували просвітянський прапор. Ганялися по всій площі за тими, хто не хотів добровільно віддавати знаряддя, плакати з лозунгами.
 

 

 

 

 
     Раптом міліція, спеціальними щипцями почала рвати товстий металевий ланцюг і від’єднавши його від пандуса потягнули, як кримінального злочинця, голову Запорізької «Просвіти» до міліцейської машини. Люди перешкоджали ганебним діям міліції, лягали під колеса автомобіля, але міліція забрала Олега Ткаченка у відділок, де його там же звинуватили у неіснуючих порушеннях.
 

 

 

 

 

 

     А люди продовжували висловлювати свої протести і не розходились майже до самого вечора. Ближче до 19-00 активісти «Просвіти» прямо з майдану прийшли під двері суду де розглядалася, справа щодо дій О. Ткаченка. І чекали поки той вийшов під загальні оплески, в козацькому вбранні та з залишками ланцюгів на тілі."
 
Голова ЗОО ВУТ «Просвіта» Ткаченко Олег.
Прес-центр ЗОО ВУТ «Просвіта» Єгорова Галина.
 
     Не зважаючі на бажання влади обезголовивши мітінг,  розпорошити пікетчиків,  перемога безперечно, в цей раз була на боці протестувальників. Втративши керівництво - народ самоорганізувався і попри міліцейські препони продовжив протест. Більше того! Провівши багатогодинну акцію, просвітяни поїхали до злочинного суду, де переможно зустрічали свого героя .
Жодна політична партія в протесті не приймала участі.
Жодного депутата...
 

 
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=K0JO5up7xpQ
 
Не спи, вставай народе!!! Бери до своїх рук свою долю, і долю своїх дітей!
Щоб не вийшло як попереджав кобзар:
 
"А тим часом перевертні
Нехай підростають
Та поможуть москалеві
Господарювати,
Та з матері полатану
Сорочку знімати.
Помагайте, недолюдки,
Матір катувати."
 
Т. Шевченко
 

 
Автори світлин:
- Галина Єгорова,
- Наталія Бойченко,
- Павло Веселков,
- Костянтин Мороз.
Автор відео:
Константин Кулаков.
 
Всім Щира подяка!!!
© ЗЕЛЕНЯР [06.07.2012] | Просмотров: 3094

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.4/40

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Войти или зарегистрироваться



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Забыл пароль :: Регистрация
пароль
помнить