для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Крах люмпенської слами, або дещо про зелену травичку


Крах люмпенської слами, або дещо про зелену травичку
Мені вже якось доводилось констатувати, що владний Олімп у нас окупували люмпенізовані за своєю сутністю персонажі,  головною суспільною опорою котрих є теж люмпен – тільки менш вдалий і меткий, ніж його владоможні аналоги.
 
В цьому якраз і криється головний суспільно-політичний парадокс нашого буття,  коли суперзаможна, надкорумпована верхівка утворила сламу (кримінальний сленг, означає угоду) із жебрацько-люмпенізованими низами.
 
Але ця химерна ідилія, судячи із стрімкого падінню рейтингу ПР, перебуває на межі краху.
 
А почалось все із того, що дорвавшись до влади ці люмпен-мудрагелі в першу чергу стали контрапупити соціально-близьких.
 
Дивну історію, свідком котрої він випадково став на самому початку регіоналіади, повідав мені один приятель.
 
В минулому працівник однієї із правоохоронних структур, а нині адвокат мій приятель  у якійсь справі завітав до свого колишнього колеги, котрий подавшись свого часу до ПР досить серйозно піднявся у місцевій ієрархії біло-блакитних.
 
Принаймні на той момент він курував розподіл солодких чиновних посад в одному із найпринадливих в сенсі баксо-шинкування харківських районів.
 
З’ясувавши, що йому було потрібно і ввічливо вислуховуючи фінальний спіч свого колеги про те, як надовго і всерйоз регіонали прийшли до влади із усіма для друзів перспективними, а для ворогів неприємними  наслідками від цього факту, мій приятель був зазбирався відкланятися, аж тут до кабінету просочився помічник куратора.
 
Далі ж відбувся приблизно такий діалог:
 
- ???, - поглядом запитав помічник у боса, заледве кивнувши головою в бік гостя.
 
- Кажи, - поблажливо махнув рукою бос, - мовляв, свої.
 
- Я оце перетер із старим прокурором. Клянеться служити вірою і правдою…
 
- Вони зараз усі клянуться…
 
- …і готовий занести за  довіру.
 
- Скільки?
 
- Двісті п’ятдесят.
 
- А новий скільки обіцяє?
 
- Сто п’ятдесят.
 
Бос на хвильку задумався. А потім розпорядився:
 
- Значиться, так. Візьмеш і зі старого, і з нового по триста.
 
- А кого рекомендуватимемо?
 
- Поки нікого. Залишимо старого, а через пару місяців пошлемо його на хутір метеликів ловити і рекомендуємо нового.
 
- А якщо старий почне рипатись?
 
- А рипнеться пояснимо:  хай дякує, що взагалі по світу босим із голим задом не запустили. Та й про перспективу спостерігання заслуженого пенсійного життя в клітинку можна натякнути…

 
На тому й порішили.
 
Мій же приятель, потім дивувався: «Невже вони не розуміють, що за такого безпридєлу, наживаючи на рівному місці ворогів, вони довго не втримаються?»
 
Втім дивуватися немає чому. Бо відбувся процес масового проникнення у владні структури активних виразників люмпенської психології, що сповідають лише одну ідеологію – БАБЛО і ВЛАДА!
 
З особливою наполегливістю вони прагнуть закріпитися у будь-яких владних лакунах близьких до перерозподілу, головно кримінального та напівкримінального штибу.
 
І головне для них – це хапнути зараз, негайно, із будь-кого, хто під руку потрапить. А що потім буде, хоч трава зелена не рости…
 
Але на той момент свавілля лише починалось.  
 
І мова не лише про контрапуплення так званої опозиції (тим паче, схоже, що остання  і сама себе зведе на нуль без сторонньої допомоги) чи репресії проти деяких її провідників, чи тотальне згортання усіх існуючих в дорегіональний період громадянських прав і свобод, або ж утиски антирегіонально налаштованого масиву пересічного народонаселення, а особливо  його найбільш активної частки.
 
Цьому дивуватися навряд чи варто. Протистояння влади і опозиції із одночасним намаганням поставити одне одну у найнезручнішу позицію, перманентна боротьба за звуження/поширення спектру прав і свобод поміж державою та громадянським суспільством навіть для країн демократичних справа звичайна.
 
Тільки відбуваються усі ці процеси  за сталими, давно перевіреними, так званими цивілізованими правилами.
 
А позаяк у регіональному виконанні наша країна давно вже не демократична і така, що чим далі тим швидше скочується до авторитаризму, той правила ті зовсім не цивілізовані.
 
Що, саме по собі, не є в перспективі для влади аж надто gut, бо радикалізує, революціонізує, і що не дивно - люмпенізує значну частину носіїв антирегіональних настроїв…  
 
Дивує інше. Навіть авторитарно-тоталітарні режими репресуючи опозиційну верхівку та її активістів, як правило, пересічний її електорат особливо не утискають, а навіть намагаються в той чи інший спосіб заохотити. Не кажучи вже про своїх прихильників.
 
Навіть нацистський режим у Німеччині, репресувавши комуністичну та соціал-демократичну верхівку та їх активістів, іншу супротивну пересіч заохотив, хоча би наданням робочих місць та ліквідацією безробіття і підняттям соціальних стандартів.
 
Не кажучи вже про певні преференції своїм прихильникам.
 
Інша справа за рахунок кого і чого та в який спосіб це робилось, але саме із підняттям рівня життя багато-хто із дослідників пояснює феномен «німецького дива» у середині 30-х рр.. м. ст.
 
В Україні ж соціально-економічного «регіонального» дива не трапилось і навряд чи його слід очікувати..
 
Бо замість обіцяного «покращення сьогодні», відбулось реактивне моментальне погіршення, котре чи не в першу чергу зачепило інтереси основних електоральних груп самого Януковича і Ко.
 
Це стосується і так званих пільговиків (афганці, чорнобильці); і маси пересічних бюджетників ( в першу чергу гуманітарної сфери – лікарі, освітяни); і пенсіонерів; і, висловлюючись марксистсько-ленінським сленгом, пролетарів (шахтарів, металургів, машинобудівників), котрі замість нових робочих місць та підвищення зарплат, отримали «стабілізацію» останньої  і зріст безробіття.
 
Не слід забувати і про дрібний та середній бізнес, котрий податковим котком фактично розчавив уряд Яновича. Тим, хто стверджуватиме, що це не «регіональний» електорат, повідомляю.
 
По-перше, значна частина представників цього бізнесу, а особливо суто виробничого його різновиду, якраз мешкає і діє(діяла) саме в Східно-Південному ареалі України і в своїй більшості до часу симпатизували і віддавали голоси  якщо не Януковичу та ПР, то Тігіпко із екс-СУ. Що як виявилось – один і той же предмет, тільки в профіль.
 
По-друге, до подібних уподобань так званий креативний клас не в останню чергу спонукала свого часу специфічна «турбота» за нього тоді прим’єр - міністра, а нині мешканки сумновідомої Качанівки.
 
До цього ряду можна додати і опальних олігархів, і прокинутих союзників, і обділених однопартійців і багато кого ще…
 
Але, як на мене, особливо ображеним на Янека із Ко нині є найголовніший його електорат – це маса  люмпенізованих маргіналів, котрі не те що дешевого газу чи зливи улюблених оселедців івасі за викидним цінами так донині і не дочекались, але й обіцяної, хоча би позірної дружби і любові із Москвою чи зміни статусу російської мови так і не спостерігають.
 
Але особливо дратує цю публіку, що в своїй переважній більшості їм так і не пощастило перейнятися своїм улюбленим заняттям – нічого не робити і гребти під себе. Бо навіть в усій Україні стільки солодких посад не існує, аби хоча би усіх донецьких задовольнити.
 
Та й не кожного посадовиш на таке місце, бо воно передбачає не лише «гребти», але й «ділитися» із господарями. А от останнього люмпен дуже не любить та й через свою сутність просто не здатен.
 
Але розлючений здатен на інше…
 
В одному із коментарів на минулий матеріал, хтось стверджував, що на якісь радикальні дії наш народ не здатен, бо по своїй природі мирний і лагідний.    
 
Так ми доброзичливі і привітні, але за нормальних умов. А нинішню ситуацію нормальною навряд чи хто ризикне означити. Мало того, мова не лише про народ в цілому, але й про люмпенізовану, здатну відповісти на свавілля свавіллям, значну його частку.
 
Тому на останок моя порада нинішнім владоможцям. Фільтруйте базар, панове.  
 
Бо якщо відповідь Ландика-старшого на невинне питання, на стобіса нардепу стільки помічників? – комусь ж треба документи носити, – із таким виглядом, що не панська це справа, може викликати лише веселий сміх. То часто-густо згадувані міркування Азарова про користь капусти мусили б викликати не дуже приємні історичні асоціації.
 
Нагадаю. Наприкінці XVIII ст. комендант французького міста Діжон у відповідь на ремствування знедолених і зголоднілих городян кинув сакраментальну і рокову для нього фразу: «Трава в полі вже виросла – йдіть і жеріть!»
 
Трапилось це напередодні Великої Французької революції. А самого ж коменданта розлючені городяни невдовзі повісили, попередньо напхавши йому в рота оту саму травичку…
 
Валерій Семиволос, вільний журналіст, Харківська обл., село Губарівка, Товариство, Малого Кола»
 
УП
© strelok57 [11.04.2012] | Просмотров: 6555

2 3 4 5
 Рейтинг: 45.1/26

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook