пароль
помнить
uk [ru]

Іноземці купують українську політику?


Іноземці купують українську політику?
Початок тут або тут
 
Громадські організації та рухи не дадуть про себе забути, адже вибори з кожним днем все ближче. Прочитав на «Телекритиці» статтю «Рух «Чесно» відзвітувався за перші витрачені кошти». От ми поговорили про громадську ініціативу «Новий громадянин», аж тут і один з їхніх партнерів – рух «Чесно», неначе виправдовуючись, прозвітував про своє фінансування.
 
Після аналізу кількох показників із наведеного звіту, в автора, перш за все виникло питання: хто «музику оплачує»? Бо залежно від цього буде звучати відповідь, хто її замовлятиме і яку.
 
Так от, організаторська робота аж 9 (!) спеціалістів ГО «Центр ЮЕЙ» в рамках руху ЧЕСНО виконується за фінансової підтримки UNITER (PACT, USAID). Розмір оплати – трохи більше 63 тисяч доларів США, куди входить зарплата, оренда офісу, тощо.
 
Ще трохи більше 7 тисяч доларів – створення та забезпечення функціонування сайту руху, хоч, судячи з дизайну, за нього явно переплатили вдвічі. Далі йдуть дані про заходи, які були проведені задарма (саме так виділено в тексті, аби і справді здалося, що все зроблено безкоштовно). Один з аргументів: «Модерував захід гуру полуночних брейнстормів Антон Білецький – безкоштовно».
 
Довідка: Антон Білецький – експерт-стратег «програм ПАКТ, «Новый гражданин» і ще зо двох десятків подібних. Після цього ще залишаються якісь питання щодо «безкоштовної» участі подібних «експертів»?
 
До речі, ось витяг з одного із «шедеврів» Антона Білецького: «…вирус отличается от обычной рекламы тем, что достаточно “точечного” его запуска в каналы, чтобы его дистрибьюция стала заботой потребителя, желающего показать свою интересную находку всем своим знакомым и тогда кроме того, что затраты создателей на дистрибьюцию рекламы минимальны, реклама проникает в короткий срок максимальному количеству представителей целевой аудитори». Про граматичні помилки доводиться промовчати, а ось сама ідея поширення своєї так званої «точки зору» (читай – реклами) вельми цікава…
 
Копнувши трохи глибше з приводу фінансових «донорів» ГО «Центр ЮЕЙ», бачимо, що одним із його партнерів є Міжнародний фонд «Відродження». Він, у свою чергу, входить до заснованої Джорджем Соросом мережі Фундацій Відкритого Суспільства, що складається з національних і регіональних фондів у понад 30 країнах світу, в тому числі в Африці, Центральній і Східній Європі та на території колишнього Радянського Союзу. Це інформація з офіційного сайту «Відродження».
 
Той факт, що місією Міжнародного фонду «Відродження» є фінансове й організаційне сприяння «становленню відкритого, демократичного суспільства в Україні шляхом підтримки значущих для його розвитку громадських ініціатив», ніхто не сумнівався. Питання: з якою метою? Благодійність? На Джоржа Сороса це не дуже схоже. А ось на що схоже – так це на спробу заробити на суспільних проблемах, адже в каламутній воді легше рибу ловити. Ситуація з першою хвилею світової кризи і непристойним на цьому фоні збагаченням шанованого «філантропа» (на 8 мільярдів доларів) – наглядний тому приклад.
 
Та ось хоч би ситуація з рухом «Чесно». Чорним по білому в їхньому звіті написано: «Нещодавно ми отримали гарну звістку від Комітету Виборців України, що [він] очолить етап дослідження депутатів на відповідність критеріям. Роботу їхньої аналітичної команди з понад 30 спеціалістів, сформованих в тому числі з регіональних активістів-аналітиків, оплатить Фонд Відродження у розмірі 185 000 грн.».
Хто ці «спеціалісти» і як вони будуть «фільтрувати» кандидатів? І як же при цьому бути із заявами щодо невтручання в політику?
 
Ще одним дуже цікавим «інвестором» є раніше скромно згадане «Незалежне (вдумайтеся!) агентство Федерального уряду (!) США» – USAID. Відкриті джерела нам прямо кажуть, що агентство здійснює «допомогу» від імені Американського народу, до того – досить давно: з 1961 року. Тобто, з моменту, коли потроху почала руйнуватися «залізна завіса». З того часу з’явилася нагальна потреба впливати на обстановку в кожній конкретній країні за допомогою місцевих «громадських організацій», «незалежних медіа» і т.д. Тільки встигай гранти видавати, а охочих їх освоїти завжди вистачало. А керує цією «незалежною» організацією людина, котра призначається особисто Президентом США. Ось такий серйозний рівень.
 
Висновок напрошується сам собою: не все те, що синьо-жовте, то національне. Бо за вкладені кошти інвестор може захотіти отримати результати. Якими будуть його бажання – залишається тільки гадати, але, повторюся, це не дуже схоже на благодійність.
А от на що схоже, так це на спроби взяти ситуацію в Україні під контроль будь-якими методами – «громадською активністю», насадженням замісної терапії, появою «незалежних» ЗМІ, які невтомно, день за днем, співатимуть про демократичні цінності за чужий кошт.  
 
Єдине, що обнадіює – це коментар під статтею на «Телекритиці»:
«Meesha // 01.03.2012 18:21:05
Поздравляю господ грантоедов с успешным освоением фондов. Денег там еще много, дерзайте.»
 
Краще і не скажеш.
© Octopus [05.03.2012] | Просмотров: 2267
Метки: #Ющенко  #Яценюк 

2 3 4 5
 Рейтинг: 26.4/20

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook