для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Майдан – не можна!


Майдан – не можна!
До сьомої річниці Помаранчевої революції, самий справедливий у світі Київський окружний адміністративний суд заборонив святкувати День Свободи. Позов, який вдовольнив суд, подала Київська міська державна адміністрація. Таким чином влада сама розписалася – вона до сказу боїться повторення подій листопада-грудня 2004 року. Вона щомиті чекає як навіть святкування революції минулої, з легкістю переросте в революцію нову.
 
Не дивно, що забороні Помаранчевої революції надали вигляду внутрішньої справи столиці. У такий простий спосіб влада вмила руки. Ніхто не зможе сказати, наче вказівку не святкувати День Свободи віддали з Банкової. Київська державна адміністрація відміняти річницю Майдану-2004 теж не сама домислилася.
 
Вже відомо, що з відповідним проханням до мерії звернулися Управління державної охорони України та Головне управління МВС України у місті Київ. Держохорону засмутив той факт, що акція громадян перешкоджатиме нормальному функціонуванню органів державної влади України, безпеці посадових осіб та об’єктів. З міліцією – ще цікавіше. Там були стурбовані з приводу «проведення з 21-00 21.11.2011 акцій зі встановленням наметів на Майдані Незалежності, прилеглих вулицях Хрещатика, Городецького, Інститутській, Михайлівській з нагоди відзначення Дня Свободи, річниці помаранчевої революції, та періодичних походів громадян до будівель Адміністрації Президента України, Верховної Ради України і Київської міської державної адміністрації. Заявлена в повідомленнях кількість учасників 30 та 10 тис відповідно». За твердженням МВС, саме про таку акцію повідомляли координатор Комітету визволення політв’язнів М. Коханівський та голова Всеукраїнської громадської організації «Коаліція учасників помаранчевої революції» С. Мельниченко.
 
Іншими словами організатори святкування Дня Свободи підготували ґрунт не багато не мало – для нового Майдану. Організатори відвертим текстом заявили владі, що вони мають намір зайняти величезні площі, поставити намети, та демонструвати владі громадську непокору всіх небайдужих громадян. От тільки чи зібралися б громадяни на цю акцію?
 
Розчарування у попередній революції та тягар щоденних особистих проблем, вже зробили українців  абсолютно байдужими до будь-яких форм політичної боротьби. Статистика відмічає дивовижні тенденції. Демонструючи високий рівень протестних настроїв, пересічні українці тим не менш не поспішають долучатися до акцій громадянської непокори. Люди не вірять вже ані політикам, ані громадським діячам. Люди дуже часто куплялися на полум’яні заклики, і не менш часто спостерігали як черговий «народний трибун» на їхньому горбу в’їхавши у владу, натхненно облаштовує власний добробут. Людям не кортить привести у владу ще одне базікало і знову наступити на вже набридлі граблі.
 
Щоправда за період влади «регіоналів» масові акції протесту траплялися не раз – Податковий майдан, акції протесту чорнобильців та афганців, тощо. Але наймасовіші з цих акцій відбувалися не під політичними гаслами. Підприємці рік тому виступали не за зміну влади – лише за відміну першої редакції Податкового кодексу. Так само афганці та чорнобильці нині протестують не проти політичних репресій і не за рівноправний доступ до виборчого процесу всіх партій без винятку – їх цікавить тільки збереження попередніх обсягів їхніх пенсій.
 
Ані мітинг проти підписання Харківських угод, ані акції на захист екс-прем’єра Юлії Тимошенко численністю учасників похвалитися не могли. Проте навіть якщо тепер святкувати День Свободи не прийде взагалі ніхто, організатори заходу можуть сміливо вважати себе переможцями. Нажахати владу їм уже вдалося.
 
Своє прохання до Київської держадміністрації, Головне управляння МВС у Києві обґрунтувало так: «необхідно констатувати високу вірогідність виникнення протистояння та конфліктних ситуацій між їх учасниками, а також конфліктів із нарядами міліції». Про конфлікти між учасниками – смішно. Під час Майдану-2004 коли на вулицях були сотні тисяч людей, ніяких конфліктів не сталося. Отже турбують міліцейське керівництво насправді саме конфлікти з працівниками міліції. Які, як знову таки свідчить досвід 2004 року, можуть статися лише в одному випадку – якщо міліцію кинуть на розгін акцій протесту.
 
Влада розписалася – вона панічно боїться повторення Майдану. Влада не намагалася заборонити святкування річниць жодних суперечливих дат історії. Київську владу закликали заборонити ходу пам’яті вояків УПА – але хода відбулася. Владу просили заборонити святкування Жовтневого перевороту 1917 року, але комуністам виконувати їхні містичні обряди влада не заважала. Все це – можна. Всі ці події – у минулому. Від подібних акцій влада загрози не відчуває.
 
А от Майдан «регіонали» пам’ятають дуже добре. І не тільки Помаранчеву революцію. Влада пригадує акцію «Україна без Кучми». В пам’яті Банковій ще свіжі акції підприємців, коли президенту довелося особисто їхати до протестувальників у наметове містечко. Влада відчуває загрозу від збирання великої кількості людей в центрі столиці з метою висловити чинним можновладцям своє невдоволення.
 
Майдану влада – боїться. І тому Майдан – не можна.
 
Дмитро Калинчук
© Дракон [22.11.2011] | Просмотров: 6734

2 3 4 5
 Рейтинг: 47.6/68

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook