для старых юзеров
помнить
uk [ru]

ЧИ ТИСНЕ ЄВРОПА НА УКРАЇНУ?


ЧИ ТИСНЕ ЄВРОПА НА УКРАЇНУ?
ЧИ ТИСНЕ ЄВРОПА НА УКРАЇНУ?
 
   Останнім часом з вуст членів Партії Регіонів лунають обурливі заяви, ніби  Європа тисне на Україну, втручається у її внутрішні справи, ставить ультиматуми і т.п.
Чи дійсно так воно є?
Викласти своє імхо з цього питання мене  спонукав перегляд шоу Савіка Шустера.
Підіграючи владній партії і імітуючи при цьому неупередженість, він сам на початку програми вживає вираз у контексті нібито доконаного факту: «ДАВЛЕНИЕ со стороны Европейского Союза». Але це мене поки не насторожило. Мене здивувала постановка питання для опитування глядачів:
« Имеет ли право Евросоюз НАВЯЗЫВАТЬ свои правила Украине ?»
Звичайно, що ні, пане Шустере! На таке «шустре» питання відповість будь-яка здравомисляча людина. Ніхто,-  ні ЄС, ні Росія, ні будь-хто інший не має права НАВ’ЯЗУВАТИ Україні СВОЇ правила.
Далі на підмогу такому розумінню справ приходить Анна Герман, яка заявляє, що Європа розмовляє з Україною на підвищених тонах як вчитель з учнями. Треба надати Анні Герман належне за те, що у неї (єдиної в ПР) є справжні ораторські здібності і зовнішня толерантність, за якими легко приховувати брехню. Тому не дивно, що, розповідаючи про тиск і втручання Європи у внутрішні справи України, вона на доказ не навела жодного прикладу. Очевидно під тиском регіонали вбачають заяви європейських (зверніть увагу на те, що не тільки європейських) країн, що стосуються питань переслідування режимом Януковича опозиції, особливо у контексті суду над Тимошенко. В такому разі розглянемо ті заяви на предмет тиску. Оскільки мова йде про Європу, не будемо брати до уваги реакцію США, Австралії чи Канади.
 
"Ми надзвичайно стурбовані повідомленнями про сьогоднішні події в Печерському суді, що завершилися арештом Юлії Тимошенко, лідером партії Батькивщина. ЄС і інші міжнародні партнери України постійно підкреслювали необхідність справедливого, прозорого і незалежного судового процесу для уникнення якого-небудь сприйняття політики виборчого правосуддя. Сьогоднішні події стали причиною стурбованості відносно полягання верховенства права в Україні"
(Зі спільної заяви Верховного представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президента Європейської комісії Кетрін Ештон (Catherine Ashton) і європейського комісара з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефана Фюле
 
“Я стривожений новинами про рішення суду затримати колишнього прем’єр-міністра Ю.Тимошенко. Контекст та умови створюють стурбованість щодо політичної природи цього рішення, а також щодо застосування верховенства права в Україні”.
(Президент Європарламенту Єжи БУЗЕК)
 
"У нас виникають сумніви щодо цього судового процесу ".
(Заява французського МЗС).
 
"Я здивована, що взагалі дійшло до арешту Тимошенко, оскільки це однозначний симптом того, що сучасний український естаблішмент боїться її дії перед виборами, які для України будуть вирішальними, Це, по суті, ще один доказ того, що сучасна влада на виборах, що наближаються, не хоче мати якої-небудь конкуренції, що вона намагається перешкоджати опозиції спілкуватися зі своїми виборцями".
(Посол Европарламенту Зузана Ройтова).
 
"Ми виражаємо заклопотаність у зв'язку з рішенням Печерського районного суду в Києві заарештувати Юлію Тимошенко».
(Заява Міністерства закордонних справ Польщі).
 
"Ми зустріли новину про арешт сьогоднішнього лідера української опозиції Юлії Тимошенко з великою стурбованістю. Існує великий сумнів у тому, що затримання є співмірним її поведінці. Подальше зміцнення цього враження було б значною перешкодою для зближення України з Європейським Союзом ".
(Віце-міністр, міністр закордонних справ Німеччини Вернер Хойер.)
 
І т.д. і т.п.
 
Тут  європейські політики висловлюють недовіру стосовно верховенства права в Україні і стурбованість арештом опозиційного лідера. Але де тут втручання, ультиматуми  чи тиск?
Можливо під тиском маються на увазі заяви на кшталт цієї:
 
"Ми говоримо відкрито, що ми не можемо собі уявити ратифікації Угоди про асоціацію з Україною за ситуації, коли судова система в Україні не працює, і до тих пір, поки колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко знаходиться у в'язниці".
(Прем'єр-міністр Чехії Петро Некас).
Може у подібних заявах регіонали, з Шустером вкупі, побачили тиск і втручання у внутрішні справи чи нав’язування Україні своїх правил? В такому разі розглянемо суть цієї різкої заяви. Про що йде мова?  Мова йде про Європейський Союз і і шанси потрапити туди Україні. При цьому регіоналам і Шустеру нагадаємо, що на відміну від Росії, яка за вуха тягне Україну у її митний союз, Європа навпаки завжди до подібного ставилася виважено і обережно, і приймати Україну в ЄС ніколи не поспішала. А от той факт, що вона вимагає від країн, які самі просяться в ЄС, дотримуватися правил цієї асоціації, зовсім не означає,  що вони ці правила комусь нав’язують. В даному разі в арешті опозиційних лідерів України Європа ОДНОСТАЙНО побачила політичний мотив ( неважливо, - правильно це, чи помилково на чиюсь думку). Європа розглядає це як переслідування опозиції і сумнівається у питанні верховенства права в Україні. Демократія і верховенство права є однаковою умовою і правилом для всіх членів ЄС. Тому не дивно, що це правило розповсюджується і на країну, яка проситься в ЄС, оскільки це є одним з критеріїв вступу. Отож, те, що пані Герман вважає ультиматумом, насправді є вимогою, умовою, одним з критеріїв для країни, яка проситься в ЄС. Виходить приблизно так: "Або виконайте умови і тоді просіться, або не виконуйте, але в такому разі не претендуйте на вступ".  Саме в таку формулу вписується і вимога Європи декриміналізувати статтю сталінських часів, за якою засудили Тимошенко (з чим НА СЛОВАХ публічно погоджується і Янукович). То хіба це тиск?  І якшо з цієї причини відкладають поїздку президента України в Брюсель, то також мають  право не питати в України - чи запрошувати її, чи ні. І навіть терміни виконання вимог вступу, про які говорила А.Герман, тут є не тиском, а умовою, де Україна має вибір, - виконувати, чи відмовитись від європейської інтеграції. Отож, Європа має право вимагати від України дотримання європейських стандартів за умови, якщо та хоче в ЄС. Гіпотетичне порівняння пані Герман з її приходом в гості на 5 канал і вимога змінити там ведучого є абсурдним з тієї причини, що це не Європа  прийшла в гості до нас в країну міняти наші правила, а лиш ставить умови, за яких Україна може прийти до Європи в гості. Пані Герман не відчуває в цьому різницю?
      Отож, порадимо пані Герман не перекидати усе з хворої голови Януковича на здорову голову європейських політиків.
А Савіка Шустера хотілось би спитати наступне. Він, маючи громадянство Канади і Італії, приїхав в Україну, де українські  закони (правила) в чомусь різняться з канадійськими чи італійськими. Але чи значить це, що вимоги дотримання цих правил ( яке стосується усіх) – це якесь незаконне вольове вибіркове нав’язування, приниження його гідності і вручання в його особисте життя?
А тепер ще раз нагадаю питання Савіка на його шоу:
« Имеет ли право Евросоюз НАВЯЗЫВАТЬ свои правила Украине ?»
Питання поставлене у вигляді констатації факту втручання у внутрішні справи країни. Постановкою саме подібних питань телебачення НАВ'ЯЗУЄ піплу упереджену чиюсь думку і зомбує лохокторат. Мета очевидно така: в кінці сказати - "Дивіться, народ не підтримує позицію і  дії  Євросоюзу і погоджується з думкою ПР". Шустер, якщо вважає себе професіоналом,  мав би знати, що за правилами журналістської етики не можна в опитуваннях ставити оцінювальні вислови, які впливають на відповіді.
Але, попри маніпуляції з постановкою питання, результат голосування був неочікуваний для авторів питання. Шустеру не вдалося обдурити людей. Очевидно тому, що аудиторія розкусила його підтекст. Та й, зрештою, в окремих випадках світова громадськість вправі тиснути на певні політичні режими у випадку порушень прав людини. Для цього є різні методи, - від дипломатичного тиску - до економічного чи навіть військового. І Рада Безпеки ООН не раз таке практикувала.
Якби «самая свободная программа страны» була справді неупередженою, це питання звучало би так:
« Имеет ли право Евросоюз требовать от стран, желающих к нему присоединиться, соответствовать единым критериям этой ассоциации  и придерживаться ее правил ?»
Або на крайній випадок:
"Имеет ли право Евросоюз оказывать дипломатическое давление на страну, которая желает к нему присоединиться, но, по его мнению, не отвечает европейским стандартам демократии?"
І відповідь Шустеру (який останннім  часом почав "кисельовозувати" свою програму і став співучасником згортання демократії)  була би ще інакшою.
А Януковичу треба радіти, молитися і робити висновки, аби йому такий зовнішній вплив з часом не змінився на внутрішній, лиш за лівійським чи румунським сценарієм.
Отож, не треба, панове, нам на вуха локшину вішати! Вішайте її у вузькому колі однопартійцям, таким, як Ваш Янукович.
© Даяна [23.10.2011] | Просмотров: 4255
Метки: #Герман  #Шустер 

2 3 4 5
 Рейтинг: 45.1/43

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook