для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Надра-пан


Надра-пан
Регіонали у Європі стверджують що вирок Тимошенко – це крок необхідний для розірвання газових угод з Росією. Зрозуміло, щирість регіоналів – це тема для анекдоту, але в даному випадкові цілком ймовірно, що вони не брешуть. Вони справді намагаються розірвати угоду з Росіянами і здобути газ по меншій ціни – це правда. Але це – не вся правда. Співаючи вголос про зміцнення «енергетичної безпеки країни» регіонали можуть розгорнути непоганий бізнес на український надрах.
 
Позиції Газпрому нині на оптимізм не надихають. Кілька європейських компаній вже зараз через Стокгольмський суд здійснюють операцію «примушення Газпрому до низької ціни на газ». Всупереч бравурним заявам Москви про збільшення поставок газу до Німеччини, тевтонці більше газу купляти і не думають. І от останні новини. В європейських офісах Газпрому місцева поліція провела обшуки. У Лондоні розпочався судовий процес по справі Литвиненко.
 
Дрібниці життя. Якщо суд встановить факт «ядерного тероризму у Лондоні» це загрожує санкціями не тільки Російській Федерації, але й державним компаніям, себто – Газпрому. І от на цьому тлі китайці відмовилися росіянам платити за газ авансом і тепер на $ 40 млрд газу Росія просто не може в Китай поставити. На тлі всього цього російський міністр-дисидент Олексій Кудрін незадовго до своєї скандальної відставки щиро пообіцяв що бюджет наступного року Росія зведе лише за ціни у $ 116 за барель. Нині – менше сотні.
 
А холодне дихання другої хвилі кризи – уже за спиною. Що робити Росії у цих умовах? Тільки одне – піднімати ціну на газ для України до самого можливого упору. Питання стоїть руба – у росіян банально закінчуються гроші.
 
У регіоналів справа так само стоїть руба. Підняття цін на газ по-перше вдарить по олігархам – спонсорам ПР. А по-друге, аби компенсувати зростання ціни, урядові Азарова доведеться або розгорнути повномасштабну боротьбу з корупцією, або – піднімати тарифи. Перше – з серії наукової фантастики. Друге – загрожує вивести на вулиці тисячі людей і розмазати владу регіоналів тонким шаром по великій площі. Саме тому влада вирішили зіграти ва-банк і відмінити угоду з Росією у судовому порядку, а для цього регіоналам конче потрібен вирок суду, за яким екс-прем’єр Тимошенко уклала угоди з порушенням закону України.
 
Тут варто зробити важливе зауваження. Мені, шановний читачу, теж до сказу кортить аби зараз демократична Європа піднялася на диби і змусила команду регіоналів випустити Юлію Тимошенко на волю. Я щиро радітиму, якщо так станеться. Але нині весь блок інформації яку я маю, переконує що  Європа вчинить саме так, як робила завжди – побухтить та заспокоїться. Чому так – пропоную перечитати пронизливий вірш Олександра Олеся «Європа мовчала». Часи нічого не змінили. А коли так – вірогідність того що Стокгольмський суд прийме вирок Тимошенко, як підставу для позову є дуже високими.
 
Але що ж робитиме Банкова якщо Стокгольм скасує стару угоду з Росією, а Росія відмовиться укладати нову? Дуже просто. Уряд Азарова купить газ у туркменів, а потрапляння газу в Україну забезпечить компанія «Росукренерго», яка знову з’явиться на ланцюжку постачання газу. Газ куплений у туркменів буде на місці проданий РУЕ, яка реалізує його тутож казахам, або китайцям, а сама віддасть України відповідний обсяг газу (купленого у Газпрому) по тій самій ціні, по якій його Україна продала їй у Туркменії. Плюс – такий ма-а-а-аленький, але украй відчутний коефіцієнт за труди. Крім коефіцієнта РУЕ отримає різницю між ціною по якій вона купить газ у України та продасть його китайцям. Хороший бізнес, правда?
 
А що змусить росіян продавати газ РУЕ? А лише й виключно те, що РУЕ – це контора з якої годується ціла компанія веселих хлопців з Кремля. Саме вони бризкаючи слиною з приводу «підступних хохлів» по телебаченню, водночас пролобіюють інтереси тої самої РУЕ за лаштунками кремлівських кабінетів. Я вже не кажу що РУЕ на 50% належить тому самому Газпрому, проте її заходження на ринок у 2005 році вартувало Газпрому $ 6,76 млрд.
 
А тепер головне питання. А як же газові платформи які купує «Нафтогаз»? Як же розробки сланцевого газу про які вже укладено угоди з Shell та Exxon? А одне одному не заважає. І платформи і розробки купуються не коштом інвестора – коштом держави. Купівля першої газової платформи уже спричинила грандіозний корупційний скандал. А якщо у вас є дешевий газ – покупець завжди знайдеться. А якщо газ держави Україна продавати ще й не напряму а через якусь компанію з швейцарського кантону Цуг…
 
Розгортання бізнесу на українських надрах розгортатиметься регіоналами під гаслами «Тимошенко продала українські національні інтереси москалям» і «Зміцнимо енергетичну незалежність держави». На чию користь запрацює «енергетична незалежність» - уряд мовчить.
 
Дмитро Калинчук
© Дракон [17.10.2011] | Просмотров: 6825

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.6/76

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook