для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Оренда без податків.


Оренда без податків.
Ті хто здають в оренду своє житло часто стикаються з тим, що податкова теж має деякі наміри на ваші гроші. В більшості випадків житло здається в оренду без будь-яких документів, тому податкова нічого не може вдіяти. Згідно з статтями 75-78 ПКУ податкова не може проводити будь-яку слідчу роботу, а має право проводити тільки різні форми документальних перевірок. Тому, навіть при податковому рейді, квартирант може представитися вашим родичем і податкова не має права перевіряти його документи - це функції МВС.
 
Але що робити, коли квартиранта "взяли на понт" і він написав заяву з підписом, що знімає у оренду ваше житло, а вас викликають у податкову "побалакати". По-перше, просто не прийти на зустріч чи відмовлятися від вже встановленого факту це не вихід. Податкова має документ і може вже задіяти прокуратуру і слідчі органи, де ви підпадете під арешт і можете провести в СІЗО декілька днів, або навіть місяців.
 
Тому в даному випадку не треба відмовлятися від того факту, що ви здаєте квартиру в оренду. Але можна зробити так, що податкова сама відмовиться від ваших податків і просто порве заяву. Зробити це дуже просто. Згідно ст.10 п.2 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" та ст.5 п.6 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" ви є балансоутримувачем своєї частини будинку і повинні за власний кошт утримувати майно. Якщо ви не передали майно на баланс через нотаріально засвідчений договір на управляння майном комунальному житлово-експлутаційному підприємству (ст. 1029-1031 Цивільний Кодекс України), то саме ви є балансоутримувачем майна і повинні нести витрати на капітальний ремонт та дрібний ремонт й утримання майна. Згідно з Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства №76 "Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій" орієнтовної тривалості ефективної експлуатації елементів жилих будинків, десь повне поновлення квартири (амортизацію) треба проводити через 30 років.
 
Тому при здачі квартири в оренду ви несете витрати кожен місяць:
- комунальні послуги ~500 грн;
- витрати на амортизацію чи поновлення 1/(30*12) від вартості квартири, для Киїіва де квартири коштують близько 800000 грн це складає приблизно 2300 грн;
- витрати на дрібний ремонт, утримання домашньої техніки в квартирі й оплату кабельного й інтернету так як все це входить в оренду, що може складати близько 700 грн на місяць.
 
В результаті показуємо податковому інспектору всі ці витрати, що складають близько 3500 грн. на місяць і вказуємо що податок виплачується з прибутку, а в даному разі не існує ніякого прибутку, чи він досить малий. Всі отримані гроші з цього майна йдуть на витрати на його утримування.
 
В результаті інспектор бачить, що цей платник принесе не податки, а великий геморой, так як з одного боку все правильно - прибутку немає, з іншого треба шукати що там можна відносити на витрати, а що ні. І затратити часу на такого "платника" потрібно як на сотню "зашуганих" підприємців. А так як ні один з чиновників зайвого геморою не любить, заява квартиронаймача буде просто порвана у вас на очах і податкова відмовиться від усіх претензій.
© alifesoft [22.08.2011] | Просмотров: 4351

2 3 4 5
 Рейтинг: 45.5/26

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook