для старых юзеров
помнить
uk [ru]

Тихо й непомітно американський бізнес керує урядом України


Тихо й непомітно американський бізнес керує урядом України
Американська торгівельна палата в Україні, яка єднає провідні компанії з понад 50 країн світу, звернулася до Прем'єр-міністра України пані Ю.В. Тимошенко і в копіях до В.о. Міністра фінансів України пана І.І. Уманського, Голови Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва пані О.В. Кужель і Голови Державної податкової адміністрації України пана С В. Буряка з листом, який був оприлюднений на сайті Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України. Що ж так занепокоїло американський бізнес, який під проводом комерційних інтересів США "єднає" понад 50 країн світу? Невже в Україні виникла загроза запровадження ефективної системи інформування населення про продукти з генно-модифікованими організмами (ГМО). Адже американські компанії можуть зазнати великих збитків, від чого постраждає демократія. Пам'ятаєте хрущовську кукурудзу? На тому континенті її згодовували худобі, а в Країні Рад – людям. Проте тоді люди хоч бачили, що їдять. А тепер, коли демократія розділилася на декілька сортів, один з яких гребаний, бидло має право не знати, що їсть. І тоді демократія стає справжньою для золотого мільярда. Та суть не в тому.
 
В умовах кризи та ще гіперболізованою війною олігархічних кланів, уряд намагається різними шляхами наповнити бюджет для виконання хоча б соціальних програм. Зазвичай, як і в інших країнах, такі заходи не бувають популярними. У нас, на додаток, вони запроваджуються з "порушеннями" чинного законодавства, яке нам допомагали й допомагають виписувати іноземні консультанти з фірм типу GOPA, ЄБА, МФК... Не стоїть осторонь і Американська торгова палата (АТП) в Україні, яка спільно з ЦРУ часто з порушеннями Віденської конвенції комерціалізує міждержавні дипломатичні стосунки в інтересах американського бізнесу. На деяких нарадах, у т.ч. публічних, високопосадовці розповідали як посольство однієї країни здійснювало на них тиск з метою незапровадження маркування продуктів з ГМО чи скасування сертифікації імпортних продуктів харчування...
 
От і на сайті Ради підприємців для обговорення за принципом "за мовчазної згоди" вивісили взірець втручання в українські справи від імені 50 країн світу та "вітчизняних" імпортерів безробіття лист з девізом "Щодо «нових» правил адміністрування ПДВ". В якому, зокрема, мова йде про зухвалі спроби Кабінету Міністрів України врегулювати механізм розрахунку (сплати) та адміністрування податку на додану вартість у розпорядженнях Кабінету Міністрів від 01.07.2009 р. № 757-р «Деякі питання адміністрування податків, зборів (обов'язкових платежів) та від 17.07.2009р. № 838-р.
 
Від імені Ради Директорів Американської Торгівельної Палати в Україні та компаній-Членів пан Хорхе Зукоскі, Президент АТП, у листі засвідчує свою глибоку повагу і з веселим гумором бажає Юлії Володимирівні успіхів у роботі на благо України. Користуючись нагодою, речник американського бізнесу в Україні заодно вимагає у Юлії Володимирівни привести у відповідність до вимог Конституції та чинного законодавства України або скасувати згадані вище нещодавні Розпорядження Кабінету Міністрів України, яким вона керує.
 
Американська Торгівельна Палата в Україні є однією з найактивніших та найвпливовіших громадських бізнесових асоціацій в Україні, бо має потужний бюджет з фондів сприяння експорту своїх країн і не животіє на членські внески українських олігархів. Одним з головних завдань цієї асоціації є представлення інтересів внутрішніх (з США – далі за текстом в дужках прим. авт.) та іноземних (решта 50 країн світу) інвесторів сотні-другої баксів на рік на душу населення, що працюють в Україні над вивозом сировини, ресурсів і капіталів. За час свого членства в Громадській раді при Держінвестицій пан Хорхе Зукоскі не презентував широкому загалу жодного масштабного інвестиційного чи інноваційного проекту Членів АТП. Тому АТП обіцяє сприяння появі нових інвесторів на цьому важливому для США ринку збуту американських товарів та постачання сировини. Серед Членів АТП є компанії номінально з України і у т.ч. фактично керовані з Брюсселю, Лондону, Кіпру чи іншої офшорної зони, Північної Америки, Європи, Азії, Російської Федерації, тощо, які є лідерами у відповідних сферах діяльності. Ці компанії надають робочі місця сотням тисяч громадян України (тим, які на базарах торгують крамом з Сьомого кілометру) та відкривають їм можливості професійного розвитку, що базується на міжнародній практиці (якби хоча б одну сотню тисяч прикладів навели такого дива). У зв'язку з цим АТП "просить" керівника уряду надати розпорядження Державній податковій адміністрації України щодо скасування свого листа-податкових правил від 15.07.2009р. № 14927/7/16-1517 «Про застосування окремих норм Закону України «Про податок на додану вартість» з урахуванням вимог розпорядження Уряду від 01.07.2009р. № 757-р.», що був виданий на виконання Розпорядження.
 
Протягом багатьох років при АТП успішно працює Комітет з питань оподаткування, що об'єднує провідних податкових експертів-представників українських підприємств і міжнародних компаній, які діють в Україні. Від імені Комітету та компаній-членів, АТП висловлює своє занепокоєння з приводу нещодавніх спроб Кабінету Міністрів врегулювати податкові питання адміністративними заходами, що суперечить Конституції та законам України, інтересам США та ще 50 країн світу. В США, наприклад, податкові питання врегульовуються не адміністративними заходами, а загальним відкритими зборами римських патриціїв, які збираються в грецькому Акрополі. А в Гондурасі навпаки, на закритих демократичних зборах в мюнхенських пив-барах...
 
Тому АТП ну просто змушена строго вказати Уряду України, що відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України органи державної влади та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Згідно зі статтею 117 Конституції України, Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови та розпорядження, які є обов'язковими до виконання. А Стаття 92 Конституції України, яку прийняли вночі й ніяк не перепишуть під черговий геополітичний пасьянс, передбачає, що виключно законами України встановлюється система оподаткування. І якщо імпортери отримали преференції в оподаткуванні на суверенній території України і ці преференції створюють можливості для ухилення від сплати податків та їх мінімізації за участі "вітчизняного" малого бізнесу для просування товарів іноземних товаровиробників, відповідно до Закону України "Про систему оподаткування", ставки,] механізм справляння податків та зборів (обов'язкових платежів) і пільги щодо оподаткування не можуть змінюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування. І, відповідно до пункту 11.4 статті 11 Закону України "Про податок на додану вартість", зміни порядку оподаткування ПДВ можуть здійснюватись лише шляхом внесення змін до цього закону окремим законом з питань оподаткування цим податком.
 
Прийняття Кабінетом Міністрів України регуляторних актів, у тому числі і Розпоряджень, повинно здійснюватися згідно із Законом України від 11.09.2003р. № 1160-IV "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", та процес прийняття Розпоряджень повинен включати обґрунтування необхідності державного регулювання відповідних відносин, а також аналіз регуляторного впливу, який справлятимуть Розпорядження на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб'єктів господарювання, тощо. Наразі механізм справляння ПДВ, у тому числі і визначення податкового періоду, у якому виникає право платника ПДВ на податковий кредит, повністю врегульований у Законі про ПДВ. Окрім загального строку давності в 1095 днів, не існує жодних часових обмежень щодо реалізації платником ПДВ свого законного права на декларування податкового кредиту, зокрема шляхом подання уточнюючого розрахунку ПДВ згідно з пунктом 5.1 статті 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами". Нарешті, вичерпний перелік підстав для анулювання реєстрації платника ПДВ наведений у пункті 9.8 статті 9 Закону про ПДВ, та цей перелік може змінюватися виключно шляхом прийняття законів про внесення змін та доповнень до Закону про ПДВ. Завдяки всьому цьому Мінекономіки офіційно оцінює рівень тіньовізації економіки приблизно у 30% валового внутрішнього продукту, у той час коли Кучма якось на день журналіста оприлюднив 50%, що свідчить про різке падіння. Тому Юлія Володимирівна ну просто зобов'язана доручити Державному комітету з питань регуляторної політики та підприємництва разом з Державною податковою адміністрацією України підготувати і надати Кабінету Міністрів України проекти нормативно-правових актів з питань регулювання ПДВ з урахуванням вимог Урядового Регламенту, затвердженого постановою КМУ від 18.07.2007р. № 950. А поки міністерства і відомства погодять і Верховна Рада прийме там чи криза закінчиться, чи усе населення виїде до Німеччини за соціальною допомогою.
 
Що ж так розсердило американський бізнес в діях Юлії Володимирівни? Кабінет Міністрів України вищевказаними Розпорядженнями встановив, по-перше, обов'язок платників ПДВ декларувати суму податкового кредиту у періоді виникнення податкового зобов'язання, по-друге, обмежив права платників ПДВ коригувати або уточнювати показники ПДВ двомісячним терміном з дати настання граничного строку подання відповідної декларації з ПДВ. По-третє, створив додаткову підставу для анулювання реєстрації платників ПДВ у випадку встановлення органами державної податкової служби факту виписки платниками ПДВ податкових накладних, згідно з якими не задекларовано чи не сплачено податкові зобов'язання з ПДВ на певну суму. Це також грубе перевищенням повноважень, наданих Кабінету Міністрів України в області врегулювання податкових питань.
 
Враховуючи вище викладене, з метою збереження преференцій бізнесу, які сприяють тіньовізації економіки країни та роблять її неконкурентоспроможною серед 50 та решти країн світу, АТП пропонує уряду доручити Міністерству фінансів України та Державній податковій адміністрації України провести зустріч із сто-двісті баксовою на душу населення у рік інвестиційною спільнотою щодо обговорення зазначених розпоряджень Кабінету Міністрів України і роз'яснень Державної податкової адміністрації України. Крутий фуршет, як показує особистий досвід, гарантовано.
 
У підсумку, щоб підсолодити, АТП висловлює впевненість, що після ядерного роззброєння України решта ядерних країн також ліквідує свої ядерні арсенали, а саме ядерне роззброєння "надішле потужний позитивний сигнал інвесторам в Україні та за її межами". Настануть добробут і процвітання там. Звичайно, якщо фуршет з лідерами міжнародно-орієнтованої ділової спільноти пройде успішно. А завірення "у нашій глибокій повазі та побажання успіху" стосуються виключно Юлії Володимирівні (решті – в копії) і ніяким чином не стосуються пенсій та заробітної плати бюджетників і тої відповідальності перед українським народом, яку взяв на себе прем'єр-міністр.
 
Можливо, високоповажні АТП та її Члени абсолютно праві саме з порушеного ними питання й така практика цінних вказівок загальноприйнята і буденна у світі, зокрема, в США. От тільки обізнаність широкого українського загалу з такою практикою кульгає на обидві ноги. Автор не фахівець у таких питаннях, а тільки бачить, що усе "добро" від таких данайців дуже скоро повертається на зло для України та українців. Ліквідація ядерного потенціалу, а стратегічні ракети стояли на гарантійному обслуговуванні до 2008 року, не дала жодних гарантій ядерної безпеки країни. Дострокове закриття ЧАЕС досі не вирішило жодної національної чи локальної проблеми, у т.ч. побудови нового саркофагу, а тільки лягло додатковим тягарем на бюджет країни. Асиметричний "безвізовий режим" тільки засвідчив, що у когось з ну дуже не бідних моральних уродів був недовантажений іноземними клієнтами публічний будиночок десь під Києвом... То чи не на часі жити своїм розумом?
 
Малюнок "Ми такі гарненькі повилазили, а дерево мо не всохне"
 
Іван Галенко, ХайВей
© Navi [02.08.2009] | Просмотров: 3319

2 3 4 5
 Рейтинг: 38.0/9

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Увійти через Facebook



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

Вхід через Facebook