для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Знову встановили, знову повалили


Знову встановили, знову повалили
Схоже на те, що акції з відновлення та знищення пам'ятного Хреста на братній могилі воїнів УНР в Дніпропетровську стають сумною традицією. Українські патріоти покладають провину за черговий акт вандалізму на місцеву владу й міліцію зокрема.
 
В суботу, 7 травня, у зеленій (парковій) зоні Жовтневої площі Дніпропетровська патріотична громада міста відновила повалений вандалами Хрест, встановлений у вшанування пам'яті Вільних козаків - Січових стрільців з полку отамана Романа Самокиша.
 
На місці поховання борців за незалежність України була проведена панахида та відбувся мітинг, в якому взяли участь представники місцевих осередків політичних партій та громадських організацій національно-демократичного спрямування.
 
Захід пройшов попри попередження з міліції про його заборону.
 
- Ми тут сьогодні для того, аби не загубити пам’ять свого роду, віддати шану загиблим героям.  І понині наші міста нашпиговані сатанинськими символами. Віримо в те, що прийде час і їх не стане. Натомість ми відродимо ті могили, які мають бути пошановані. А доба проведення парадів біля ідолів, яких не приймає земля, мине. Живемо з Богом! - мовив у своєму слові до зібрання настоятель Солонянського Храму Пресвятої Богородиці УПЦ КП, отець Миколай.
 
У  виступах люди соромили владу за нехтування національної історією і наругу над пам’яттю українських героїв. Виступаючі дорікали тим, що ніхто з можновладців не опікується належним облаштуванням на Дніпропетровщині могил борців за українську державність, зокрема 1918-20 років.  
 
Промовці також обурювалися тим, що проведення подібних заходів наражаються на всілякі перешкоди. Так, напередодні до організаторів надійшов факс з райвідділку міліції  про заборону відновлення пам’ятного знаку та проведення панахиди на вшанування українських героїв.
 
Зібрання поставило своєю метою завершити справу з облаштування пам’ятного місця: встановлення надійно закріпленого Хреста чи пам’ятної брили.
 
Знак відновили перед самим початком церемонії і він не справляв враження надійної конструкції. Цей Хрест не був захищений ані від вандалів, ані від погодних примх. Виглядало так, що він міг не встояти навіть при сильному пориві вітру.
 
Учасники заходу наголосили на неприпустимості подібного стану справ і зажадали від влади дієвої реакції на наполегливі вимоги про відповідне облаштування пам’ятного місця.
 
Як і можна було очікувати, встановлений на братній могили воїнів УНР Хрест простояв недовго.
 
Хоча погода всі ці дні стояла ясною і жодних ураганів та навіть сильних вітрів не спостерігалося, вже вранці 10 травня хрест та вінки безслідно зникли.
 
Коментуючи черговий акт глуму над українською історією та релігійними почуттями віруючих, голова Дніпропетровської обласної організації Української Народної партії Анатолій Сокоринський заявив:
 
- Це  карний злочин, передбачений ст. 297-ою Крімінального Кодексу України «Наруга над могилою». Ті самі люди, які закликають до толерантності, не залишають у спокої навіть мертвих борців за волю України. Оскільки ми попереджали Жовтневий відділ міліції про можливість такого акту вандалізму, а у відповідь отримали факс з погрозами на нашу адресу, то ми покладаємо моральну відповідальність на владні структури.
 
Політик наголосив, що хрест – неодмінний атрибут на могилі християнина, тому для встановлення хреста на могилі жодних дозволів непотрібно.
 
- Я не заздрю тим, хто знищував хреста. Їм воздасться і в цьому житті і в наступному, - резюмував голова ДОО УНП.
 
P.S.
 
Пам'ятний Хрест і вінки з братньої могили воїнів УНР "скомунізіділ" Жовтневий райвідділ МВС-НКВД?
 
Хотілося б знати, куди подівся Хрест і як просувається розслідування міліцією чергового акту вандалізму на братній могилі воїнів УНР? Чи ця наруга над пам'яттю борців за незалежність України - справа рук самої міліції? Якщо так, то назвіть учасників поіменно. Хто віддавав відповідний наказ і хто його виконував? Країна має знати своїх героїв в обличчя! НКВД діє? Злочини Дніпропетровської влади і міліції проти української історії потребують найширшого висвітлення!
 
Такі питання автор цих рядків адресував у своєму зверненні електронною поштою до Центру громадських зв'язків ГУ УМВС-НКВД України в Дніпропетровській області.
 
Олексій Мазур,
Дніпропетровськ.
© spetskor [10.05.2011] | Переглядів: 3007

2 3 4 5
 Рейтинг: 41.1/38

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook