для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

"Если вдруг губернатор - друг..." Говорить і показує Вілкул


От що значить, якщо голова облдержадміністрації є для журналіста другом. Причому давнім чи, як нині модно, в смислі політкоректно, казати - "стабільним".
 
Свого часу, про теплі, приязні відносини з нинішнім очільником області Олександром Вілкулом (дивись фото) заслужений журналіст України, адвокат і ведучий "найскандальнішої" (самоназва) передачі на регіональному телебаченні "Губернскіє хронікі" Борис Філатов сам довірливо повідав глядачам.
 
Це сталося тоді, коли він прощався з аудиторією програми, як можна було подумати, назавжди. Телепроект багато років виходив на  "Приват-ТБ" (9 канал). В останньому слові Філатов сказав, що "Губернскіє хроніки"стали чи не найрейтинговішими на місцевому ТБ, здобули визнання і авторитет в глядачів гострими сюжетами на злобу дня, обгрунтованою критикою влади, журналістськими росзлідуваннями, викривальними репортажами.
 
Отже, як тоді констатував Філатов, телепроект відбувся. Одначе, як слідувало з його прощальної промови, ніщо не вічне, все має свій початкок і кінець. От і творчий колектив передачі вирішив підвести певну риску. Мовляв, новому часу потрібні нові проекти. Це якраз сталося в пору остаточної і безумовної "біло-блакитної" капітуляції Дніпропетровщини.
 
При цьому Філатов зізнався, що давно дружить з на той час вже призначеним головою Дніпропетровської ОДА Олександром Вілкулом. Так що в припиненні телепроекту, як зауважив журналіст, є і цілком зрозумілі суто морально-етичні, людські аспекти.
 
Якби закінчуючи успішну за всіма показниками справу і йдучи з екрану, тим більше з такою мотивацією, яку сам же озвучив, Філатов і справді б пішов - це виглядало б нормально, а головне чесно і достойно. Ну не зможе він критикувати свого друга Вілкула і його адміністрацію. Нема питань.
 
Хоча раніше в "Губернскіх хроніках" заслужено діставалося багатьом "регіоналам", в тому чсилі голові Дніпропетровського відділення ПРУ, народному депутату-бізнесмену Олегу Царьову та його подільникам. Не уникали нищівної критики і ділки від БЮТу. Жорстко обходилися в програмі із мером Іваном Куліченком. Не забували і про його головного конкурента від "Громадської сили", депутата міськради Загіда Краснова. Іншими словами - ніхто не був забутий, ніщо не було забуто. Всім сестрам по сережкам.  
 
Але незабаром, після того як пішов, Борис Філатов повернувся. Знову як журналіст і ведучий. Проте вже не на "Приват ТБ", а на Дніпропетровське обласне державне телебачення (51 канал). "Губернські хроніки" були реорганізовані в "прогнози", а давній друг Філатова - Олександр Вілкул - став одним з часто запрошуваних гостей програми.
 
Ну, а як же тепер бути з тими людськими, етичними аспектами? Чому їх так легко "похєрілі"? Чи може заслужений журналіст України думає, що всі про них забули? Не пам'ятають як він все чітко аргументовано розклав по полицях, пояснюючи неможливість продовження передачі в тому ж дусі за нових умов, читай появи "губернатора-дружбана" та його адміністрації?
 
Дуже шкода, що все так сталося. Адже нинішні "прогнози" і колишні "хроніки" - це небо і земля. Ведучий Філатов, яким він є зараз і той, яким був - це ніби дві різних людини. Від попереднього бренду нічого не лишилося. Все зіпсував та замінив собою Вілкул і його камарілья. В сучасному вигляді передача радше нагадує пиво з давно простроченим терміном придатності. Передача так само видохлася. Власне тоді, коли закінчилися "хроніки". Ніщо більше не нагадує попередньої якості, гостроти і свіжості. І справа зовсім не в новому форматі.
 
До речі, згадую як в "старі добрі", ще за Ющенка, часи, коли в країні була демократія і свобода слова, Філатов чіплявся до помаранчевого очільника ОДА. Варто було Віктору Бондарю бігборди з якимсь гаслом чи привітанням вивісити - Філатов тут як тут:
 
- а навіщо ці бігборди?
 
- а скільки їх всього і за які кошти встановлені?
 
- а чи не є це самопіаром і якщо так, то наскільки це морально?
 
- а чи не було б краще спрямувати витрачені на ці рекламні щити гроші до дитячого будинку чи, може, на якусь іншу, куди благороднішу, ніж саморекламу, ціль?
 
Як не сам губернатор, так його підлеглі вимушені були постійно виправдовуватися, давати пояснення, звітувати. З цього приводу в передачі такий гвалт кожного разу зчинявся, що ну. Якщо не Філатівський кулак, то вказівний палець завжди грозив губернаторському носу.
 
Від самого ж приходу на керівну посаду в ОДА філатівського "дружбана", місто регулярно рясніє вілкулівськими бігмордами з різних приводів - і ніяких зайвих питань з категорії "за скільки?" і "для чого?". То він вперше презентував себе публіці як новопризначений начальник трудовому колективу, знайомився, так би мовити, з людьми; то  Дніпропетровщину у лідери виводив; то ветеранів вітав; то жінок, як зараз - з 8 березня.
 
І це вже не кажучи про те, як заполонив собою ефір місцевих телекомпаній незалежно від форм власності. Всюди він! Що не увімкнеш новини - Вілкул! Про політику - Вілкул! Про економіку - Вілкул! Про медицину - Вілкул! Про культуру - Вілкул! Про спорт - Вілкул!. Лише про секс не вистачає. Все затьмарив власною персоною, своєю широченною призмою. Куди не зазирни - всюди вона, вже до болю рідна.
 
Якщо так і надалі піде, то незабаром і наступний бігборд можемо побачити: "Прошла зима, настало лето - спасибо Вілкулу за это!". Це вже буде кінцева стадія культу особи. А починається все і йде до того саме так, як зараз на Дніпропетровщині.
Та схоже на те, що це якщо і турбує когось, то таких мазурів як я, а от філатови особливо не напружуються, живуть з цим спокйно. Воно й зрозуміло: хіба ж може бути якось інакше якщо в "дружбанах" - сам губернатор.    
 
ДЕРЖКОМТЕЛЕРАДІО ВІДНОВЛЮЄ В УКРАЇНІ ГУБЕРНІЇ.
ТАБАЧНИКИ "РУЛЯТЬ"
 
В Державному комітеті телебачення і радіомовлення не заперечують проти називання областей України "губерніями", як це було колись за царської Росії - це випливає з відповіді установи, яку автор матеріалу отримав на своє звернення.
 
Держкомтелерадіо не сприймає аргументів про неприпустимість наявності в українському державному ефірі передач, в назвах яких є російські імперські географічні архаїзми, що засвідчують колоніальний статус України.
 
Називання української області "губернією" та тиражування такої дефініції за посередництва державного ефіру в телевізійному відомстві вважають цілком прийнятним. Це випливає з відповіді Комітету, яку автор матеріалу отримав на своє звернення:
 
Голові Державного комітету
телебачення та радіомовлення України
Юрію Плаксюку
громадянина України
Олексія Мазура

 
Звернення

По неділях у вечірньому ефірі Дніпропетровської ОДТРК виходить передача "Губернські прогнози" з ведучим Борисом Філатовим. Мене як громадянина України і українця за етнічним походженням обурює назва програми.
 
Присутність в ній слова "губернські" сприймаю як національну образу. Вона ранить моє, як і кожного патріота, серце, принижує мою національну честь і гідність.
 
Можливо, хтось, в тому числі сам Борис Філатов та керівництво ДОДТРК (гендиректор – депутат облради від ПР Валентин Чанглі), спить і бачить цілу Україну губернією в складі Російської Федерації, але поки що, на щастя, це не так. Та й ніколи цього не станеться, як би і хто б того не прагнув.
 
Отже, Україна не є губернією по відношенню до Росії, так само як і не має ніяких губерній в своєму складі. Тож назва передачі, окрім принизливого характеру для національних почуттів українців, є недоречною й виходячи суто з територіального устрою України. В країні всі області як області, а Дніпропетровщина за Філатовим-Чанглі чомусь, не сіло не впало, "губернія"? Що за нісенітниця?
 
Тим більше, "ГУБЕРНСЬКІ прогнози" неприйнятні для обласного ДЕРЖАВНОГО телебачення, яке має пропагувати в ефірі українські національні цінності, зміцнювати державність, а не принижувати українців нав'язуванням політико-ідеологічних, соціально-психологічних малоросійських, колоніальних штампів.
 
Україна давно не в складі царської Росіїї! Україна – не "малоросія"! Область – не "губернія"!
 
Не може бути на українському, а надто – ДЕРЖАВНОМУ телебаченні передач, в назві яких є слово "губернія" так само, як немає на нашій, українській землі ані штатів, ані федеральних земель, ані воєводств, ані ще чогось з цього ж ряду.
 
Як би сприймалася, приміром, така назва передачі на українському телебаченні, як "Федеральні прогнози" чи "Прогнози воєводства"? Чи можна було б назвати авторів, які до цього додумалися, адекватними? То чому ж дозволяється назва "губернські прогнози"?
 
До того ж, не можна вважати вповні відповідною змісту передачі і другу складову її назви – слово "прогнози". Це передача на суспільно-політичну тематику. Учасники програми в основному аналізують поточну ситуацію, розглядаючи ту чи іншу проблему сьогодення.
 
Про прогноз як такий там, власне, і не йдеться. Прогнозування абсолютно не є характерною відмінною рисою даної програми, яка б відрізняла її від інших. Якщо в "Губернських прогнозах" й робляться прогнози, то не більше ніж в інших передачах, що наявні в ефірі ДОДТРК.
 
З огляду на вищевикладене назва програми видається двічі неприйнятною. Вона ніяк і нікуди більше не "стріляє", окрім як по національних почуттях українців. Це пустий звук, але дуже зневажливий по відношенню до української національної ідентичності.
 
Тому назва передачі має бути приведена у відповідність з її контентом, бо такою, якою є нині, вона виглядає абсурдом в квадраті.
Також викликає питання мова ведучого Бориса Філатова. Чому він розмовляє російською? Невже в юриста і журналіста, який веде передачу на українському ДЕРЖАВНОМУ ТБ, немає інтелектуального потенціалу опанувати державну мову? Якщо так, то наскільки він відповідає статусу ведучого передачі?
 
Якщо ж це свідоме небажання користуватися державною мовою, то наскільки Борис Філатов є прийнятним для ведення передачі саме на державному телебаченні?
 
До того, як потрапити на ДОДТРК, він вів "Губернські хроніки" на Приват-ТБ- Дніпро (9 канал). То може краще повертався б туди або підшукував собі якусь нову, приватну, комерційну телекомпанію?
 
Свої претензії я вже повідомляв у телефонному режимі директору департаменту Держкомтелерадіо Олександру Абрамову. Той подякував за сигнал, зауваживши при цьому, що установа вплине на ситуацію лише в тому випадку, якщо передача входить у держзамовлення.
 
А якщо не входить, то що, у Держкомтелерадіо немає ніяких важелів? А раптом комусь на ДОДТРК захочеться назвати якусь нову передачу "Малоросія сьогодні", чи "Хохляцький вісник", то що, Держкомтелерадіо проковтне? Чи може ще й похвалить за оригінальність?
 
І взагалі, Дніпропетровська ОДТРК має залишатися українським державним телебаченням, а не якимсь чудернацьким "Чунга-Чанглі ТV", що мовить тут в Україні, при цьому як хоче, так і вибрикується і на яке немає ніяких засобів впливу, правда?
 
А от офіційна відповідь Держкомтелерадіо (лист від 03.02.2011 N581/17/3):
 
"Шановний пане Олексію!
Відповідно до Вашого звернення від 18 січня 2011 року щодо програмного наповнення телевізійного ефіру Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії інформуємо.
 
Законом України "Про телебачення і радіомовлення" телерадіоорганізаціям гарантовано незалежність у формуванні програм та визначенні змісту передач (ст. 5, п. 2). Втручання органів державної влади, їх посадових осіб чи працівників у сферу професійної діяльності телерадіоорганізацій не допускається.

 
(Отже, слід розуміти, що з назвою "Губернські прогнози" жителям області ще й "пощастило", оскільки, судячи з відповіді, могли назвати і "Хохляцький вісник" – Держкомтелерадіо все одно б не втрутилося - прим. О.М.)
 
Телевізійна програма "Губернські прогнози" Дніпропетровської ОДТРК не входить до тематичного плану телерадіокомпанії на виконання державного замовлення з виробництва і трансляції теле- та радіопрограм у 2011 році. Автор та ведучий програми Б.Філатов має статус позаштатного кореспондента ДТРК.
 
(Тобто, Держкомтелерадіо не має на Б.Філатова жодних важелів впливу і в принципі не заперечує проти "губернської" назви програми, що йде в ефірі державної телерадіокомпанії - прим. О.М.)
 
За інформацією керівництва Дніпропетровської ОДТРК, зазначена програма стала популярною на Дніпропетровщині, має високі рейтингові показники серед глядацької аудиторії.
 
(Цікаво було б принагідно дізнатися, що то за дослідження? Ким, де і коли проводилися? Шкода, що під час опитування мене не запитали. Моя б відповідь трохи б зіпсувала загальну картину і дещо б знизила підсумковий рейтинг – прим. О.М.)
 
До участі у програмі запрошуються керівники Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровської обласної ради, представники органів місцевого самоврядування, ділових кіл та громадських організацій області.
 
(Тому часто-густо, передача справляє враження такого собі радянського "партсобранія" в червоному, хоча якраз в даному випадку буде правільніше сказати "біло-блакитному", куточку, на яке в радянські часи людей зганяли після роботи - прим. О.М.)
 
Актуальні суспільно-політичні, економічні та соціальні питання області обговорюються в студії політиками, економістами, діячами науки, культури, відомими особистостями, які мають достатній професійний та громадський авторитет для аналізу проблем області.
 
("Актуальні суспільні-політичні проблеми" – тим більше незрозуміла ця відрижка з колоніального минулого України, яка засіла в назві передачі. Чи на думку керівництва ДОДТРК та Держкомтелерадіо "губернія" по відношенню до України і в Україні – це сьогодні знову актуально? – прим. О.М.)
 
Автори програми не мали намірів образити національні почуття, честь і гідність українців та представників національностей, які мешкають на Дніпропетровщині.
 
(Щодо інших національностей я не сперечаюсь, а от представників української таки образили. І навіть не розуміють чим. Чи роблять вигляд, а Держкомтелерадіо цьому потурає. - прим. О.М.)
 
Керівництво ДОДТРК готове до конструктивного діалогу щодо пропозицій та критичних по суті зауважень телеглядачів та радіослухачів.
 
(Якщо так, то змініть назву на більш підходящу і все – питання зніметься! Чи мої зауваженні не критичні і не по суті? Або критичні та не по суті? Які ж тоді керівництво називає такими, що "по суті"? І яким чином налагоджувати цей "конструктивний діалог"? Чого чекають на Телевізійній в Дніпропетровську чи на Прорізній в Києві: пікетів, мітингів, демонстрацій чи актів самоспалення? Що потрібно зробити, аби стати нарешті почутим? – прим. О.М)
 
Однак, звертаємо Вашу увагу на дотримання морально-етичних норм спілкування, зокрема й у письмових зверненнях.
З повагою,
Голова Комітету
Ю. Плаксюк
".
 
(Отакої! Це ви мою звертаєте увагу? А чому ж свою стосовно "губернії" не хочете? Ти диви які... До речі, я в своєму зверненні ще й про мову Філатова запитував. Точніше, про його "язык". Не помітили чи забули відповісти? Гаразд, облиште, і так всьо панятна. – прим. О.М.)
 
Говорить і показує Вілкул
 
Враховуючи безпрецедентно-рекордні обсяги присутності нинішнього голови обласної державної адміністрації Олександра Вілкула в ефірі Дніпропетровської ОДТРК у порівнянні з попередніми очільниками ОДА (включно з кучмівськими часами), видається за доцільне внесення в програму каналу певних коректив з метою приведення її у відповідність з реальним змістом трансльованого телепродукту.
 
Керівництву обласного державного телебачення пропонується розглянути (а Держкомтелерадіо - схвалити) можливість перейменування вже існуючих телепередач та доповнення ефіру новими тематичними циклами для щоденного показу:
 
Інформаційно-аналітичної спрямованості :
 
"Світ (Україна/Рідний край) очима Вілкула"
 
"Говорим Днепропетровщина - подразумеваем Вилкул"
 
"Вілкул: вчора, сьогодні, завтра"
 
"Актуально! Вілкул"
 
"Крізь призму Вілкула"
 
"Наголос Вілкула"
 
"Вілкул. Без коментарів"
 
"Вілкул акцентує"
 
Підсумкові за тиждень – "Хроніки Вілкула", "Прогнози Вілкула"
 
Суспільно-політичної :
 
"Час Вілкула"
 
"Рішення Вілкула – в життя!"
 
"Товарищ Вилкул" ("Ты только не сверни на полдороги, товарищ Вилкул, товарищ Вилкул")
 
"В ногу с Вилкулом"
 
Житлово-комунальної :
 
"Прошла зима, настало лето – спасибо Вилкулу за это!"
 
Науково-пізнавальної :
 
"Запитай у Вілкула"
 
"Чи є життя після Вілкула"
 
"Вілкул – людина всесвіту"
 
"Горизонти Вілкула"
 
"Очевидне неймовірне: Вілкул"
 
"Вілкул – наше всьо!"
 
Медичної :
 
"Вас консультує Вілкул"
 
"На прийомі у Вілкула"
 
"Аналізи Вілкула"
 
"Міряємо температуру разом з Вілкулом"
 
"Палата Вілкула"
 
"Діагноз - Вілкул"
 
"Лікуємося разом з Вілкулом!"
 
"Клізма для Вілкула"
 
"За здоров'я Вілкула"
 
"Вілкул: актульно про ректальне"
 
Літературно-мистецької :
 
"Слово про Вілкула"
 
"Вілкул – звучить гордо!"
 
"Наш Вилкул самых честных правил..."
 
"Хай завжди буде Вілкул!"
 
Музично-розважальної :
 
"Голос Вілкула"
 
"Посміхнімося разом з Вілкулом"
 
"Вілкул на роботі, в школі і вдома"
 
Релігійної :
 
"Спочатку було слово... Слово було від Вілкула і слово було Вілкул"
 
"Вілкулу помолимося"
 
"Вілкул – син Криворізький"
 
Дитячої :
 
"На добраніч! Вілкул"
 
"Казка від Вілкула"
 
"В гостях у Вілкула"
 
Спортивної:
 
"Вілкул: швидше, вище, сильніше!"
 
"Гол, Вілкул, гол!"
 
Еротичної (рекомендований час ефіру – після опівночі) :
 
"Хочу Вілкула!"
 
"Вілкул для дорослих"
 
"Робимо ЦЕ як Вілкул! Робимо ЦЕ разом з Вілкулом!"
 
"Говорить і показує Вілкул"
 
"Я дівчина – шукаю Вілкула/Я хлопець – шукаю Вілкула"
 
"Вілкул моєї мрії"
 
В перервах між трансляціями вищенаведених програм, а також під час них бажано знайти можливість для розміщення в кадрі у верхньому правому чи лівому, або нижньому правому чи лівому кутку екрану (або ж на всіх відразу) оцифрованої фотографії/фотографій голови ОДА Олександра Вілкула.
 
Розміри світлини/світлин мають бути достатніми для безперешкодної ідентифікації зображеної персони навіть тими глядачами, чий зір має серйозні відхилення від норми.
 
Допускається періодична демонстрація фотографії очільника ОДА крупним планом по центру екрана тривалістю від 10 до 30 секунд незалежно від часу доби та програми, що транслюється на поточний момент.
 
Запропонований перелік передач не є вичерпним. Окрім цього, також було б доцільним знайти можливість відзняті аналогічні програми за участю голови Дніпропетровської облради Євгена Удода, мера Дніпропетровська Івана Куліченка та його двічі першого заступника Ігоря Циркіна і віце-мерки Ірини Зайцевої.
 
Ще одним питанням з числа найнагальніших, які потребують негайного вирішення є забезпечення безперешкодного доступу до ефіру в режимі не менше одного разу на астрономічну годину з гарантованими прямими включеннями з будь-якої точки міста й області, а також кабінетів будівлі обради та помешкань власних маєтків заступниці голови облради, колишньої ген директорки ДОДТРК, екс-: "помаранчевої", "проющенківської", "лазаренко-громадівської", "трохи та не до кінця тигіпківської", "дещо й місцями рожево-малинової" ("соціалістично-морозівської"), а на даний момент суцільно й наскрізь біло-блакитної Вікторії Шилової.
 
Олексій Мазур,
Дніпропетровськ.
 
© spetskor [03.05.2011] | Переглядів: 4118

2 3 4 5
 Рейтинг: 39.5/31

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook