для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

«Дурдом» на тернопільських виборах!


«Дурдом» на тернопільських виборах!
Кореспондент сайту «Дурдом» Юрій Шеляженко з ранку 15 березня перебував у файному місті Тернополі й слідкував за ходом найскандальнішого виборчого процесу, де, як в Мукачево у 2004 році, випробовувалися «чорні технології» напередодні президентських виборів 2010 року.
 
Стаття оновлювалась кожного разу, коли кореспондент знаходив час відписатись у найближчому інтернет-кафе. Зараз оголошено попередні результати виборів, а БЮТ оскаржуватиме ці результати в суді. Якщо вірити цим цифрам, справдилися мрії тих, хто прагнув влаштувати Юлії Тимошенко "третій Сталінград" ("другий" був у Києві). Втім, на відміну від міської ради Києва Тернопільська облрада не є стратегічно важливим органом місцевого самоврядування. Повноваження обласних рад зараз урізані до мінімуму, областю реально керує призначений Президентом голова обласної державної адміністрації. Тож ця перемога матиме більше психологічний ефект для опонентів БЮТ.
 
Дані паралельного підрахунку голосів виборців, проведеного партією “Єдиний Центр”: станом на 11.00 в партії опрацювали протоколи із 1159 дільниць (загалом у регіоні 1163 дільниць): ВО “Свобода” – 34,27% (152445 голосів), “Єдиний Центр” – 14,23% (63287), Партія регіонів – 9,78% (43502), Блок УНП – 8,12% (36097), БЮТ – 8,03% (35737), “Народний Союз Наша Україна” – 5,48% (24385), Блок Литвина – 3,58% (15928).
 
Дані паралельного підрахунку голосів УНП наведено на наступній діаграмі:
 

 
Читайте далі, як вималювалися ці відсотки. Хроніка дня виборів - есклюзив від Дурдому!
 
Ранок. 11:00.

 
Перш за все, офігітельна новина! Поки Турчинов со товаріщі піарять новину, ніби БЮТ відмовився від участі на виборах до Тернопільської обласної ради, Блок Юлії Тимошенко спокійнесенько фігурує у виборчих бюлетенях, і ніхто не ставив навпроти нього позначку «вибув». В Окружній виборчій комісії повідомили, що БЮТу відмовлено у знятті реєстрації на підставі ст. 48 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».
 
У ОВК нема представників БЮТ, а до прохання прокоментувати заяву БЮТівців члени комісії поставились дуже нервово. Схоже, рішення залишити БЮТ серед учасників виборчих перегонів було продиктовано тим, що несподівана штамповка бюлетенів зайняла б багато часу і могла б зірвати виборчий процес. Не виключено також, що БЮТівці знали про те, що їхню заяву відхилять, ще до її подачі в окружну комісію, й подавали заяву про людське око.
 
…Покинувши поїзд № 49 «Київ-Трускавець», у майже порожньому вагоні якого о 7:30 я прибув до Тернополя, перш за все скупляю у найближчому кіоску всю місцеву суспільно-політичну пресу. Час вивчити її ще буде, а поки – на прогулянку ранковим містом!
 
Стовпи, дошки для оголошень, облуплені стіни, прогнилі некрашені будівельні забори, інші зручні місця наглядної агітації ретельно обдерті. Тільки все одно агітація продовжується й сьогодні. Поверх рвання старих оголошень по всій привокзальній вулиці Богдана Хмельницького красуються свіжоналіплені агітплакати «В рік Бандери і ОУН голосуй за КУН!», «Побратими, годі спати, час цю владу поміняти! Блок Народної Самооборони «Нескорені», «Українські перемоги почнуться з Тернополя! ВО «Свобода», «Підтримай своїх – захисти себе. З тернопільщини розпочнемо відродження України! Ярослав Джоджик, Блок Української Народної Партії», «Тернопільщини воля – України доля! Блок Литвина». Легко переконатись в тому, що всі ці агітки розклеєні за одну ніч, всупереч забороні агітації у день виборів.
 
От зараз я сиджу і пишу це в комп’ютерному клубі «Крапка», але й тут на десктопах комп’ютерів продовжується агітація за партію «Пора». Мовляв, «старперів – на смітник»! Для ясності ще й з розшифровкою: «старпер – старий пердун, котрий засидівся у владі». І заклик голосувати за № 14. А на поштампті зранку розкидали листівки КУН з найкоротшою виборчою програмою серед 16 претендентів: 12 коротеньких заповідей «української справи» від «стань господарем на своїй землі» до «люби Україну» без жодної передвиборчої обіцянки. До речі, тутешні виборчі програми ще та гуморина. Особливо відрізняється партія «Нова політика» з цілком сіренькою програмою, яку хтось додумався озаглавити «Маніфест покоління снікерсів та жуйок».
 
Наклади на всіх листівках та плакатах вказані просто смішні – 1000, 500 примірників тощо. Одна тільки листівка Комітету Виборців України з закликом йти на вибори («захисти свою СВОБОДУ вибору») накладом нібито 500 примірників поклеєна по всьому місту, на одній тумбі біля Універмагу «Новий ЦУМ» я нарахував 24 штуки. Нереальність вихідних даних є очевидною.
 
Свіженька виборча агітація нахабно розклеєна і навколо УМВС України в Тернопільській області. Причому агітація «Народної Самооборони». Не дивно, що розклейщики не побоялися підлеглих Луценка. Тут же вдалося застукати бабцю з повним баулом газет «Твердиня Свободи» та кольорових листівок УНП. Це добро вона розносила по під’їздах житлових будинків. Мабуть, бабця вдвічі заробляє, агітуючи водночас за двох конкурентів: «Свободу» і УНП. А хлопець Володимир з вишитим на грудях гербом України, що допоміг мені знайти комп’ютерний клуб, розповів, що одні й ті самі люди мітингують та агітують за БЮТ, «Пору» і КУН.
 
Настрої тут такі, що обласна рада нічого не робить, а всі політики – обманщики. Тому явка буде низькою, а ще меншою вона буде внаслідок переконаності багатьох людей у тому, що вибори відмінено. За чутками, в селах багато людей не прийдуть на виборчі дільниці, бо думають, що вибори були відмінені і не відбудуться. Таким чином вивільниться багато виборчих бюлетнів, і «адмінресурс» допоможе розставити в цих бюлетнях галочки там, «де треба». Бо виборчі комісії в селах обласна адміністрація контролює міцно.
 
- Дільниця відкрилась після Гімну Української Республіки, який ми всі проспівали рівно о сьомій годині. Були присутні, були спостерігачі, було багато виборців вже зранку. Всім були роздані своєчасно виборчі бюлетені, комісія сиділа за столами, вибори проходять гарно, люди приходять без всякої паніки. Перевіряємо всі документи, хто які має, хто забув вдома паспорт – повертається за ним. Вибори проходять в спокійній обстановці, ви бачите самі. Голосування триватиме до 22 години вечора,- розповідає Галина Дубчак, голова дільничної виборчої комісії № 30 територіального виборчого округу № 1.
 
- Багато виборців на дільниці?
 
- Майже дві тисячі. Всім рознесені запрошення.
 
- У вас були члени комісії від БЮТ?
 
- Був у мене один представник. Раніше він на збори ходив, коли були там проплати і так далі, а потім він відмовився. Останні два дні я звонила-звонила-звонила,відповідь одна: його нема, він вдома не ночує, це, мовляв, батько, хоч я чула, що це голос його. Так же само було з дівчинкою від КУНу. Вона сказала, що їй заборонили розносити запрошення, посиділа і пішла.
 
- Спостерігачів багато?
 
- Від «Свободи», від партії «Пора». Від БЮТу не було.
 
- Штампом «вибув» не довелося користуватись? Бо БЮТ заявляє про свій вихід з виборчих перегонів…
 
- Ні, у бюлетені вони є. Кожен, хто хоче, може за БЮТ проголосувати чи за будь-яку іншу партію. У нас свобода вибору.
 
Спокійно і на виборчих дільницях, і в місті. Тернопіль живе буденним життям. Зранку набагато більше людей слухають проповідь у Катедральному Соборі Непорочного Зачаття Святої Діви Марії УГКЦ, ніж йдуть на виборчі дільниці. Бо на дільницях – одиниці виборців, члени комісій зранку нудьгують, а храм наповнено вщент, віряни щільно стоять на вулиці, кучкуються біля входу до собору, біля пам’ятника кардиналу Йосипу Сліпому – і священник розповідає про безмежну любов Бога до людей. Схоже, такі слова більше цікавлять людей, ніж політичні чвари.
 
12-00. Прес-клуб
 
На бульварі Шевченка, 23 політичне життя вирує: тут працюють виборчі штаби БЮТ, «Свободи» і прес-клуб для журналістів. Знайти прес-конференцію допоміг Андрій Гевко з громадянської мережі «Опора», заодно подарував прес-реліз під заголовком «Громадські спостерігачі зафіксували політичну агітацію». Виявляється, у Кременці досі висять плакати та білборди з закликами голосувати за Блок УНП, ЄЦ, Блок Народної Самооборони «Нескорені», «Свободу». «Політичні партії відкидають закиди в їхню сторону, аргументуючи ситуацію, що склалася, недбалістю рекламних агенцій» - йдеться в прес-релізі.
 
Відкрив прес-конференцію речник Комітету Виборців України Олександр Черненко. За його словами, вибори проходять нормально на всіх дільницях.
 
- Я 10 років спостерігаю за виборами, але не бачив більш абсурдної ситуації, коли вибори скасовуються їх ініціаторами! – заявив пан Черненко. Щоправда, у БЮТівців інша точка зору з цього приводу. Вони кажуть, що дострокові вибори ініціював губернатор Чижмарь (очолює виборчий список ЄЦ) після того, як обласна рада оголосила йому недовіру за земельні махінації, нецільове використання бюджетних коштів і таке інше.
 
За словами Черненка, міліція відмовилася супроводжувати бюлетені до виборчих комісій. Бюлетені забирали члени ДВК і везли у таксі, куди хотіли. Відомі випадки, коли бюлетені чомусь спершу везли в районну адміністрацію, а потім на дільницю. А от сьогодні міліціонери охороняють виборчі дільниці.
 
За словами присутнього на прес-конференції нардепа Ярослава Джорджика (УНП), на багатьох виборчих дільницях кількість завезених бюлетенів не співпала з кількістю бюлетенів, зафіксованою у протоколі про передачу. Передбачаючи подібні порушення, УНПісти звезли на Тернопільщину 1000 спостерігачів зі всіх регіонів України. УНП має намір робити паралельний підрахунок голосів і з 16 години буде інформувати в оперативному режимі про хід голосування на партійному сайті www.unp.ua
 
На прес-конференції також виступив заступник голови обласної організації БЮТ Ігор Романків. Він стверджує, що зараз реалізовується розроблений в Секретаріаті Президента план фальсифікації виборів. «От побачите, «Єдиний Центр» набере більше голосів, ніж навіть «Свобода»! Ці пани, які зараз святкують перемогу, скоро дізнаються, що Балога не вміє ділитися» - стверджує політик. Також він поскаржився, що працівники СБУ тероризували членів виборчих комісій від БЮТ, які з власної волі відмовилися брати участь «у організації фарсу Балоги». Представник «Свободи» Ярослав Сиротюк розповів інший цікавий факт: «Ми знаємо випадки, коли виборці, мешканці сіл примушують членів дільниць від БЮТ йти на дільниці та виконувати свої обов’язки».
 
Сергій Тарашевський (ЄЦ) взагалі відсмалив: «Я виходжу з хати, а мене поздоровляють зі святом. Питаю: яке свято? Відповідають: свято всенародного вибору!».
 
Тут ми і спитали політиків, чому продовжується агітація в день голосування... Пан Джоржик припустив, що це брудна технологія опонентів, які агітують за УНП в день виборів з метою дискредитувати чесне ім’я патріотичної партії. Представник ЄЦ негайно висловив припущення, що у таких незаконних агітаторів під пальто футболка БЮТ. Партія «Пора» від гасла про старперів відхрестилася. І всі разом завірили, що дуже поважають закон.
 
На завершення речниця прокуратури спростувала «чутки», немов би прокуратура колись була проти виборів. Виявляється – всією душею «за». І у відповідь на 4 звернення щодо незаконності доставки виборчих бюлетенів без міліцейської охорони прокуратура видала припис про відновлення законності, який був виконаний. Тобто бюлетені розвезли без міліцейської охорони, робили з ними що хотіли. Потім, коли було зроблено все що треба, прокуратура погрозилася пальчиком. І міліція відсалютувала: «більше не будемо»! Ой, хочеться вірити...
 
15-00. «Екзит-пул»
 
Нє, результати справжніх екзит-пулів ми дізнаємось пізніше, результати різних опитувань публікувалися.
 
А поки розповім, як я годинку постояв біля виходу з Гімназії імені Івана Франка, граючись у екзит-пул. Під час анексії Західної України Сталіним органи НКВС тут арештували 9 учнів 10 класу, які загинули у ГУЛАГу – меморіальна дошка з їхніми прізвищами висить при вході. Нині тут гімназія, де розташована виборча дільниця № 32. У виходу з дільниці я й розпитував людей, як вони голосували.
 
Загалом за півгодини були опитані такі люди: старе подружжя – за Блок Литвина; двоє дівчат – одна за Януковича, друга проти всіх; пані за Свободу; пан за Нашу Україну; молоде подружжя проти всіх; дідуган за Блок Литвина; подружжя за ПР; молода дівчина за ЄЦ; подружжя за Блок Литвина; бабулька за БЮТ; пані за ЄЦ; чолов’яга в окулярах за «Свободу»; пані за «Свободу»; дід-інвалід за КУН; пані за БЮТ; хлопець за «Пору»; подружжя, що відмовилось назвати, за кого голосували; подружжя за «Свободу», прийшли на дільницю з дітьми; дівчина, що відмовилась назвати, за кого голосувала; подружжя за ПР; подружжя за «Свободу»; пан за «Свободу»; пан за ПР; пан, що не сказав, за кого голосував; пані за «Свободу».
 
Всього, таким чином, було опитано 34 людини, з них: 9 – «Свобода», 6 – «Партія Регіонів»,  5 – «Блок Литвина», 2 - «Єдиний Центр», 2 – БЮТ, 3 - проти всіх, 1 – «Наша Україна», 1 – КУН, 1 – «Пора». Звичайно, результат не репрезентативний, але дає уявлення про можливих лідерів виборчих перегонів.
 
Крім питання «за кого Ви проголосували», я ще розпитував про мотиви.
 
Щодо «Свободи» кажуть таке: «вони не були при владі, а ті що при владі – то все банда, їм нема віри ніякої» «хочеться змін», «жінку з косою треба зверху забрати, а там хай прийдуть молоді люди і правлять державою, набридли чвари», «хочу вставити шпильку в колеса владі, вони нічого не роблять, середній клас притоптали, податки, перевірки, купа звітності, купу бумаженцій треба заносити. Поміняємо цю владу, а там побачимо», «молоді перспективні націоналісти», «більше нема на кого покластися».
 
Про Партію регіонів: «Орест Муц – справедлива людина» (це голова місцевого осередку), «при них більше порядку буде».
 
- Наша влада розвалила промисловість, для молоді нема робочих місць. Я хочу бачити, що вони помиряться і стануть поважати один одного, без цього проблеми не вирішити. Тому я проголосувала за Литвина, він один що-небудь робить,- розповідає бабця. Кілька інших людей, що проголосували за Блок Литвина, сказали, що хотіли проголосувати за БЮТ, але змінили свою думку, коли БЮТ «знявся з виборів».
 
За Єдиний Центр голосують люди, прихильні до губернатора області, що очолив список ЄЦ.
 
Щодо БЮТ, то стара бабця сказала: «я за Тимошенко, вона дає пенсію, всьо виплачує, виконує свої обов’язки і взагалі вона мені подобається», а весела заможна пані повідомила: «я вже кілька років за БЮТ голосую». Закортіло спитати: «Не розчарувалися?». «Ні! От гарячі голови – ті розчарувалися», зайклеймила ця пані маловірів.
 
Аргументи «проти всіх» традиційні: «нікому вірити», «не бачимо достойних: одні й ті самі люди, нема молоді, всі років за сорок».
 
Дідок з палицею, який проголосував за Конгрес Українських Націоналістів, відповів питанням на питання: «А що, мені за Януковича голосувати?».
 
З виборцем «Нашої України» взагалі вийшов гумористичний діалог:
 
- Чому за «Нашу Україну»?
 
- Я українець, люблю свою землю.
 
- А вам подобається, що робить «Наша Україна» у обласній раді?
 
- Не знаю, що вони там роблять...
 
Один з учасників міського форуму тим часом пише: «Спеціально цікавився останні 2 дні в знайомих, за кого вони збираються голосувати. Ніхто з них на ці вибори йти не збирається. Аж насторожує така єдинодушність абсолютно різних людей».
 
17:00. «Свобода» вважає, що домовлятись про чесні вибори пізно. І має намір завоювати більшість в облраді.
 
На черговій зустрічі в прес-центрі «Єдиний Центр», «Наша Україна», «Пора» і УНП презентують підписану ними заяву «Щодо об’єднання зусиль в організації спільного контролю за підрахунком голосів». Заява починається з констатації, що виборчий процес розпочався вчасно і виборчі дільниці охороняються належним чином. Мовляв, за дотриманням законності слідкують члени комісій та спостерігачі і всі вони в один голос стверджують про «належну організацію виборчого процесу» та «відсутність проблем, які могли зашкодити законному волевиявленню громадян».
 
В кінці абзац про «об’єднання зусиль», без конкретики. Якщо казати про те, хто реально спостерігає за виборами, то це в основному «Єдиний Центр», «Свобода» і «Пора». Їхні спостерігачі відмічені на кількох дільницях в Тернополі, інші спостерігачі поодинокі. ВО «Свобода» «заяву про чесні вибори» не підписує.
 
- Треба було підписувати таку заяву два місяці тому, а не зараз. Весь цей час дехто з підпис антів активно поливав брудом «Свободу». Тепер, у день виборів, заявляти про чесні наміри є лицемірством. Ми не хочемо ставити свій підпис поряд з підписами політичних сил, з боку яких, можливо, будуть зафіксовані окремі порушення виборчого законодавства. Найбільш кричущі випадки, такі, як підкуп виборців, ми оприлюднимо до кінця голосування. Зараз ми таку інформацію збираємо і аналізуємо, вона вплине і на наш вибір партнерів у обласній раді. Ми будемо вимагати від них перш за все внутрішньої люстрації. Не виключаємо можливість, що у нас не буде потреби вступати в будь-які коаліції. Зараз виборці Тернопільщини нас добре підтримують, тож є підстави казати, що «Свобода» буде одноосібно формувати більшість в обласній раді,- стверджує Олег Сиротюк, керівник обласної організації ВО «Свобода».
 
- Зранку мешканці села Футори проінформували членів дільничної виборчої комісії про те, що на підходах до виборчої дільниці представники Партії Регіонів їм пропонували по 50 гривень за голосування, - розповідає координатор освітніх програм Громадської мережі “Опора” Андрій Гевко,- Подібні випадки зафіксовані у Козівському районі і в Теребовлянському районі. Також ми бачили, що по території області через село всюди розвішані бігборди з рекламою громадської приймальні Партії регіонів з портретом Януковича. Це може стати причиною судових позовів про відміну результатів виборів.
 
До речі, ще один допис на тему ПР з міського форуму Тернополя: «На дільниці в Березовиці в 8 ранку прийшли двоє п’янющих ледве теплих виборців. Членам дільничої комісії стало цікаво, за кого ж вони проголосували. Підійшовши до урни, побачили привідкритий бюлетень з відміткою навпроти "Партія Регіонів"».
 
Про різноманітні порушення виборчого законодавства тернополяни повідомляли на телефон довіри коаліції «За чесні вибори» (40-01-07). Керує «гарячою лінією» Ігор Сцібайло. Один з дзвінків він перемкнув на гучний зв’язок для журналістів. Людина скаржилася на те, що роботодавець (у вихідний день!) не відпускає людей з роботи до 22 години, щоб вони не проголосували. До речі, опитуючи перехожих на вулиці, що вони думають про чесність виборів, я дізнався, що дехто не може проголосувати, бо віддав паспорт в залог. Хоча такими проблемами люди діляться вкрай неохоче.
 
За словами пана Сцібайла, є різниця між кількістю виданих і отриманих виборчих бюлетенів, що може означати можливість вкиду бюлетенів з «правильно розставленими» галочками. Також ходять чутки, що губернатор об’їхав область, зустрічався з начальством всіх рівнів і натякав: «ви знаєте, за кого голосувати». Якщо не буде виконано план по відсоткам «самі знаєте кого», люди полетять з посад.
 
На «гарячу лінію» часто телефонують інваліди, які не були внесені в списки для голосування вдома (з переносною скринькою). Багато людей не отримали запрошення на вибори: 30-50% в Тернополі, за підрахунками пана Сцібайла. Це особливо неприємно в умовах зміни нумерації дільниць. А іноді люди не знають не тільки того, де знаходиться їхня дільниця – телефонують на «гарячу лінію» навіть для того, щоб дізнатись, чи будуть вибори.
 
Повідомляють на "гарячу лінію" і про те, що підкуп виборців є масовим явищем. В кількох селах Теребовлянського району "покупців голосів" схопили за руку, але відбувається це всюди. На сім'ю з трьох чоловік дають 150 гривень за "правильне" голосування.
 
19:00. Явка провалєна?
 
Почну с деяких уточнень. По-перше, як виявилось, БЮТ не зняли з реєстрації, бо заява про це була подана без печаток двох з трьох блокоутворюючих партій. Цілком пристойний формальний привід, вважають у окружкомі, називаючи таку заяву «неграмотно складеною». Згідно угоді про створення БЮТ, їхні заяви мають належним чином підписати і завірити всі три партії.
 
По-друге, щодо «старперів». Як виявилось, на цьому малюнку ніякого номера «Пори» не було. Просто заклик не голосувати за «старперів». Ніби й не агітація, якщо не знати підтексту. А циферка, яку я побачив на тому десктопі, була просто... номером комп’ютера Well
 
По-третє, надії на екзит-пул виявиялися марними. Ніхто його не проводить, чи, принаймні, про проведення екзит-пулу не знають ні журналісти, ні громадські організації, що спостерігають за виборами.
 
Нарешті, мушу сказати, що мої підозри щодо применшення тиражу листівок Комітету Виборців України теж, мабуть, перебільшені. Походивши по вулицям, я виявив, що їх в місті не так багато, як здалося спочатку, а тумба біля універмагу – радше виняток.
 
Тепер про найголовніше – про явку. Вона поки росте повільно, провальними темпами. Найкращим свідченням того є дані окружної виборчої комісії.
 
Розташована Тернопільська окружна територіальна виборча комісія у «пентагоні». Так місцеві звуть комплекс урядових будівель радянської архітектури. Щоправда, замість Леніна тут вже пам’ятник Бандері, висічений з червоного, здається, мармуру чи граніту. Обладміністрація, третій поверх, кімната 302. Звичайний тісненький робочий кабінет. Коли я заходжу, обговорюють, чому низька явка в Тернополі (загалом – 20 тис. проголосували з 179 тис. виборців).
 
- Люди не можуть знайти свої дільниці, бо поміняли нумерацію,– каже одна з членів комісії,– І це постійно міняють. Я на позаминулих виборах голосувала на Рєпіна, на минулих – на Зеленстроївській, а цього разу взагалі на Червоній Руті...
 
Нумерацію дільниць міняють із введенням в експлуатацію новобудов, щоб одна дільниця не була перевантажена занадто великою кількістю виборців.
 
– На 15 годину явка в Тернополі 11%, а по районам від 30 до 40 і більше. По окремим селам більш ніж 50%,– розповідає  Марія Прохира, заступник голови ОТВК. Водночас прес-служба ВО «Свобода» каже про 25% сумарну явку по області на 15 годин,– Спокійно люди прийшли, терпеливо, дуже толерантно. Ніяких ексцесів. Критичної ситуації з явкою нема: спочатку люди пішли до церкви, з церкви на дільниці...
 
На вже знайомій нам дільниці № 32 в Тернополі о 16 годині явка була 490, а о 18:40 – 610. Загалом у списку 2081 виборців. По цим цифрам можна прослідкувати динаміку росту явки в обласному центрі.
 
23:00. В очікуванні несподіванки
 
На 20 годину за офіційними даними явка по Тернопільській області склала більш ніж 50%, а в місті Тернополі всього 25%. Показове явище, причини якого кожен шукає в залежності від своїх політичних симпатій. БЮТівці стверджують, що по районах явку «домальовано» і вкинуто відповідну кількість бюлетенів «за адмінресурс», бо там за дільницями менш пільно спостерігали. ЄЦ перекладає всю провину на БЮТ, мовляв, проводився обдзвон людей і домові комітети працювали, агітуючи не йти на вибори. Про нерознесені запрошення на вибори та інші прояви організаційної немічі політ-дискусанти не згадують.
 
Комітет Виборців України, громадянська мережа «Опора» та інші організації, що мали спостерігати за чесністю виборів, рапортують: суттєвих порушень, які могли б вплинути на результати голосування, вони не зафіксували. Втім, відзначено кілька курйозів. Тут одночасно з виборами до облради обирають міського голову славного міста Зборова. І от, уявіть: ймовірний переможець виходить з дільниці, навколо нього збирається натовп виборців... Хтось додумався крикнути:
 
- Дай мільйон!
 
А той у відповідь:
 
- Що таке мільйон? Це тьху! Сьогодні він є, а поїдемо з тобою в сауну з дівчатами, і мільйона не буде...
 
А у Бережанському районі, в селі Саранчуки ще вчора почали викреслювати БЮТ з виборчих бюлетенів. У 470 з 755 таки викреслили. Потім якийсь розумник зателефонував на «гарячу лінію» і розповів про це незалежним спостерігачам, які підняли кіпіш: бюлетні-то формально є зіпсованими! ДВК звернулася до окружкому з проханням виділити їм нові бюлетні, щоб люди могли проголосувати. А окружком відмовив. Тепер, скоріш за все, вибори на цій дільниці визнають недійсними – стверджує Андрій Гевко з громадянської мережі «Опора».
 
Ще одна хохма – відповідь лідера тутешньої організації партії «Пора» на питання журналістів, скільки коштувала виборча компанія. Питання було задано всім присутнім політикам, і «старпери» мудро відморозилися. А «порист», не зморгнувши оком, сказав: 10 тисяч гривень! Весь прес-центр реготав п’ять хвилин.
 
Нє, якщо не рахувати таких деталей, то з виборами тіш да гладь. Хто не впійманий, той не фальсифікатор. До того ж, вважається, що у виборах беруть участь кілька конкуруючих партій, які не дадуть нічого фальсифікувати опоненту. Хіба що десь підмалюють пісят, там п’ятак, тут десяточку... Вважається, що таке терпимо.
 
Один зі спостерігачів сказав, що ми бачили еталон української демократії. Мовляв, суспільна злагода важливіша за формальні процедури. А БЮТ нібито так всім насолив, особливо вельмишановному Чижмарю – другу всіх тернополян, який всім «наколядованим» сумлінно ділиться з друзями, що все місцеве прогресивне людство об’єдналося проти «курви з косою». Як це так – КРУ знаходить розтрати бюджету в такої шановної і добропорядної людини?! Прищучити таке КРУ разом з київським начальством!..
 
Тому неважливо, що ВР відмінила ці вибори. Неважливо, що бюлетні виготовили за 2 дні до виборів, а не за 10 днів, як того вимагає законодавство. Неважливо, що останній тиждень агітацію вели тільки союзники Балоги і ВО «Свобода». Важливо, що правий той, хто сильний, у кого адмінресурс. І завтра ми дізнаємось результати виборів, які будуть, за прогнозами експертів, «несподіванкою для всіх». БЮТу доведеться проковтнути цю «несподіванку», бо в тутешніх судах справедливості нема і боротись за неї марно. Як влучно висловився один місцевий політолог і викликав не менший регіт, ніж «Пора» - «тернопільчани більше полюбляють не радикалів, а такий собі центризм». Нема сумнівів, що центризм не просто якийсь там, а єдиний. Тернопільщину, схоже, чекає повний стабілізЄЦ. А втім, подивимось. Проти лома завжди є прийом – інший лом.
© Юрій Шеляженко [15.03.2009] | Переглядів: 11706

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.1/21

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook