для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Про налаштування підгортача, або не кожен споживач картоплі


Про налаштування підгортача, або не кожен споживач картоплі
Каюсь! Сьогодні зранку о десятій випив грамів сто п'ятдесят, чого не робив вже  років з кабурнадцять.
Почалось це з підгортання картоплі.
Саджу я картоплю картоплесаджалкою, тому що приходиться садити її самому. Та й у подальшому можна механізувати обробку. Тобто, можна обійтись без втомлюючих просапувань і зайвого застосування гербіцидів. Здавалося би, що і технологія відома і механзмів у нашому селі достатньо. Вибирай кого хочеш. До цього року я домовлявся з сусдом Петром. Але минулого року він не зміг відревізувати редуктори передніх коліс. Трактор старенький, а на капіталку грошей катма. От і довелось цього року звернутися до сусуда Сашка, що мешкає через дві хати від мене і має трохи новішу техніку.
Ще при садінні він мені сповістив мене, що йому треба буде мати місце з обидвох сторін ділянки для розворотів, бо йому, бачите, важко задом здавати. Хоча раніше Петро ніколи таких умов не ставив.
Ну, посадив Сашко картоплю, та й добре. Думаю, вмовлю Петра підгортати. Не вийшло. Прийшлося знову звертатися до Сашка.
При нинішній ціні на солярку і робота коштує відповідні гроші, а хто ж від них відмовиться? Погодився Сашко, приїхав підгортати.
Неприємності почались із заїзду в міжряддя незвично для нього заднім ходом. Потовк метрів з десять двох рядків(трактором за один захід по два рядки що садять, що підгортають). З горем навпіл заїхав. І тут почав розказувати, як це важко, а потім налаштовувати підгортача. Це такий причіпний пристрій, що має таку ж саме кількість регулювань, що плуг, а  саме шість, якими треба налаштувати і заглиблення, і фому нагортування валика землі, і положення пігортача відносно трактора. Врахувати стан землі, та ще й багато інших нюансів. Не буду далі заглиблюватись у тему, бо багатьом буде незрозуміло.
А до того ще й треба, щоб ходова у трактора хоч деколи робилась спецами.
Добре, що колись мав власного трактора, та дещо в цьому тямлю. Допоміг. Але це мені коштувало проентів пятнадцять майбутнього врожаю. Зрозумівше це,  Сашко відмовився брати гроші, що для мене було не зовсім прийнятним. Тому я йому гроші все ж відніс з розрахунку за нормальне підгортання. Зате мене його жіночка й почастувала, примовляючи, що спочатку йому треба було б у себе підгорнути. Я делікатно промовчав, уявивши собі, скільки б він зіпсував рядків у себе.
Прийшов додому, розкрив для розради ДД. Та сайт розкрився на коментарі одного з наших експертів. І стало мені цікаво, чи годні багато з наших експертів керувати хоча б трактором та  налаштувати причипні пристрої?
І все це треба робити при умові, що навкруги ділянки сусідів, серед яких є і агресивні.
А ви як думаєте?
 
П. С. Вибачте за граматичні помилки! П'яненький. Що з мене взяти!
П. П. С. Час йти інше сапати. Бур'ян пре.
© Юрий Апанович [24.05.2015] | Переглядів: 1849

2 3 4 5
 Рейтинг: 40.7/28

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook