для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Право на постріл чи право на життя?


Право на постріл чи право на життя?
В мережі з’явилось звернення прихильників права на вільне володіння зброєю до «тупих овець», а саме противників цієї ідеї. Оскільки, за описом авторів, я відношусь до «тупих овець», то хотілось би пробекати, щось у відповідь на їх «розумні» аргументи.

«Вільне володіння зброєю» відноситься до блоку тих ідей, які схвально підтримуються з позиції емоційного розмірковування. Всі ми виховані на образі крутого хлопця з бойовиків, який діставши пушку розганяє банду покидьків. Прихильники ідеї вільного озброєння дуже хочуть бути схожими на свої кіношних кумирів і вершити правосуддя «вогнем і пістолетом».
 
Проте, якщо розглядати цю ідею більш помірковано, підключаючи логіку та аргументи, виявляється, що в неї є цілий ряд суттєвих обмежень. Розглянемо класичну ситуацію – щоб захистити себе від гопника ви дістаєте пістолет та підстрелюєте покидька. Що відбувається далі? Приїжджає поліція, на яку так нарікають апологети масового озброєння, і починається наша українська реальність – у вас з’являються проблеми. Стрільця в будь-якому випадку зроблять винуватим – перевищення необхідної самооборони (якщо застрелили), або скажуть що це він напав на людину. Чому? Тому що громадянин, що має зброю автоматично стає дійною коровою для міліціонерів. Причому доведеться відмазуватись не лише за власні «постріли», а й за всі злочини, що були скоєні з використанням пістолетів вашої марки. В цьому головний парадокс ідеї масового володіння зброєю, щоб вона реально була реалізована на практиці нам потрібна нормальна система правоохоронних органів, які будуть дійсно захищати права громадян, а не боротись за показники розкриття.
 
Інша популярна думка, що вільне володіння захистить Ваше житло від грабіжників. Проте 99% хатніх грабунків в нашій країні здійснються в той час, коли господарів НЕМАЄ вдома. Вахтер, якому заплатили сотню, щоб наглядав за квартирою захистить її краще, ніж пістолет під подушкою, який буде безпорадний, коли Ви грієтесь на пляжі.
 
Крім того, зброя це не іграшка, та потребує вміння нею користуватись. Будь-яка зброя, без відповідних навичок використання не лише без результативна, ай навіть небезпечна для свого господаря. Особливо якщо в будинку є діти, від яких складно щось сховати.
 
Підкріплює стереотипи, щодо вільного володіння зброєю міф про тотальну озброєність населення в країнах де це дозволено, та таку саму тотальну беззахисність українців. Наприклад в США з населенням в 360 млн людей, зареєстровано 270 млн стволів. Може здатись, що майже кожен американець має вогнепальну зброю. Проте не враховується, що в типово «озброєних» штатах, таких як Техас, більшість власників зброї не обмежуються одним револьвером, а мають по три-чотири пушки. Також, не враховані так звані «американські патріоти», напівлегальні угрупування фанатиків тотального озброєння нації, представники яких створюють цілі склади з кількох сотень автоматів та гвинтівок.
 
В той же час в Україні зареєстровано 2 млн легальних стволів, а кількість нелегальної зброї коливається ще від 2 до 6 млн одиниць. Додамо до цього 200 000 військовослужбовців та 700 000 правоохоронців, що мають зброю. Врахуємо, що в Україні десь 30 млн реально проживаючого дорослого населення. Більшість власників зброї – чоловіки, що складають десь половину населення. Тобто приблизьмо 5 млн з 15 можуть дістати пушку, у випадку суперечки. Фактично кожен третій українець озброєний вогнепальною зброєю.
 
Апологети тотального озброєння в Україні, це наш варіант «американських патріотів». Вони стверджують, що хочуть мати зброю, щоб захистити себе, проте в наш час не має ніякої проблеми придбати собі дозвіл на рушницю чи пістолет. Їх справжня ціль – реалізація власних дитячих комплексів. Зброя асоціюється в них з силою, та впевненістю у собі. Недостатню кількість власної самоповаги вони хочуть компенсувати через утримання суттєвого арсеналу. Це дозволить їм відчувати домінантність над іншими, більш успішними представниками суспільства.
 
В будь-якому випадку, закон про масове озброєння має пройти суттєве обговорення в суспільстві, залучення думки експертів та порівняння досвіду інших країн. В Україні це питання віддалене, оскільки сучасний режим Януковича, в будь-якому разі не дозволить збільшення кількості озброєних громадян, враховуючи стан невдоволення панівною верхівкою, який поширюється країною.
© Alex Ravchev [15.07.2013] | Переглядів: 1947
Мітки: #Янукович 

2 3 4 5
 Рейтинг: 32.4/29

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook